A fost lansată prima ediție a antologiei „LitArt – Cenaclul și Revista” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 283 Vizualizări

A fost lansată prima ediție a antologiei „LitArt – Cenaclul și Revista”

Ultima ediție din acest an a Atelierului de literatură LitArt a fost una specială și, prin urmare, s-a desfășurat diferit față de cele obișnuite. Motivul pentru care ediția lunii decembrie a fost una aniversară l-a constituit lansarea antologiei „LitArt – Cenaclul și Revista”, editată de fondatorul și moderatorul atelierului, jurnalistul Adrian Giurgea. Volumul reunește 28 de poeți care au citit de-a lungul timpului în cadrul atelierului LitArt, dintre care unii „veterani”, dar și mulți care și-au format mâna și au căpătat experiență în strunirea condeiului în cadrul acestor întâlniri. Volumul este prefațat de profesorul și criticul literar Dumitru-Mircea Buda (care a îndrumat prin comentariile și sugestiile sale numeroși poeți în cadrul întâlnirilor), și beneficiază de argumente din partea unor apropiați ai atelierului LitArt, precum Mana Bucur, artist vizual și președintele filialei Mureș a Uniunii Artiștilor Plastici, Markó Béla, președintele Filialei Târgu Mureș a Uniunii Scriitorilor din România, Oliv Mircea, critic de artă, și Sorin Patriche, din partea Asociației Șansă Competițională – Șansă Egală.

La evenimentul de lansare a cărții au participat o parte dintre autorii antologați, editorul Adrian Giurgea și profesorul Constantin Nicușan, vocea critică fidelă a cenaclului.

La final, am vorbit puțin cu Adrian Giurgea despre miza antologiei și despre povestea acesteia.

Reporter: Care e principala motivație de a edita antologia „LitArt – Cenaclul și Revista”? Se află la prima ediție?
Adrian Giurgea: Antologia „LitArt – Cenaclul și Revista” apare ca o încununare a activității noastre de până acum, o concretizare, materializare a demersului pus în acești zece ani, sub numele LitArt. Este prima ediție și sper că anii ce vor veni ne vor da posibilitatea să citim și ediția a doua sau a treia.

Rep.: Cui se adresează volumul?
A.G.: Volumul se adresează tuturor iubitorilor de poezie, dar în mod special membrilor grupului LitArt, iar modul de alcătuire a acestuia este elocvent în acest sens. Asta deoarece în antologie sunt cuprinse atât texte ale unor autori consacrați, cât și ale unor autori aflați la început de drum, dar care promit. Scopul? Cei consacrați să fie și în acest mod mai ușor accesibili cititorilor, iar cei aflați la început de drum să fie stimulați astfel să continue activitatea de creație.

Rep.: Care a fost grila de selecție a poemelor? Autorii și-au trimis textele pe care le-au considerat cele mai reprezentative?
A.G.: Cât privește selecția, aceasta este, ca orice antologie, rodul unui demers subiectiv, pe lângă cei care au trimis texte special pentru volum fiind incluși și autori cu lucrări publicate deja în revista LitArt.

Rep.: Care este cea mai mare satisfacție pe care v-a adus-o Atelierul LitArt până în prezent?
A.G.: Dacă vrei să vorbim de satisfacție, spun doar atât: ce îți poți dori mai mult decât să vezi că oameni care au debutat în paginile revistei sau în cadrul Atelierului sunt recunoscuți și publicați de mari reviste din țară? Satisfacție sau motiv de satisfacție este și faptul că autorii nu au renunțat la proiect, au venit și cer ca acesta să existe și în viitor, iar autorii experimentați, membri ai Uniunii Scriitorilor din România sau nu, stau alături de tineri debutanți, unindu-i dragostea față de literatură și față de limba română. Și, să nu uităm participarea, cu sprijinul Asociației Șansă Competițională – Șansă Egală, la aproape toate întâlnirile noastre a unor talentați interpreți, elevi al Liceului Vocațional de Artă din Târgu Mureș.

Volumul poate fi obținut gratuit, în limita stocului disponibil, la viitoarele ediții ale atelierului LitArt.

A consemnat Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE