Home / Cultură / FOTO: Dincolo de medicină, artă și pasiune pentru frumos la UMFST Târgu-Mureș

FOTO: Dincolo de medicină, artă și pasiune pentru frumos la UMFST Târgu-Mureș

Distribuie

De-a lungul timpului, o seamă de medici au fost promotori nu doar ai științei, ci și a culturii și a artei frumosului. Dacă pentru unii pasiunea pentru artă s-a născut din copilărie, pentru alții a venit pe parcursul vieții. Frumosul se regăsește în orice obiect de artă, sculptură sau peisaj, iar nevoia de frumos și liniște interioară au condus medici, studenți, cadre didactice de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) Târgu-Mureş pe tărâmul artei, lucrările rezultate făcând obiectul celei de a cincea ediții a expoziției de artă plastică, ce are loc anual în seria de manifestări organizate cu prilejul Zilelor UMFST, ediția 2018.

Legătura dintre Medicină şi Artă

Expoziția de artă plastică, intitulată ”Arta între profesie și pasiune”, este un eveniment extrem de apreciat în peisajul academic, de-a lungul celor cinci ediții numeroși membrii ai comunității academice expunându-și creațiile.

”Sunt mândru că în universitate sunt asemenea persoane, cu astfel de abilități. Întotdeauna mi-au plăcut oamenii care au un fel de neastâmpăr, care în afară de ceea ce fac în fiecare zi pentru a-și câștiga existența, sub o formă sau alta, își găsesc timp, energia și resursele necesare de a cultiva o bucurie astfel încât insula pe care din când în când se duc să fie zona pe care nimeni nu poate să le-o ia”, a precizat prof. dr. Leonard Afamfirei, rectorul UMFST Târgu-Mureș la deschiderea vernisajului expoziției.

Fotografii, picturi abstracte, peisaje, portrete, natură statică realizate cu vopsele acrilice, vopsea de ulei sau acuarelă, sculpturi din rădăcini și crengi, icoane pictate pe lemn sunt creații ce pot fi admirate pe parcursul întregii săptămâni în clădirea UMFST, la Prorectorat.

În cadrul vernisajului, o incursiune în rândul exponatelor prezentate publicului a făcut prof. dr. Anca Sin, la rândul său o mare pasionată de artă și frumos, care a subliniat că această expoziție poate însemna începutul unei perioade ”culturale interioare atipice” pentru universitate.

”Această expoziție, care are loc în fiecare an, marchează începutul unei perioade culturale interioare atipice, în adevăratul sens al cuvântului, a universității noastre, acum devenită anuală, îmbogățită cu oameni de cultură. Avem nevoie de cultură, de frumos și avem nevoie din când în când să dăruim acea parte din lumina din sufletul nostru și celor din jur. Ne punem de multe ori întrebarea, și cred că suntem îndreptățiți să o facem, de ce medicii scriu, de ce medicii pictează? Eu cred că este un adevărat act artistic modul în care noi, medicii sau cadrele medicale, încercăm cât putem să reconfigurăm viața oferind soluții de supraviețuire, soluții de tratament, de vindecare să ajungem la esența existențială și acesta este un lucru extraordinar”, a explicat prof. dr. Anca Sin.

”Gândirea abstractă”, numitor comun pentru artă și medicină

Nu puțini sunt artiștii, acum studenți sau medici, care au cochetat cu pasiunea pentru artă în copilărie sau adolescență însă pașii i-au purtat spre arta vindecării oamenilor, alegând medicina. Mai devreme sau mai târziu, pasiunea a ieșit la suprafață și s-a concretizat în lucrări de artă excepționale: este exemplul doamnei prof. dr. Anca Sin, căreia din copilărie i-a plăcut desenul, pictura în ulei și acuarelă fiind încurajată  ”de o profesoară de desen, un om de cultură care provenea dintr-o familie de pictori”. Din perioada studenției s-a aplecat asupra tainelor fotografiei și prof. dr. Abram Zoltan, ale cărui exponate sunt nelipsite în cadrul expoziției anuale de artă plastică, în acest an optând pentru prezentarea prin imagini fotografice a unor zone de la o extremitate a României, Periprava, un sat aflat în comuna C.A. Rosetti, județul Tulcea.

Pasiunea pentru pictură și desen a început din copilărie și pentru dr. Kovács Zsolt, medic rezident în anul III la genetică medicală, a continuat în școală și liceu, iar în perioada studenției la Medicină a decis să atingă un alt nivel al pasiunii sale pentru pictură. S-a orientat spre picturi abstracte, iar în cadrul expoziției din acest an la UMFST Târgu-Mureș a ales să expună lucrări în care a folosit tehnica de turnare a vopselei acrilice. Însă ce au în comun medicina și arta? ”Gândirea în abstract, pentru că eu cred că și în artă și în medicină este nevoie de gândire în abstract, cu toate că medicina este o știință reală. În foarte multe cazuri trebuie să ne bazăm pe gândirea abstractă”, a precizat dr. Kovács Zsolt.

Nu doar gândirea în abstract este la mijloc ci și stările eliberatoare în momentul în care sunt așezate culorile pe pânză, oferind o stare de relaxare. Este cazul dr. Ioana Teslovan-Cioba, medic specialist de medicină de familie, pentru care pasiunea pentru pictură s-a născut doar în urmă cu trei ani. În cadrul expoziției a ales să expună lucrări realizate de ea, ce reproduc fidel picturi celebre din lume, spre exemplu “Dama cu hermina” a lui Leonardo da Vinci.

”Lucrările trebuie să îmi transmită ceva, ori prin privire, prin coloristică, prin ceva anume, să mă atașez de pictura respectivă ca să pot să o reproduc. Eu am fost educată să fiu un medic și atât. De doar de trei ani am început să pictez. În artă mă relaxez, artă înseamnă tot ce e frumos în lumea asta”, a povestit medicul de familie.

Inițiativa acestei expoziții aparține prof. dr. Jung Janos, întemeietorul Şcolii Doctorale de la UMFST Târgu-Mureș care, la rândul său, a dezvoltat de-a lungul timpului pasiunea pentru sculptură după zeci de ani de predare şi formare a mii de studenţi, viitori medici, la Catedra de Anatomie patologică. Cu puţină imaginaţie, o daltă, un briceag şi o pensulă, prof. dr. Jung Janos transformă rădăcini de copaci şi crengi în opere de artă, greu de imaginat a putea fi create din forme fără viaţă, aparent inutile. O parte dintre lucrările sale au fost expuse și în cadrul expoziției din acest an.

Text şi foto: Arina TOTH

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dr. Rădeanu Iulia-Maria. ” Încet, ne apropiem de un număr de 70 de copilași care poate astăzi nu ar fi existat”

Distribuie Promovarea Asociației Generații Iubite și Octrotite (GIO), chiar dacă am face-o săptămânal, tot nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.