FOTOGALERIE. 56 de artiști plastici expun în cadrul Salonului de iarnă, la Galeria Art Nouveau Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 781 Vizualizări

FOTOGALERIE. 56 de artiști plastici expun în cadrul Salonului de iarnă, la Galeria Art Nouveau

La Galeria Art Nouveau a avut loc vernisajul Salonul de iarnă 2018, care reunește retrospectiva Uniunii Artiștilot Plastici, filiala Mureș, pe anul ce tocmai se încheie. Expoziția aduce laolaltă 56 de artiști plastici și mult mai multe lucrări, întrucât unii expozanți au adus două, trei sau chiar mai multe lucrări variind de la pictură în ulei, sculptură, fotografie, artă textilă, colaje și numeroase alte stiluri.

La vernisaj au luat cuvântul Mana Bucur, președinta Uniunii Artiștilor Plastici Mureș, artistul și jurnalistul Radu Florea și criticul de artă Nagy Miklós Kund.

Patru saloane în 2019

Mana Bucur a adus la cunoștință publicului că începând cu anul următor va avea loc o schimbare importantă în politica expozițională a Galeriei UAP Mureș.
„Este ultima dată când abordăm această formulă pentru că am decis ca anul viitor să organizăm patru saloane mari: Salonul de pictură, Salonul Ariadnae, care e deja la cea de-a 22-a ediție, Salonul de sculptură, sticlă și ceramică și Salonul de Infografică, foto ș.a.m.d. De ce-am făcut asta? Această galerie este deosebit de generoasă, o administrăm noi și ar fi păcat să nu o folosim chiar noi. În intervalele dintre saloane vom organiza diferite expoziții personale importante, mai ales din Ungaria, cu care avem relații foarte bune, și, după cum v-am obișnuit, toate genurile de expoziții. Deschidem anul următor cu o expoziție foarte interesantă, „Metafore incandescente“, care este o bienală pe care o aducem de la Cluj“, a declarat Mana Bucur.

Artiștii și publicul, între goană și așteptare

Radu Florea consideră că relația între artist și public trebuie consolidată printr-o asumare mai puternică a orizontului de așteptare al publicului față de lucrările expuse, dar și printr-o racordare a artistului la sensibilitățile și preocupările vizitatorilor, astfel încât aceștia să zăbovească asupra lucrărilor și să le înțeleagă mesajul într-un proces autentic, la adăpost de sursele de distragere a atenției care proliferează în societatea contemporană.
„Eu, ca artist și ca jurnalist, constat că nu ne îndreptăm într-o direcție bună. Această digitalizare în forță, la viteză maximă de acoperire și de reacție ne-a bulversat. E contrară stării de creație a unui artist, care presupune, prin definiție, o introvertire, o meditație, o ședere. Așteptarea ca stare de creație în atelier e bună pentru că ai tu dialogurile tale, acolo, cu ceea ce te preocupă. Poate că ar trebui să nu ne lăsăm atât de subjugați vremurilor, cât să încercăm noi, artiștii, care ar trebui să fim niște conștiințe vii, să subjugăm vremurile, măcar parțial, fiecare în câmpul lui de creație și de socializare. Îmi doresc ca aceste saloane, și aștept cu mare nerăbdare diferențierea lor pe categorii de arte vizuale, să aducă public nu doar la vernisaj, să sporească această interacțiune, să o facă mai profundă“, a declarat Radu Florea. Artistul și-a exprimat la final și opinia referitoare la nivelul de împlinire al cetățeanului român la împlinirea unui secol de la Marea Unire.


„Le doresc tuturor colegilor putere de muncă mai departe. A fost un an greu, sunt doi ani mizerabili pe care îi traversăm ca țară, nu centenarizăm tot ce mișcă, și mă bucur că salonul ăsta nu e dedicat nici unui Centenar sau jumătăți de Centenar, că nu asta trebuie să fie preocuparea, ci trebuie să fie ca atunci când te prinde Centenarul și tu să fii împlinit ca individ și ca societate. Or, aici mai avem de lucrat cel puțin un Centenar“, a fost de părere Radu Florea.

Arte plastice, muzică și socializare

În cadrul expoziției au expus artiștii: Bálint Károly, Bandi Katalin, Barabás Éva, Bíró Kálmán Enikő, Bocskay Vince, Bob József, Cezar Buliga, Mana Bucur, Căbuz Andrea, Căbuz Annamária, Lucia Călinescu, Dorel Cozma, Bianca Letiția Cigher, Csíky Szabó Ágnes, Csupán Eduárd, Fábián Emőke, Fekete Zsolt, Radu Florea, Mihai Frunză, Gergely Erika, Gyarmathy János, Maria Gliga, Jakab Tibor, Kákonyi Csilla, Kulcsár Erzsébet, Kuti Botond, Kuti Dénes, Olimpia Leah, Major Gizella, Victor Nicolae Marin, Mircea Moldovan, Gheorghe Mureșan, Vasile Mureșan, Nagy Attila, Nagy Dalma, David Olteanu, Mariana Cara Olteanu, Călin Pop, Rodica Zamfira Pop, Puskai Sarolta, Reichel Antal, Sajgo Ilona, Sánta Csaba, Schneller Mária, Crina Stănescu, Mihai Stoica, Szabó Anna Mária, Szotyori Anna, Mariana Șerban, Verres Gábor Hunor, Rodica Vescan, Vidra Birtalan Éva și Floarea Vultur.
De asemenea, au expus și artiștii invitați Jaeger Tibor (Suedia), Zold Gyongyi (Cluj) și Sever Moldovan (Bistrița).

Pe lângă discuțiile, șuetele și socializarea care face parte integrantă a fiecărui vernisaj la Galeria Art Nouveau, atmosfera a fost îmbogățită de momentele muzicale susținute vocal și la chitară de Kaspar Attila și Csíki Robert, studenți la Facultatea de Arte din Târgu Mureș.

Expoziția poate fi vizionată până la finalul acestui an.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE