Home / Slider / Accident muşamalizat de Poliţia Rutieră şi Poliţia Locală Târgu-Mureş?

Accident muşamalizat de Poliţia Rutieră şi Poliţia Locală Târgu-Mureş?

Distribuie

Un cititor al cotidianului Zi de Zi ne-a scris, în urmă cu câteva zile, pe adresa redacţiei, o scrisoare în care solicită ajutorul mass media pentru identificarea autorului unui accident de circulaţie petrecut în urmă cu două luni, mai exact în data de 11 octombrie, la intersecţia străzilor Bolyai şi Bradului din municipiul Târgu-Mureş.

Victima accidentului îşi exprimă astfel nemulţumirea faţă de modul în care au reacţionat autorităţile competente, respectiv Poliţia Rutieră şi Poliţia Locală Târgu-Mureş. Cetăţeanul, pe numele său Mircea Bădulescu, susţine că cele două instituţii au fost incapabile să utilizeze şi să gestioneze în mod corect înregistrările video din zonă, astfel încât proprietarul autoturismului care a fugit de la locul accidentului a rămas necunoscut până în prezent.

Totodată, redacţia cotidianului Zi de Zi solicită conducerilor celor două instituţii să îşi prezinte public poziţia vis a vis de apatia din acest caz, asupra căruia planează, vă rugăm să ne scuzaţi, bănuiala de muşamalizare.

Redăm, în rândurile de mai jos, scrisoarea remisă cotidianului Zi de Zi de către domnul Mircea Bădulescu.

“În ziua de 11 octombrie, în jurul orei 14.00, am ieșit cu bicicleta din domiciliul de pe Bolyai 40, urmând să trec pe partea cealaltă a străzii, în deplasare spre direcția Liceului Bolyai.

Am așteptat în intersecția de lângă parcarea vis-à-vis de strada Bradului trecerea coloanei de mașini care urcase pe strada Ștefan cel Mare, și înaintea ultimei, aflată la distanță și cu o viteză relativ mică am încercat să mă înscriu pe direcția dorită.

Imediat ce am pornit, din fața mea, de pe strada Bradului, unde aștepta sub interdicția indiatorului Stop, cu intenția de a trece prin intersecție spre strada Ștefan cel Mare, a țâșnit un SUV Mercedes negru, cu numărul aproximativ ”B 487 BKP” sau posibil ”B 484 BKP” care a intrat în bicicleta mea în zona roții din spate pe care a strâmbat-o. Nu mi-a fost lovit piciorul numai printr-un noroc, bicicleta fiind translatată de lovitură. Nu am căzut numai printr-un noroc, sărind în picioare.

La volanul mașinii se afla un bărbat de vârstă medie, cu ochelari de vedere. După momentul de surprindere al tuturor, în vociferările celor care erau martori la incident, inclusiv claxonările celor care erau atunci în zonă, Mercedesul a pornit în trombă, fiind la un pas de a lovi un taxi care circula încet și care urmărea incidentul. A frânat, și-a redresat direcția și a fugit pe Stefan cel Mare.

Un martor, la volanul unei break negre s-a luat după el, dar deja Mercedesul era departe.

Serviciul 112 mi-a făcut legătura la polițistul de serviciu de la ”Circulație” care aflând că nu sunt ”victimă” și pot să mă deplasez, mi-a indicat să merg la serviciul ”circulație” de pe strada Kogălniceanu pentru a depune o plângere. Acolo am completat formularul pus la dispoziție, care include și o schiță de mână a zonei în care a avut loc incidentul.

Declarația mea a fost înregistrată cu numărul 631 din 11 octombrie 2018. Mi s-a spus că fiind număr de mașină în liesing (?), cercetările pentru găsirea proprietarului pot dura până la 30 de zile. Asta în epoca informaticii.

După câteva zile am revenit la Poliție pentru a afla noutăți. Între timp polițistul căruia i se încredințase dosarul plecase în concediu, și cazul fusese preluat de un coleg. Acesta m-a însoțit la locul accidentului și împreună am descoperit camere de înregistrare pe strada Bradului de unde, aparent, coborâse Mercedesul.

Dar, pentru că exista o cameră de supraveghere a municipiului în Bulevardul 1Decembrie 1918, exact în intersecția cu strada Ștefan cel Mare mă așteptam ca să existe o înregistrare, care de obicei rămâne în memoria calculatorului circa 30 de zile. La cercetările și întrebările mele, nici polițistul, nici Poliția Locală din strada Gheorghe Doja nu știau unde se află serverele care supraveghează și înregistrează evenimentele din oraș.

La sediul Serviciului Circulație, cu circa o săptămână înainte de expirarea celor 30 de zile, am reamintit că trebuie luată legătura cu posesorii datelor și înregistrărilor. În mod ciudat, și al doilea polițist a plecat în concediu, revenind după expirarea termenului limită de 30 de zile. În absența lui, un coleg s-a uitat pe calculatorul de la serviciu și a căutat în fața mea numărul pe care îl declarasem, parcurgând o listă pare-se în contact direct cu o bază de date.

Mi-a spus că numărul, așa cum l-am declarat eu apare a fi al altei mașini, alt tip, de culoare albă.

Mai târziu, am reușit să ajung la cei care gestionează înregistrările din oraș, și care mi-au declarat că nu li se depusese o cerere în vederea conservării înregistrării din 11 octombrie, înainte ca ea să fie suprascrisă cu informații noi. Conform legii, și conform cererii mele exprese.

Un locuitor de pe Bradului a avut bunăvoința să îmi dea înregistrarea zilei, dar strada era doar parțial vizibilă din cauza vegetației, iar rezoluția imaginii nu permitea eventuala descifrarea a numărului.

Am căutat alți posesori de camere de înregistrare pe strada Bolyai și Ștefan cel Mare, dar, fie am fost mințit că voi fi ajutat, fie într-adevăr, deja informația se pierduse, de asemenea suprascrisă cu înregistrările mai noi.

Mă întreb în cazul fericit în care nu există victime, cine trebuie să facă demersurile legale pentru descoperirea unui posibil băutor aflat la volan, (altă explicație logică neexistând pentru fuga de la locul accidentului) și cine trebuie să îl sfătuiască pe cetățeanul aflat totuși în pagubă, dar la un pas de afectarea gravă a vieții lui?

Pentru că conducătorul auto respectiv, acum circulă. Nu există nici o certitudine că s-a învățat minte. E un pericol potențial pentru alții. ”

Poliţia Locală, deschisă pentru soluţionarea cazului

La scurt timp după publicarea materialului pe pagina web a cotidianului Zi de Zi, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Târgu-Mureş, Cosmin Blaga, a precizat că Poliţia Locală Târgu-Mureş are toată deschiderea pentru soluţionarea acestui caz şi, la modul general, la soluţionarea oricărui caz semnalat de cetăţeni. În acest sens, şi în contextul în care cetăţeanul Mircea Bădulescu nu s-a adresat în scris, ci verbal ofiţerului de serviciu al instituţiei, conducerea Poliţiei Locale Târgu-Mureş a demarat o anchetă internă.

Alex TOTH

 

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

A început Postul Paștelui, cel mai lung și mai aspru post al Bisericii Ortodoxe

Distribuie Luni, 18 martie, a început Postul Paștelui pentru creștinii ortodocși din România și nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.