Home / Business / 120 de ani de electricitate în anonimat

120 de ani de electricitate în anonimat

Distribuie

Mai deunăzi, mai precis în 26 noiembrie anul acesta, am citit o știre care m-a îndemnat să reactionez, după o perioadă de așteptare. Cu multă inspirație se scria acolo că: “Lumina scrie povestea CUNOAŞTERII – 120 de ani de electricitate, Electrica Muntenia Nord”. În speță, era vorba de orașul Ploieşti. La un eveniment aniversar, de altfel foarte frumos şi bine marcat, au participat, alături de conducerea Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord şi doamna viceprim ministru, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, şi domnul ministru al Energiei, Anton Anton.

Le adresez felicitări, pentru că păstrează mereu vie amintirea pionierilor din domeniul electricității!

Cautând ceva prin biblioteca tehnică, am descoperit o carte care se intitulează: “Un secol de electricitate 1898-2018, Târgu-Mureș”. La o socoteala simplă, pentru că suntem în 2018, rezultă exact 120 de ani de electricitate în urbea noastră – păcat ar fi să rămână în anonimat! Fiind timp de treizeci de ani angajat al Societății Electrica, făcând si eu parte din aceasta familie a electricienilor, consider că este nevoie sa marcăm asemenea momente similare.

Adresez o invitație, pe aceasta cale, conducerii Societății de Distributie a Energiei Electrice Transilvania Sud, regiune care cuprinde şi judeţul Mureș începând cu anul 2002, să se mobilizeze, știind că și la noi merită adus la cunoștința publică un asemenea moment, care ar trebui sărbătorit, dacă nu prin prezența unui viceprim ministru sau ministru, măcar a oficialităților locale.

Am consemnat aceste gânduri ca un omagiu adus celor care, timp de 120 de ani, în umbra luminilor reflectoarelor, au trudit şi trudesc în continuare pentru ca noi toți să ne bucurăm de beneficiile electricității. Ar fi bine să ne amintim de ei cu mândrie și în momentele omagiale, nu doar atunci când vremelnic nu avem curent şi ne dăm seama că fără energie electrică confortul nostru cotidian este dat peste cap! Și pentru că nu există viitor fără cunoaşterea trecutului, propun Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice să completeze cartea frumos scrisă şi ilustrată sub conducerea domnului ing. Alexandru Macarie, cu istoria ultimilor douăzeci de ani.

Fiindcă se apropie sărbătorile de iarnă, urez sărbători liniştite şi un “La mulţi ani!” tuturor electricienilor actuali şi celor retraşi din activitate.

Cu stimă și cu drag,

Ovidiu GEORGESCU

 

 

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.