Home / Slider / Dublă-lansare marca UCS: aplicația Târgu-Mureș App și încărcătoare solare publice

Dublă-lansare marca UCS: aplicația Târgu-Mureș App și încărcătoare solare publice

Distribuie

Luni, 17 decembrie, sub greutatea fulgilor de zăpadă care au acoperit Târgu-Mureșul, în Cetatea Medievală a avut loc lansarea concomitentă a două proiecte: instalațiile multifuncționale și aplicația Târgu-Mureș App.

Mini-nodurile sau instalațiile multifuncționale reprezintă puncte de încărcare a telefoanelor prin celule fotovoltaice, care ne vor împinge atât la socializare, cât și la conștientizarea metodelor ecologice de furnizare a energiei.

Conștientizare și colaborare

„Problema principală o reprezintă schimbările climatice, cu care deja ne confruntăm la toate nivelurile și unde acțiunea locală cu acțiuni globale nu mai este doar un slogan, ci o realitate. Considerăm că toată lumea are o anumită responsabilitate față de tot ceea ce înseamnă problema schimbărilor climatice. De aceea avem aceste elemente de încărcare cu baterii solare și încercăm să ducem gândirea spre o responsabilitate de management de administrare a problemelor energetice acasă, la nivel de municipiu, județ și tot mai sus. Pe de altă parte, este o atracție, deci ne-am gândit datorită faptului că toată lumea are telefon mobil în mână, să găsim un element comun celor care consumă energie. Ei se află de fapt într-o rețea și fiecare cetățean reprezintă un nod într-o rețea globală, deci ne dorim să asigurăm și un spațiu de întâlnire fizică a persoanelor prin faptul că trebuie să te legi fizic la aceste elemente, că te țin fixat geografic de un punct și poate cu această ocazie schimbi și o vorbă cu persoana de lângă tine”, a spus în cadrul lansării Csegzi Sandor, directorul Universității Cultural-Științifice.

Proiect coloborativ între Primăria Târgu-Mureș, Tabăra de creație Bolyai și Universitatea Cultural-Științifică, conceptul a fost adus la viață într-un mod inedit, prin unirea minților a trei tineri aflați în diferite puncte ale globului care au reușit să colaboreze între ei, focalizându-și energia și creativitatea spre Târgu-Mureș. Este vorba o arhitectă care locuiește la New-York, Kamilla Csegzi, cu un IT-ist absolvent al Liceului Bolyai care este momentan student la Cluj, Ferencz Andras, și un electronist inginer la UCS care trăiește în Târgu-Mureș, Someșan Costel.

„Practic vorbim despre un panou solar de 100W care încarcă o baterie de acumulatori și în principiu am estimat o putere de aproximativ 500W pe zi, calculat la un mediu de 5 ore de soare. Fiecare panou este dotat cu 4 prize USB pentru încărcarea telefoanelor mobile, câte o priză este fast charge și trei încărcare normală, făcând posibilă încărcarea simultană a 4 telefoane”, a precizat Someșan Costel, cel care s-a ocupat de partea tehnică și electrică a acestor instalații.

În mod normal o încărcare durează aproximativ 2 ore și atunci se consumă aproximativ 20W, garantând în medie 20 de telefoane încărcate pe zi.

„Inspirația a fost funcțiunea în sine. Conturul instalațiilor este format printr-o singură linie închisă, urmărind logica circuitului electric. Diferitele tipuri de configurații, 4 în momentul de față, erau concepute să faciliteze interacțiuni spontane și organizate de tip workshopuri pop-up de mai multe feluri. Acum urmează o perioadă de testare ca să ne dăm seama care sunt configurațiile cele mai funcționale și cele mai utilizate. Pe urmă putem să le perfecționăm pe acestea punând mai mult accent pe rezolvarea elegantă a detaliilor”, a spus Kamilla Csegzi, designerul din spatele conceptului.

Instalațiile multifuncționale se vor regăsi în oraș în puncte mai uzuale sau spațiile publice unde circulația populației este mai intensă, stabilindu-se punctele cu urbanismul. Le vom vedea prin oraș în martie, odată cu venirea soarelui și definitivarea configurațiilor finale.

Aplicație utilă mureșenilor, dar și turiștilor

Scopul este ca aceste instalații, împreună cu aplicația, să activeze colțurile orașului, să promoveze o gândire sustenabilă, și să instigheze un spirit creativ și colaborativ. Reprezintă un proiect curajos, care tinde spre globalizare în contextul schimbărilor climatice și care își dorește să implice toate instituțiile de învățământ pre-universitar și universitar, autoritățile locale, societatea economică și în general viața economică a orașului în toate domeniile și la toate nivelurile.

Aplicația #targumuresapp se va lansa în ianuarie pe iOS și Android și își propune să comunice activ cu cetățenii târgumureșeni. Ea este gratuită și conține informații publice.

„Ideea din spatele aplicației este de a focaliza atenția pe Târgu-Mureș astfel încât să știm ce avem la noi în oraș. Astfel am colectat toate informațiile pe care le-am găsit în Mureș despre restaurante, hoteluri, baruri, evenimente, teatru, film, party-uri, practic tot ce se întâmplă în oraș și le-am adunat la un singur loc unde vom putea accesa informația printr-un clic. Aceste informații sunt valabile și offline dacă nu avem acces la internet și de la 1 ianuarie va fi posibilă rezervarea meselor în anumite locații, comandarea mâncării și planificarea de rute în Târgu-Mureș prin găsirea celor mai scurte trasee în diverse locații. A fost conceput un travel planner pentru turiști, să îi ajutăm să facă tururi a orașului, să le arătăm părțile cele mai bune, ce merită văzut”, a spus Ferencz Andras care s-a ocupat de dezvoltarea aplicației. Ea este dedicată și școlilor și liceelor, și prin intermediul său, tinerii vor putea să își promoveze proiectele.

Elena POLEARUȘ


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Doi atleți mureșeni premiați la Campionatul Național U20

Distribuie În perioada 9-10 martie s-a desfășurat la București finala Campionatului Național de Atletism U20, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.