Home / Sanatate / Denis are nevoie de 300 de euro pentru sonda prin care este hrănit

Denis are nevoie de 300 de euro pentru sonda prin care este hrănit

Distribuie

Mama lui Denis Simon, doamna Gogyan Ildiko nu apelează la bunăvoința semenilor decât rar și în situații în care nu se descurcă singură. Și nu știu câtă lume s-ar descurca din 1200 de lei, salariul de însoțitor, cu un copil care este paralizat de 10 ani și cu unul adolescent. Din această sumă. Prietena mea are nevoie acum de 300 de euro pentru a-i schimba lui Denis sonda PEG, sondă utilizată pentru a-l hrăni artificial direct prin tractul gastrointestinal.

 

Acum 10 ani, Denis Simon, care are astăzi 15 ani, a primit în cascadă câteva diagnostice dure – tetrapareză spastică și retard motor și mental. A încetat să mai vadă, să umble și să se hrănească singur. Nimeni nu a reușit să îi spună mamei sale cauza acestor boli. Până la 5 ani fusese un copil ca oricare altul, cu o dezvoltare normală.
De atunci, pentru Gogyan Ildiko, viața s-a schimbat cu 180 de grade.

În primii ani a sperat că fiul său cel mic își va reveni, apoi a intervenit acceptarea. Întotdeauna însă s-a dat peste cap ca lui Denis să nu îi lipsească nimic, l-a îngrijit cu religiozitate și nu știu câți oameni ar fi mers înainte cu atâta încăpățânare și dedicație. De altfel, crede în Dumnezeu și că, întotdeauna, El i-a trimis în ajutor oameni care să o sprijine în cele mai grele momente din viață. Și au fost câteva. Denis a trecut prin mai multe operații, viața sa a devenit mai dificilă, de câțiva ani fiind hrănit artificial, printr-o sondă. Ca să vă explic cât de cât medical, cu ajutorul unor informații ale Societății Române de Endoscopie Digestivă, lui Denis i s-a făcut o procedură endoscopică, denumită gastrostomă percutanată endoscopică. Prin această procedură, un tub flexibil este amplasat prin peretele abdominal direct în stomac. Gastrostoma permite hrănirea, trecerea lichidelor şi medicamentelor direct în stomac, fără a mai trece prin gură şi esofag. Denis nu mai putea înghiți și a fost nevoie să suporte și această procedură.
Sondele acestea au și ele o durată de viață. Cea cu care este hrănit Denis acum nu prea își mai îndeplinește rolul pentru care a fost introdusă în corpul copilului. Mai mult, locul unde a fost introdusă e mereu inflamat. Ar trebui înlocuită. Costă 300 de euro să achiziționeze două asemenea sonde, cu diametrul de 18-20 mm cum a fost recomandarea medicului.
De la Casa de Asigurări, cel mai devreme ar primi o parte din bani în luna august a anului viitor. Din luna ianuarie, acestea s-ar putea scumpi, au anunțat-o cei de la firma care le comandă. Iar din puținii bani pe care îi primește, salariul de 1200 de lei ca însoțitor al copilului recunoaște că nu reușește să pună deoparte.

Dacă doriți să o ajutați pe prietena mea să adune acești bănuți, puteți face donații în contul deschis la Banca Transilvania, pe numele Gogyan Ildiko: RO72BTRL02701201N53168XX.

 

Vă mulțumim.

P.S. Pentru cei care au îndoieli, pot să le pun la dispoziție acte medicale.

Foto: Arhiva Zi de Zi


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

„Gustă Basarabia!”, eveniment dedicat armoniei etnice. Află când va avea loc

Distribuie Filiala din județul Mureș a Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” organizează, cu ocazia împlinirii a …

2 comentarii

  1. Buna ziua. Imi puteti spune daca e corect numarul de cont? Ultimele 2 caractere ar trebui sa fie cifre. As dori sa donez dar nu reusesc din aceasta cauza. Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.