FOTO: RMN de ultima generaţie pentru pacienţii mureşeni Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 8171 Vizualizări

FOTO: RMN de ultima generaţie pentru pacienţii mureşeni

Laboratorul de Radiologie și Imagistică din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș a fost dotat cu o nouă aparatură de ultimă generație. În cadrul proiectului privind Reforma Sectorului Sanitar, derulat de Guvernul României, a fost achiziţionat un aparat de rezonanță magnetică. Investiția de aproximativ 1 milion de euro aparține Ministerului Sănătății, iar cheltuielile de instalare, în valoare de 175.000 lei, au fost asigurate de Consiliul Județean Mureș. Aparatul a devenit funcţional începând cu data de 3 decembrie.
Conform noii terminologii, termenul corect este de Imagistică prin Rezonanță Magnetică (IRM). Vechiul termen, Rezonanță Magnetică Nucleară (RMN), a ieșit din uz.

Aparat în folosul pacienţilor

La conferința de prezentare a aparatului a fost prezent Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș. Acesta consideră că achiziționarea unei aparaturi ultra-performante era o necesitate stringentă.
„Pentru Spitalul Județan Mureș este o realizare deosebită ca acest aparat de rezonanță magnetică să funcționeze în cadrul acestui spital. Cred că este foarte important ca astăzi, în 2018, să avem în cadrul Spitalului Județean aparate foarte moderne care sunt în folosul cetățenilor. Cred că acesta este un prim pas și este foarte important, iar anul viitor vom avea gata acel buncăr și acel accelerator de particule pe care le va folosi Clinica de Oncologie”, a declarat Péter Ferenc.

Investigații neinvazive, de înaltă precizie și calitate

Dr. Claudia Dorobăț, medic primar Radiologie și Imagistică și medic-șef al Laboratorului de Radiologie și Imagistică din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș a oferit mai multe informații despre aparatul achizionat,
care este primul aparat de rezonanță magnetică care a intrat în folosința Spitalului Județean Mureș.
„Este un aparat de înaltă performanță, superior computerului tomograf. Acesta realizează investigații neiradiante, neinvazive, multiplanare, din care putem să obținem imagini de foarte bună calitate a tutoror segmentelor și țesuturilor din corpul uman. Comparativ cu celelalte examinări, care erau limitate și care erau iradiante, aparatul de rezonanță magnetică poate efectua cu succes examinări pentru neurologie, pentru toată sfera musculo-scheletală, pentru cazurile oncologice, pentru toate cazurile de pediatrie, ginecologie, astfel încât putem deservi toate
secțiile spitalului nostru. Aparatul este dotat cu toate antenele cu care este dispus un asemenea aparat și are aproape toate softurile de care avem nevoie ca să facem toate investigațiile pe care le permite. În ceea ce privește pacienții, noi vom examina pacienți prin ambulator de specialitate, în regim de spitalizare de zi sau spitalizare continuă sau chiar și contra-cost. Prețurile variază între 450 lei și 800 lei. În ceea ce privește pacientul, acesta trebuie să știe că nu toată lumea poate să fie examinată prin rezonanță magnetică. Contraindicații absolute: purtătorii de pacemaker sau de implanturi metalice. Cei cu implanturi metalice  trebuie să aibă dovadă de la medicul care a implantat obiectul respectiv care să ne arate dacă este sau nu compatibil cu sistemul de rezonanță
magnetică”, a precizat dr. Claudia Dorobăț.
Totodată, medicul-șef al Laboratorului de Radiologie și Imagistică a menționat echipa alături de care lucrează: „Suntem o echipă de cinci medici. Am angajat o echipă de patru asistenți și tehnicieni de Imagistică prin Rezonanță Magnetică.”

Medicină de performanţă

Dr. Ovidiu Gîrbovan, manager interimar al Spitalului Clinic Județean Mureș, a întărit cele spuse de Péter Ferenc și a subliniat importanța unei astfel de achiziții în scopul unei activități medicale eficiente.

„Pentru noi este o investiție de succes în sensul că acest aparat permite diagnosticul de înaltă performanță a unor afecțiuni oncologice, neurologice, țesuturi, articulații, organe interne. Este un aparat modern care este necesar în orice spital în mileniul 3, făcând medicină de performanță. Dacă ne dorim să respectăm gradul unui spital și avem
respect față de pacienții noștri, era absolut necesară achiziția unui astfel de aparat”, a susținut dr. Ovidiu Gîrbovan.

Andrei VORNICU

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE