Home / Business / Taxa de 2%, din cifra de afaceri – un “bir” ce ar îngenunchia financiar distribuitorii de energie electrică

Taxa de 2%, din cifra de afaceri – un “bir” ce ar îngenunchia financiar distribuitorii de energie electrică

Distribuie

Pentru a evalua impactul acestei propuneri legislative, să vedem câteva date despre societatile care activează în domeniul distribuţiei de energie electrică.

Sunt 5 companii mari care acţionează în țara noastră în domeniu. Acestea sunt: CEZ în zona Olteniei; ENEL în zonele Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea; EON în Moldova, precum şi Electrica în Transilvania Sud, Transilvania Nord şi Muntenia Nord.

Toate aceste companii au capital majoritar privat, unde Statul român deține pachete minoritare. Reţelele gestionate de aceste firme sunt concesionate de la Statul român pentru o perioadă de 49 de ani, cu posibilitate de prelungire de încă 24,5 ani. Pentru acest lucru, societățile respective au primit licenţe de distribuţie şi sunt obligate să respecte regulile impuse de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei Electrice.

În ultimii ani se constată o presiune din ce în ce mai mare exercitată de ANRE asupra concesionării reţelelor. Astfel, tarifele de distribuţie au scăzut constant în ultimii ani, iar în 2018 – în medie cu 1%, tendință care se va mentine şi în următoarea perioadă de reglementare. Dar cea mai importantă masură impusă de ANRE este reducerea Ratei Reglementate a Rentabilităţii (RRR), cu 26%, mai precis, de la 7,7% cât era până în 2018, la 5,66% în 2019. Consecința va fi scăderea veniturilor reglementate, adică tot scăderea tarifelor de distribuţie.

De asemenea, ANRE impune realizarea de noi investiţii în baza activelor rglementate, adică a acelor mijloace fixe care concură direct la procesul tehnologic de distribuţie a energiei electrice, ceea ce se traduce prin scăderea profitului repartizat acţionarilor.

Având informații generale din mediul de afaceri al acestor companii, să facem o mică analiză economică, cu datele disponibile pentru anul 2017 pentru societatea Electrica. Ce ar însemna aplicarea “birului” de 2% din cifra de afaceri.

Cifra de afaceri a Grupului Electrica a fost în 2017 de 5,6 miliarde de lei, cu un profit net de 172 milioane lei, însemnând 3% marjă de profit net. Calculând 2% din cifra de afaceri, rezultă un “bir” suplimentar datorat statului de 112 milioane lei, o sumă comparativă cu tot profitul societății pe 2017.

Câteva întrebări retorice:

Ce concluzii să tragem din aceste date?

Credeţi ca acţionarii majoritari ai acestor companii vor sta în espectativă?

Cum credeţi că vor evolua acţiunile la Bursă ale acestor companii, la care profitul va scădea, după aplicarea acestui “bir”, sub dobânda oferită de bănci?

Pe de altă parte, scăderea drastică a valorii acţiunilor ar putea fi o “oportunitate” pentru actualul guvern de a “re-naționaliza “ aceste societăţi. Poate că pentru mulţi dintre noi re-naționalizarea nu ar suna chiar aşa de rău, având în vedere campaniile mediatice contra marilor companii, care nu plătesc impozite în România şi exportă profiturile. Dar cu ce consecinţe?

Să facem un exerciţiu de imaginaţie şi să ne gândim ce ar însemna revenirea la cheremul Guvernului, prin Ministerului Energiei, a mii de posturi de conducere, a mii de oportunităţi de afaceri, a posibilităţii de jonglare cu aceste venituri de miliarde de euro. Gândiţi-vă că acest scenariu se va aplica tuturor companiilor din domeniul energiei, fie ele de electricitate sau de gaze.

Până când meritocraţia nu îşi va face loc în conducerea guvernelor noastre şi, implicit, în conducerile societăţilor comerciale şi până când nonvalorile şi deţinăţorii de diplome cu 3 straturi de hârtie moale vor mai avansa în poziţii de decizie din societate, să nu credeţi că vom evolua în vreun domeniu.

Soluţia este, după părerea mea, în a continua să credem şi să promovăm principiile economice liberale în care libera concurenţă să prevaleze monopolurilor etatiste, iar investitorul şi întreprinzătorul să fie perceput ca un pilon fără de care economia ar sucomba. Decizii de acest gen, precum taxa suplimentară de 2% din cifra de afaceri la companiile din domeniul energiei, care ar avea repercursiuni importante în domeniu, nu sa iau de azi pe mâine şi nu se fac fără consultarea specialiştilor din mediul respectiv.

Dr. ing. Ovidiu GEORGESCU

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Un nou proiect marca Multinvest: Centru de inginerie inovativă la Târgu Mureș!

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.