INTERVIU. Sófalvi Sándor Szabolcs, primarul comunei Sângeorgiu de Mureș: „Un bun conducător trebuie să aibă o viziune pe 20 de ani” Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1424 Vizualizări

INTERVIU. Sófalvi Sándor Szabolcs, primarul comunei Sângeorgiu de Mureș: „Un bun conducător trebuie să aibă o viziune pe 20 de ani”

Primăria comunei Sângeorgiu de Mureș, aflată în conducerea lui Sófalvi Sándor Szabolcs, s-a remarcat și în acest an printr-o activitate eficientă, susținută și în acord cu necesitățile comunității pe care o deservește, având la activ 15 proiecte cu finanțare europeană și guvernamentală câștigate pentru anul 2017. Sófalvi Sándor Szabolcs, primarul comunei Sângeorgiu de Mureș, ne-a făcut un bilanț consistent al contractelor semnate în anul ce se încheie și a oferit informații referitoare la proiectele care vor fi demarate începând cu 2019.

Reporter: Care a fost cea mai importantă realizare a Primăriei comunei Sângeorgiu de Mureș în acest an?
Sófalvi Sándor Szabolcs: Anul acesta am împlinit 10 ani de când am devenit primar, iar sloganul meu a fost: „Cu suflet, pentru comunitate.” Acest lucru explică multe pentru că poți să pui suflet și la o mică asfaltare, dar și la un proiect mare, cultural.
Poate că anul acesta cea mai mare realizare este faptul că am început lucrările de reabilitate a Castelului Máriaffy. E un lucru mare pentru că e în centrul comunei, este un monument istoric, toți locuitorii cunosc această zonă și erau triști când vedeau că se duce de râpă această clădire. Noi am achiziționat-o cu gândul de a face acolo un centru cultural și turistic, un muzeu al satului, un centru etnografic român-maghiar și rrom, pentru a reflecta multiculturalitatea într-o comună în care jumătate din locuitori sunt români, jumătate sunt maghiari și este și o cumunitate puternică de rromi, și conviețuiesc cu toții pașnic. Acest castel este un simbol al acestei comunități și cel mai mare proiect câștigat pentru ocrotirea monumentelor istorice este acela de reabilitate a Castelului Máriaffy. În acest an am început lucrările, după multe luni de obținere a avizelor și de organizare a licitației publice. Bugetul alocat este de 1 200 000 euro, în mare parte din fonduri europene, dar avem și o contribuție pe parte neeligibilă.

Proiect de incluziune socială în valoare de 4 milioane de euro

Rep.: Din punct de vedere al infrastructurii, ce contribuții ați avut în 2018?
S.S.S.: Cele 15 proiecte europene și guvernamentale câștigate ne-au situat pe anul de referință 2017 pe primul loc ca fonduri europene câștigate în județul Mureș. La fel de important este și că am reușit să semnăm contract de finanțare pentru asfaltarea și modernizarea a 17 străzi comunale. Valoarea se ridică la peste 1 milion de euro. Într-adevăr, oamenii care se mută aici, în Sângeorgiu de Mureș, o fac din trei motive: fiindcă e aproape de Târgu Mureș, pentru că infrastructura se dezvoltă într-un ritm destul de accentuat față de alte localități, chiar și limitrofe, și fiindcă simt că aici e o comunitate puternică, atât din punct de vedere cultural, cât și spiritual. Ținând cont de aceste lucruri, accesul spre reședința de județ trebuie să fie bun, trebuie să se dezvolte infrastructura în continuare, într-un ritm accentuat, și activitatea culturală și spirituală să fie intense. Astăzi am reușit să terminăm licitația și să semnăm primul contract de execuție pentru asfaltarea celor 17 străzi, și e practic continuarea unei alte investiții prin care am asfaltat alte 20 de străzi în anii precedenți. E încă mult de lucru fiindcă suntem cea mai mare comună din județul Mureș și avem peste 150 de străzi. E o provocare pentru noi, dar e și o mare bucurie că am câștigat și acest proiect.

Rep.: Comunitatea sângeorzeană este multietnică, cu necesități specifice. Ați dezvoltat vreun proiect social care să contribuie la ajutorarea categoriilor defavorizate?
S.S.S.: Al treilea proiect a fost câștigat anul trecut și a fost demarat ca activitate în acest an, și este proiectul care, la nivel valoric, are cel mai mare buget, de aproape 4 milioane de euro. E un proiect social (POCU – Proiect Operațional de Capital Uman), intitulat „O șansă pentru fiecare în Sângeorgiu de Mureș” și este un proiect de incluziune socială a comunităților marginalizate, în special de etnie rromă, în marea familie a sângeorzenilor, și e o acticvitate foarte diversificată. Este cel mai greu proiect pentru că atinge ca obiectiv schimbarea vieții a aproape 900 de persoane și cuprinde crearea de locuri de muncă, cursuri de antreprenoriat, a doua șansă la școală, proiectul Școala după școală pentru copiii mai săraci, care primesc o masă caldă, dar și branșarea lor la apă și canalizare, realizarea situației juridice a caselor și terenurilor lor, precum și foarte multe evenimente.

Rep.: Organizați numeroase manifestări culturale. Cum răspunde spațiul de care dispuneți la numărul de participanți la evenimente?
S.S.S.: Am primit de două ori la rând titulatura de Sat cultural al României și poziția 2 pe țară, pentru că sunt foarte multe activități culturale, foarte mulți pictori, poeți, dansatori, foarte multe coruri, foarte multe ansambluri, și toată această activitate culturală intensă ne-a dus la ideea că acel cămin cultural pe care îl avem de zeci de ani e prea mic. Am câștigat un proiect de finanțare și s-a semnat contractul de proiectare și execuție pentru noul cămin cultural, care va fi mult mai mare și va fi situat în locul celui vechi. Clădirea va fi în stil ardelenesc, cum e de exemplu clădirea Aquaserv din Târgu Mureș.

Proiect pentru extinderea creșei

Rep.: Ce alte proiecte erupene sau guvernamentale ați mai câștigat?
S.S.S.: Anul acesta am semnat contactul pentru extinderea rețelei de apă și de canalizare la toate străzile. Vom avea 98% acoperire, ceea ce e un unicat fiindcă în general s-a reușit, la nivel de comune, circa 60-70%. Cele două proiecte valorează împreună milioane de euro, dar dacă mă gândesc, Sângeorgiu de Mureș e o localiate care întinerește. Avem o statistică pentru anul precedent că cele mai multe familii tinere ale localităților limitrofe municipiului Târgu Mureș s-au mutat în Sângeorgiu de Mureș. Am văzut acest lucru pentru că un proiect pe care l-am realizat tot din fonduri europene, și care a culminat în anul 2018, a fost construirea unei creșe. Nu există creșe la nivel de comune în România, sunt doar 40 în toată țara. Creșa a ajuns deja la capacitatea maximă, de 60 de locuri, și s-a terminat acea perioadă de 3 ani în care nu te poți atinge de clădire fiindcă e realizată din fonduri europene. Anul acesta am realizat deja un studiu de fezabilitate pentru extinderea creșei, pentru că sunt pe lista de așteptare încă aproape atâția copii câți sunt înscriși. De asemenea, în 2018 am avut cele mai multe activități culturale în 10 ani de când sunt primar, în număr de peste 100, prin care am simțit pulsul comunității. E foarte important să avem străzi asfaltate, infrastructură dezvoltată, dar e foarte important să avem și programe prin care se întâlnesc tineri, avem programe pentru tineri căsătoriți, pentru familii cu copii, pentru vârstnici, chiar și pentru mămici care așteaptă copii.

Rep.: Cum ați sprijinit componenta sportivă a comunei Sângeorgiu de Mureș?
S.S.S.:: Ca să fim sănătoși, ne ajută foarte mult sportul, care este cel mai ieftin medicament. Am sprijinit activitatea sportivă precum fotbal, handbal, baschet, am sprijinit editarea unei reviste despre sport, în care apar inclusiv campioni mondiali în diferite ramuri sportive, care au trăit aici, în Sângeorgiu de Mureș, și am câștigat un proiect din fonduri europene pentru a construi un nou complex sportiv, în primă fază un teren de fotbal cu vestiare, iluminat pe timpul nopții, după care îl vom extinde. Vrem să facem și un patinoar în Sângeorgiu de Mureș și să asigurăm posibilitatea de a se juca hochei. Tot ca activitate sportivă, am sprijinit funcționarea echipelor de aici.

Pistă pentru bicicliști, în scopul promovării turismului

Rep.: Aveți vreun plan inedit pe care îl preconizați în viitorul apropiat?
S.S.S.: Dorim să realizăm o pistă pentru bicicliști având lungimea de peste 10 km, care pleacă din Târgu Mureș, din zona 7 plopi, din spatele Complexului de Agrement Mureșul, și care să meargă pe marginea râului Mureș, după care să atingă punctele turistice precum băile sărate din Sângeorgiu de Mureș, vestite de peste 105 ani, cu apă curativă mai puternică decât cea a Lacului Ursu din Sovata. Ruta va continua pe la complexul sportiv pe care îl vom construi în 2019, apoi va urca la Castelul Máriaffy unde turiștii care chiar dacă vin cu bicicleta, pot vizita acel centru turistic și muzeu etnografic din centrul comunei. Tot acolo avem stejarii seculari care au peste 800 de ani vechime, iarăși o atracție unicat în România. De acolo, pista de bicicliști va merge spre Căminul Cultural, spre zona Tofalău-Cotuș, și va atinge Dealul Pițigoilor, care a fost un paradis al schiorilor. Acolo există o bifurcație, iar pista pentru biciclete va merge spre Tofalău-Cotuș, spre zona de turism rural, unde am avut conace și boieri care au produs vin care a câștigat locul 1 în toată Europa. Cealaltă parte a pistei va fi o mai provocatoare, pentru ciclism extrem, va trece prin pădure și va duce la Platoul Cornești, care e al doilea punct de atracție al Municipiului Tîrgu Mureș. E un proiect care poate că se va realiza în cinci ani, dar avem această viziune pentru că știm ce importanță are în Europa turismul balnear. Vin mii de oameni anual la ștrandul din Sângeorgiu de Mureș ca să se simtă bine și să se trateze. De ce să nu le oferim oportunitatea să se distreze făcând și ciclism?

Rep.: Care ar fi, din punctul dumneavoastră de vedere, condiția de bază a unui primar bun?
S.S.S.: Un bun conducător trebuie să aibă o viziune pe 10 ani, pe 20 de ani, să își închipuie cum ar dori să arate comuna, ce și-ar dori să se întâmple cu Sângeorgiu de Mureș peste 20 de ani, care să fie statusul lui, după ce să fie vestit. Tu, în calitate de conducător, trebuie să începi să visezi, dar trebuie și să te înalți deasupra lucrurilor și de acolo să le vezi în ansamblu. Îmi fac proiecte pe încă 10 ani, chiar dacă nu voi mai fi primar, pentru că dacă nu ai o viziune riști ca situația politică, economică sau de alt fel să te destabilizeze și să te deturneze de la obiectiv. Aici văd importanța: să ai o strategie, să ai o viziune și în funcție de asta să încerci să găsești proiecte.

A consemnat Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE