Home / Slider / Finalul proiectului „Compost Cool” pentru un viitor mai bun
Görög Ilona și Szakacs Laszlo, aflați la final de proiect

Finalul proiectului „Compost Cool” pentru un viitor mai bun

Distribuie

Problema deșeurilor este gravă atât la nivel local, cât și național. Legislația prevede reducerea cantității de deșeuri municipale biodegrdabile la 35% din cantitatea totală produsă în anul 1995, cu termen în 2020. Suntem mult în urmă, iar atingerea acestui obiectiv este la această oră de sub 5%, autoritățile fiind obligate să găsească soluții.

Compostarea – o soluție cu efect pe termen lung

O primă soluție aflată la îndemâna tuturor este gestionarea componentei biodegradabile, care reprezintă circa o treime din deșeuri și care este tratată superficial și doar în zona rurală, deși are un impact major (miros, scurgeri, infecții). Aici putem încadra și resturile rămase de la spațiile verzi întreținute greșit –toaletări excesive, frunze colectate.

„Compostarea este una dintre soluțiile care pot oferi o posibilitate de a reduce pe de o parte cantitățile de deșeuri care să ajungă la rampa de deșeuri, adică prin asta se economisește și o parte de emisii care contribuie la efectul de seră, iar pe de altă parte pe plan economic se economisesc și bani și șansele de a mări taxa de salubrizare sunt mai mici, prin asta contribuind la o ușurare a mediului în privința deșeurilor”, a spus Szakacs Laszlo, coordonatorul proiectului.

Din acest motiv, fundația de Ecologie Umană Oasis împreună cu Asociația Rhododendron au realizat în acest an cu ajutorul companiei Lidl un program început în luna aprilie de gestionare sustenabilă a deșeurilor biodegradabile, aplicabil și în zona urbană. Conștientizarea populației implicate în proiect a fost realizată prin implementarea unor activități pratice prin metode educaționale interactive la o asociație de proprietari, două gospodării (case) și la patru școli mureșene. Beneficiarii direcți au fost atât elevii și profesorii din patru școli mureșene, Școala Gimnazială Nr. 7, Școala Gimnazială Bernady, Liceul Electromureș și Școala Gimnazială Augustin Maior din Reghin, cât și Asociația de proprietari nr. 823 din Târgu-Mureș, cuprinzând locatarii unui bloc turn cu 80 de familii. Beneficiarii indirecți au fost familiile elevilor, precum și cunoștințele locatarilor repsectivi, din toate segmentele societății, reprezentând aproximativ 700-1.000 persoane.

La început, spune Szakacs Laszlo, din întregul bloc al asociației de proprietari a participat doar el la activitatea de compostare, mulți temându-se de miros sau de apariția dăunătorilor. Însă odată ce au văzut că un compost bine făcut nu prezintă astfel de probleme, i s-au alăturat încă 14 familii. „Am dorit să inițiem partenerii în tainele compostării, deoarece ea este bună și la îndemâna tuturor”, a spus coordonatorul proiectului.

„A fost un proiect interesant, pe placul copiilor, în special activitățile practice. Eu zic că și-a atins scopul și sperăm să nu ne oprim aici, să continuăm, chiar dacă se încheie proiectul în sine. Noi am mai avut o încercare de a conștientiza copiii în acest sens acum câțiva ani, de selectare a deșeurilor, însă pentru că nu aveau finalitate, iar la sfârșitul zilei femeile de serviciu adunau tot ce separau ei în aceeași oală, am renunțat încetul cu încetul. Însă eu zic că în direcția asta trebuie să ne îndreptăm și foarte bine că se conștientizează încă de la vârste fragede această idee”, a spus Ciolocoiu Cristina, directorul Școlii Gimnazială Augustin Maior din Reghin.

Ciolocoiu Cristina

Zeci de acțiuni cu un singur scop

În acest program, au avut loc mai multe acțiuni. Au fost elaborate și tipărite materiale informative privind compostarea, au fost cumpărate lăzi de compostare care au fost distribuite în școli, Asociației de proprietari și la două gospodării private, au fost organizate activități de prezentare privind compostarea în cele patru școli, atât prin activități teoretice, cât și practice, la care au participat aproape 500 de elevi, au fost împărțite cutii de mic dejun la aproape 150 de elevi care au vrut să se implice în activități și au adus de acasă materiale pentru compostare (resturi vegetale) și a fost organizată o acțiune de colectare în timpul căreia s-au strâns peste 2 metri cubi de material biodegradabil, care se va transforma în compost.

La sediul Oasis au avut loc și prezentări pentru vârstnici , au fost organizate activități în aer liber pentru copii la Iara de Mureș, au avut loc schimburi de experiență între școlile din Reghin și Târgu-Mureș, au fost organizate acțiunei de plantare, atât de către elevi, cât și de către membrii asociației de proprietari și s-a organizat și o excursie la Lacul Ursu.

„A fost un proiect care a necesitat multă creativitate din partea participanților și flexibilitate din partea finanțatorului. Pot să spun că toate acestea s-au realizat fără nicio tensiune, deci e o mare satisfacție că am găsit această colaborare în bună-înțelegere și rezultatele se preconizează a fi de durată pentru că noi, participanții, ne străduim să continuăm ce am început să parcurgem pe parcursul acestui an”, a spus Görög Ilona, preşedintele Fundaţiei de Ecologie Umană „Oasis” din Târgu-Mureş.

Pentru mai multe informații suplimentare legate de activitatea de compostare și despre cum puteți composta acasă, puteți trimite un e-mail la sz.rhodo@gmail.com, f.oasis.ro@gmail.com sau suna la 0745 614 606.

Elena POLEARUȘ

 

De asemenea, verificati

Impact între o autoutilitară și un autoturism, în Albești

Distribuie Pompierii militari din cadrul Detașamentului Sighișoara au fost solicitați să intervină marți, 16 aprilie, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.