Home / Sanatate / Cum să ne protejăm de virusul gripal

Cum să ne protejăm de virusul gripal

Distribuie

Ministrul sănătății a anunțat că există deja 5 cazuri de deces din cauza virusului gripal în țară, două dintre ele fiind chiar aici, la Târgu-Mureș. Dacă ați contactat virusul, medicii vă roagă să nu mergeți la birou și să vă adresați medicului de familie.

Cei care nu au fost încă afectați, dar care interacționează destul de mult locul de muncă, nu sunt imuni la acest virus. Interacțiunea favorizează răspândirea bolilor respiratorii, cum este gripa. Atât angajații, cât și angajatorii, sunt obligați moral să asigure prevenția gripei și să ia măsurile necesare pentru un mediu sănătos la locul de muncă.

Medicii de la centrul Regina Maria au alcătuit un top al acțiunilor pe care fiecare persoană ar trebui să le aplice pentru a evita răspândirea acestui virus periculos. În primul rând, vaccinarea este cea mai importantă și cea mai eficientă cale de a te imuniza împotriva bolii. În al doilea rând, există o serie de acțiuni de protejare, așa-numitele intervenții de sănătate publică non-farmaceutice, care se referă la obiceurile sănatoase precum izolarea la domiciliu, spălatul pe mâini cu apă și săpun sau acoperirea nasului și gurii când tușești sau strănuți. Aceste obiceiuri sunt deosebit de importante în timpul focarelor de pandemie de gripă sau atunci când nu există un vaccin disponibil, iar organismul are puține resurse de a lupta cu noul virus gripal.

Dacă ești bolnav, stai acasă

Medicii recomandă statul acasă pentru a evita răspândirea virusului gripal la alte persoane. „Dacă prezinți simptome asemănătoare gripei, stai acasă pentru a-i proteja pe alții și pentru a-ți ajuta organismul să învingă boala mai repede. Corpul tău are nevoie de odihnă pentru a lupta cu boala. Experții CDC recomandă să stai acasă timp de cel puțin 24 de ore după dispariția febrei. Este posibil ca persoanele cu un sistem imunitar slăbit și copiii să stea mai mult timp acasă”, spun cei de la Regina Maria.

Se recomandă a se evita contactul direct și apropiat cu persoanele bolnave. „Particulele care conțin virusul gripal, eliminate prin tuse, pot călători până la 2 metri, deci este recomandat să păstrezi pe cât posibil această distanță față de persoanele bolnave. Limitează pe cât posibil strângerile de mână și îmbrățișările. Spune-i șefului și colegilor dacă ești bolnav. În acest fel, persoanele vulnerabile din birou vor ști să-și ia măsurile de precauție necesare pentru a se proteja de gripă”, spun cei de la Regina Maria.

De asemenea, în această perioadă este recomandat a se evita spațiile în care oamenii se strâng în număr mare, cum ar fi sălile de conferințe sau ședințe, zonele de concerte, festivaluri, evenimente sportive și a se căuta metode alternative (online, videoconferință, teleconferință, etc.) de a participa la aceste adunări, pentru a evita contactul direct cu alte persoane.

Neapărat, în momentul în care strănuți, trebuie să îți acoperi nasul și gura. „Este esențial să-ți acoperi gura și nasul cu un șervețel atunci când tușești și strănuți, pentru a reduce riscul de răspândire a virusului gripal. Aruncă șervețelul și spăla-te pe mâini după fiecare utilizare. Dacă nu ai la îndemână un șervețel, poți folosi mâna sau mâneca de la bluză. În timpul unei pandemii de gripă, este recomandat să folosești o mască chirurgicală”, ne avertizează specialiștii de la Regina Maria.

Igiena este mult mai importantă decât credeți

Spălatul pe mâini cu apă și săpun trebuie realizat cât de des posibil, chiar și dacă nu mergeți la toaletă. „Spălatul pe mâini reduce riscul de răspândire a virusului gripal atunci când dai noroc cu cineva sau când atingi diverse suprafețe sau obiecte infectate, cum ar fi birouri sau mânere de uși. De asemenea, este recomandat să te speli pe mâini înainte de a-ți atinge fața – gura, ochii sau nasul. Este deosebit de important să te speli pe mâini timp de 20 de secunde cu apă și săpun, de mai multe ori pe zi. Dacă apa și săpunul nu sunt disponibile, folosește o soluție care are cel puțin 60% alcool”, ne sfătuiesc medicii.

Nu doar mâinile au nevoie de curățare în această perioadă. Suprafețele și obiectele atinse frecvent nu trebuie ignorate de cei care își doresc să rămână sănătoși. „Virusul gripal poate supraviețui până la 8 ore pe diverse suprafețe și obiecte, precum birouri, mânere de uși, balustrade, tastaturi de calculator, telefoane și jucării. Curățarea acestora cu apă și săpun poate reduce răspândirea gripei în comunitate, la birou, la școală, etc.”, spun cei de la Regina Maria.

Este recomandat sa discutați cu medicul de familie despre măsurile de protecție suplimentare pe care le puteți lua pentru a vă proteja și pentru a-i proteja pe cei din jur de gripă. Nu uitați că acțiunile și obiceiurile sănătoase fac diferența în răspândirea gripei în comunitate, inclusiv la locul de muncă.

 

 

De asemenea, verificati

Sistare de gaze naturale într-o localitate mureșeană

Distribuie Pentru efectuarea unor lucrări specifice la sistemul de distribuție a gazelor naturale, compania Delgaz …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.