Recunoaștere din partea AFIR pentru primarul Lucreția Cadar Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 246 Vizualizări

Recunoaștere din partea AFIR pentru primarul Lucreția Cadar

Printre comunele evidențiate în cadrul Simpozionului Regional “18 ani de AFIR – Dezvoltare durabilă a mediului rural”, desfășurat marți, 4 decembrie la Alba Iulia, s-a numărat și comuna Deda, grație Premiului de Excelență pentru susținerea mediului rural românesc , înmânat de conducerea AFIR primarului comunei Deda, Lucreția Cadar.

Reporter:  Ce reprezintă pentru comuna Deda acest premiu oferit de AFIR ?

Lucreția Cadar: Au fost peste 100 de Premii de Excelență acordate,  atât primăriilor cât și agenților economici care au atras fonduri europene. Deda a fost una dintre comunele care, pentru activitatea susținută pentru modernizare și susținere a investițiilor în mediul rural românesc,  a fost premiată și felicitată în cadru festiv. Pentru noi acest lucru a însemnat o onoare deosebită, dar și un prestigiu deosebit ca și comunitate.  Mulțumim celor de la AFIR, în special directorului general adjunct Lidiei Delia Bogdan care ne sprijină de fiecare dată , un prieten adevărat al primarilor colaboratori cu AFIR Alba Iulia, precum și directoarei AFIR Mureș, Daniela Lupei, care a fost prezentă de forte multe ori în comuna noastră și a sprijinit fermierii în vederea obținerii de  fonduri europene.

Prioritatea primăriei comunei Deda este aceea de atrage fonduri europene în sume cât mai mari, deoarece fondurile proprii  sunt din ce în ce mai limitate. Considerăm că este o obligație morală  a fiecărui primar de a atrage fonduri europene destinate României, implicit către unitățile administrative , fiind o sursă de finanțare care nu necesită cotă de cofinanțare. În acest sens, în anul 2018 suntem printre primele comune din județ care au accesate fonduri europene de peste 10 milioane de euro, respectiv un proiect de canalizare de 2,5 milioane de euro, o grădiniță nouă cu trei grupe de clasă și program prelungit  de 600.000 de euro, modernizarea Căminului Cultural și a sălii de spectacole din Deda, proiect în valoare de 600.000 de euro, și un proiect pe resurse umane P.O.C.U.  cu o valoare de 6 milioane de euro. Aceste proiecte însumează foarte mulți bani pentru comunitate din Deda. Dacă dezvoltarea comunei în ultimii ani s-a realizat într-un ritm susținut, perioada 2018-2020 va însemna pentru comuna Deda o și mai mare dezvoltare, chiar putem spune, realizarea primilor pași pentru  a putea deveni oraș.

Rep.: Este acesta cel mai mare deziderat al comunei ?

Lucreția Cadar:  Țelul nostru principal este acela de a face din comuna Deda o stațiune turistică. Dorința noastră este ca în anul 2019, la începutul anului viitor, printr-o emitere a unei hotărâri a Consiliului Local să punem bazele  acestui statut de stațiune turistică, în vederea obținerii de fonduri pentru exercițiul financiar 2020-2020, respectiv atragere de fonduri europene pe turism.

Rep.: Câtă muncă stă în spatele acestui Premiu de Excelență ?

Lucreția Cadar: Este foarte multă muncă, proiectele nu se fac ușor, avizele nu se obțin ușor, chiar și finanțările europene se obțin greu, deoarece trebuie să faci proiecte care trebuie să fie sustenabile și finanțabile în același timp.Dar,  partea care urmează este mai grea, respectiv implementarea acestor proiecte, care necesită foarte multă muncă, seriozitate și implicare în mod deosebit. În ce ne privește, avem experiența realizării a două proiecte mari cu finanțare europeană, unul pe SAPARD, 7 kilometri de asfalt pe un drum forestier pe Valea Bistrei, drum care și în acest moment este în stare foarte bună după opt ani de existență, precum și un proiect realizat pe fonduri Phare, la școala din Deda, respectiv o construcție în care se desfășoară  învățământ profesional, pe diferite specializări.  Putem spune că suntem mândri de ceea ce facem, implementare proiectelor pe fonduri europene nu este deloc ușoară, dar am dovedit că putem accesa fonduri europene, fapt pentru care pot spune că 2018 a fost un an de succes. Pe viitor, ne dorim ca Valea Bistrei să o transformăm într-o zonă turistică care să aducă venituri comunei și cetățenilor ei.

Rep.: Un gând la final de an pentru locuitorii comunei Deda

Lucreția Cadar:  Le mulțumesc tuturor colegilor și colaboratorilor pentru sprijin,  le doresc  să aibă parte de  sănătate, putere de muncă, să ne bucurăm în pace și liniște de sărbătorile de iarnă, care să ne aducă bucurie în suflet, liniște sufletească pentru noi toți. Locuitorilor comunei Deda le doresc multă sănătate, prosperitate, Crăciunul să le aducă mese îmbelșugate, și Anul Nou să vină cu mai multe împliniri și realizări pentru toți cei care locuim pe Valea Mureșului Superior, în special în comuna Deda.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE