Home / Cultură / Program bogat în cadrul evenimentului Teatru la Centenar

Program bogat în cadrul evenimentului Teatru la Centenar

Distribuie

Teatrul Național Târgu Mureș (prin cele două Companii ale sale, Liviu Rebreanu și Tompa Miklós) organizează sâmbătă, 15 decembrie, evenimentul Teatru la Centenar, în cadrul proiectului „Român vs. Maghiar. Interferenţe culturale româno-maghiare în teatru după 1918”, finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Conform unui comunicat remis de către Biroul de P.R. al Companiei Liviu Rebreanu, acest eveniment cuprinde mai multe activități, printre care o conferință științifică internațională, două prezentări scenice, în premieră, a două texte scrise de autori contemporani, vernisajul unei expoziții retrospective, lansarea unui site documentar, precum și o întâlnire a directorilor de teatre din România.

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, Teatrul Naţional Târgu Mureş organizează sâmbătă, 15 decembrie, o Conferinţă ştiinţifică internaţională cu titlul „Identitate şi Alteritate. Teatrul ca spaţiu al confluenţelor româno-maghiare”. Conferința va avea loc la Sala Grigorescu a Hotelului Continental și este organizată cu sprijinul Institutului de Cercetări Teatrale şi Media Târgu Mureş şi Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie Târgu Mureș. Conferința va cuprinde lucrări ştiinţifice care vizează tematici de istorie, creaţie, identitate, traduceri, teorii, cu privire la confluenţele artistice teatrale între cultura română şi cea maghiară ori creaţii artistice individuale care au influenţat într-un fel sau altul cultura română şi/sau maghiară.
În cadrul evenimentului Teatru la Centenar vor avea loc două prezentări scenice ale unor texte scrise de tineri autori maghiari și români contemporani.

Astfel, Compania Liviu Rebreanu va prezenta spectacolul „Intenții rătăcite”/„Tévedések tárháza” de Réka Dálnoky, în regia lui Nicu Mihoc, cu Béres P. Ildikó, Bianca Fărcaș, Alexandru-Andrei Chiran, Fülöp B. Erzsébet, Galló Ernő, Anca Loghin, Ştefan Mura și Tollas Gábor. Din echipa artistică mai fac parte scenografa Denisa Berceanu, video de Lucian Matei, traducerea fiind semnată de Réka Dálnoky și Judit-Andrea Kacsó. Piesa „Intenții rătăcite a fost desemnată câștigătoare la concursul de dramaturgie O sută de ani în casa scărilor, lansat de Fundația Communitas.

Prezentarea scenică va avea loc sâmbătă, 15 decembrie, de la ora 17.00, la Sala Mică.

Compania Tompa Miklós va prezenta spectacolul „Tündérország”/„Țara zânelor” de George Ștefan, regia Keresztes & Blaga, video Adrian Matei, cu Kilyén László, Kiss Bora, Nicu Mihoc, Cristian Iorga, Pál Zoltán și Loredana Dascălu.
Prezentarea scenică va avea loc sâmbătă, 15 decembrie, de la ora 20.00, la Sala Mare (în regim Studio).

Ideea celor două prezentări scenice are la bază promovarea unor tineri autori români și maghiari contemporani, în procesul de creație fiind implicați actori ai celor două Companii, rezultând două spectacole bilingve.

Tot în cadrul evenimentului Teatru la Centenar, vineri, 14 decembrie, la ora 18.00, în foaierul Sălii Mari, va avea loc vernisajul unei expoziții retrospective ce cuprinde fotografii și materiale de arhivă care au ca subiect producțiile teatrale târgumureșene realizate de către Teatrul Național Târgu Mureș, producții românești pe texte maghiare și producții maghiare pe texte românești.

Totodată, va fi lansat site-ul teatrulacentenar.ro, ce va conține o importantă bază documentară ce are ca subiect Teatrul ca spaţiu al confluenţelor româno-maghiare.

Evenimentul Teatru la Centenar va fi încheiat cu o întâlnire a directorilor de teatre din România, întâlnire în cadrul căreia managerii de teatre din țară vor putea să discute despre problemele cu care se confruntă în desfășurarea activității, posibilități de colaborare, co-producții, participări în festivaluri, dar și noi propuneri legislative.

(A.V.)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Expoziția „Războiul Monumentelor” și lansare de carte, la Biblioteca Județeană Mureș

Distribuie Reprezentanții Bibliotecii Județene Mureș au anunțat luni, 18 martie, începerea expoziției „Războiul Monumentelor”, care …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.