Home / Invatamant / Premieră pentru învăţământul superior medical din România: Conferință de medicină personalizată la UMFST Târgu-Mureş

Premieră pentru învăţământul superior medical din România: Conferință de medicină personalizată la UMFST Târgu-Mureş

Distribuie

Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) din Târgu-Mureş a găzduit miercuri, 12 decembrie, prima conferinţă internaţională din Sud-Estul Europei de medicină personalizată intitulată „First International Conference on Innovations in Population Health and Personalized Medicine”.

Conferința va continua și astăzi, 13 decembrie, iar în cadrul său au fost invitați zeci de specialiști din întreaga lume.

Manifestarea ştiinţifică este inclusă în cadrul Zilelor UMFST Târgu-Mureş şi, potrivit conducerii universităţii, va deschide porţile spre cea mai modernă formă de medicină care se practică în prezent la nivel internaţional.

Din comitetul de organizare fac parte prof. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST Târgu-Mureş, prof. dr. William Au, cercetător din China, prof. dr. Rodica Bălaşa, directorul Şcolii Doctorale din cadrul UMFST Târgu-Mureş, prof. dr. Minodora Dobreanu, directorul Centrului de Cercetări Avansate Medico-Farmaceutice al UMFST Târgu-Mureş şi mulți alţii.

Rodica Bălașa

Medicina personalizată – o specializare a viitorului

Evenimentul a fost deschis de o studentă care a intonat imnul României în variantă populară, îmbrăcată în veșminte adecvate.

„Multe dintre metodele pe care le folosim pentru medicina de precizie se află doar în etapa de început. Acest tip de medicină are atât scopuri pe termen lung, cât și pe termen scurt. Planurile pe termen scurt implică extinderea sa în cercetarea cancerului, iar cel pe termen lung se focusează pe aducerea medicinei de precizie în toate zonele sănătății pe o scară mai largă. De ce am ales această temă pentru conferința noastră? În primul rând, avem un nou parteneriat într-o gamă largă de științe și specialități, iar medicii au o oportunitate mai variată să folosească genetica pacientului și alte informații moleculare ca parte a terapiei medicale care îmbunătățește capacitatea de a găsi tratamente care funcționează țintit pe pacienți, pentru a înțelege mecanismele ascunse privind modul de apariție a bolilor și îmbunătățirea metodelor de oferire a unui diagnostic și tratarea a unei game variate de boli”, a spus, în deschidere, prof. dr. Rodica Bălașa.

Leonard Azamfirei

„Ce este esențial este invizibil ochiului”

Rectorul UMFST Târgu-Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei, și-a exprimat recunoștința pentru munca depusă de organizatori, și a subliniat importanța temei evenimentului.

„Pentru că e perioada sărbătorilor, vreau să vă reamintesc și să-mi reamintesc și mie ce a spus Antoine de Saint-Exupery în a sa carte, „Micul Prinț” – ce este esențial este invizibil ochiului. Secole mai târziu, acest invizibil este acum vizibil datorită nanotehnologiei, așadar astăzi propoziția este mult diferită din punctul de vedere al științei. Sunt încântat că prin prezența la această conferință, veți adăuga plus-valoare acestui model medical. Aș dori să vă mulțumesc pentru suportul și dedicarea continue în organizarea conferinței. Este o onoare și un privilegiu să declar deschisă această conferință și vă doresc discuții fructoase”, a spus rectorul UMFST Târgu-Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei.

Achimaș-Cadariu Patriciu-Andrei

Paralele între Universitatea din Tbilisi și UMFST

Au fost invitați și profesori de la două universități din afara județului, mai exact Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, dar și un invitat special, directorul Universității de Stat din Tbilisi, Georgia.

„Permiteți-mi să vă salut din partea Universității din Cluj, din partea profesorului Irimie și din partea Centrului nostru de cancer. În prezentarea mea voi încerca să vă arăt cum funcționează medicina personalizată și cum ne întărim pacienții pentru operație, ceea ce este uimitor, și în plus, voi folosi teoria evoluționistă pentru a dovedi acest lucru. Evoluția se aplică atât sistemelor mari, cât și celor mici, iar cel mai puternic supraviețuiește. Așa vor supraviețui în zilele noastre universitățile, iar exemplul universității dumneavoastră reprezintă unul excepțional. O universitate mare și puternică va putea susține o școală de doctorat bună și momentul la care suntem prezenți astăzi reprezintă o dovadă clară în acest sens”, a spus prof. Achimaș-Cadariu Patriciu-Andrei, directorul Secției de Oncologie din Cluj-Napoca, fost ministru al Sănătății.

Zurab Vadachkoria

„Mă bucur să vă salut din partea universității mele și a colegilor mei. Istoria educației georgiene este istoria universității noastre. Astăzi, Universitatea din Tbilisi este considerată a fi cea mai solicitantă școală din Georgia. Sunt 7.400 de studenți în universitatea noastră care este de asemenea casă pentru mai mult de 3.400 de studenți internaționali din 68 de țări diferite, făcându-ne și pe noi o universitate internațională”, a spus Zurab Vadachkoria, profesor de medicină dentară, directorul Universității de Stat din Tbilisi, înainte de a trece la prezentarea sa privind medicina personalizată și importanța ei.

Costescu Alexandru Sorin

Au răspuns pozitiv invitației oameni de știință din zeci de țări

„Sunt onorat să mă aflu printre voi și la această conferință. Consider că ea vine la un moment foarte oportun într-un context în care comisia europeană pune un accent foarte mare pe medicina personalizată. Acest fapt promite să ofere o stare de sănătate mai bună cetățenilor și de asemenea să ajute sistemele să facă față mai bine noilor provocări”, a spus dr. Costescu Alexandru Sorin, care s-a aflat, de asemenea, pe lista invitaților speciali.

La final, a luat cuvântul unul dintre organizatorii de bază ai conferinței, dr. William Wu, cercetător din China.

William Au

„Ideea de a organiza această conferință ne-a venit acum un an și jumătate, când împreună cu domnul rector am vorbit despre ce am putea face pentru a crește expertiza universității și ne-am hotărât să organizăm această conferință care s-a dovedit a fi o muncă foarte grea încă de atunci. Am dori să le mulțumim tuturor speakerilor internaționali care au călătorit distanțe atât de lungi pentru a interacționa cu noi și pentru a ne împărtăși expertiza lor”, a spus în încheiere William Au, înainte ca sala să răsune sub notele imnului universității, Gaudeamus Igitur.

La „First International Conference on Innovations in Population Health and Personalized Medicine” participă lectori din universităţi de prestigiu din Europa, SUA, Canada, China şi Coreea de Sud, care au prezentat cele mai noi descoperiri şi progrese din domeniu, precum şi direcţii de cercetare şi inovare.

Text și foto: Elena POLEARUȘ


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.