„100 de ani de sport mureșean”, o lucrare plagiată  parțial și cu foarte multe greșeli de conținut! (IV) Sport
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 278 Vizualizări

„100 de ani de sport mureșean”, o lucrare plagiată parțial și cu foarte multe greșeli de conținut! (IV)

Și în episodul de astăzi, continuăm să vă prezentăm câteva exemple despre felul în care unii „autori de texte”, numiți „contributori” de  „redactorii coordonatori” ai lucrării editate de D.J.S.T. Mureș, Koós Béla și Siklodi József, au preluat propoziții, fraze, chiar și un întreg capitol (!) din cartea „Sportul mureșean de-a lungul anilor”(Aurel Rațiu, Târgu-Mureș, Editura Nico, 2007), fără să precizeze sursa acestora!
Echitație: „Tot în această perioadă ia ființă Asociația Sportivă „Recolta”, antrenor col. Vasile Dibu, precum și „Școala Sportivă de călărie”, fiind condusă de Zoltan Tordai și Istvan Konz care, un an mai târziu, s-au reunit formându-se „Centrul de Tineret” Târgu-Mureș… ”(în lucrarea „100 de ani de sport mureșean”, D.J.S.T. Mureș, 2018, text Siklodi József);
„Tot în această perioadă, se constituie și Asociația Sportivă „Recolta” Târgu-Mureș cu secție de călărie, animatorii secției fiind Herbert Hancz și Nicolae Dibu…Tot în acest an… ia ființă „Școala Sportivă de Călărie” ( în cartea mea, „Sportul mureșean de-a lungul anilor”, Editura Nico, Târgu-Mureș, 2007, pag. 64).
„În anul 1976 ia ființă Asociația Sportivă “Agricola” Târgu-Mureș, unde antrenor a fost col. Mircea Chirvăsuță (era actor – n.m). El a pus bazele unei secții puternice de călărie”(în lucrarea „100 de ani de sport mureșean”, D.J.S.T. Mureș, 2018, text Siklodi József);
„1976: Mircea Chirvăsuță a pus bazele unei puternice secții de călărie la Asociația Sportivă „Agricola” Târgu-Mureș” (în cartea mea, „Sportul mureșean de-a lungul anilor”, Editura Nico, Târgu-Mureș, 2007, pag. 65).


Fotbal: Dacă veți citi textul despre fotbal din lucrarea-album „100 de ani de sport mureșean”, editată de D.J.S.T. Mureș în 2018, scris de Koós Béla, Siklodi József, Miclea Darius și George Ciorceri, și cartea „Fotbalul mureșean de-a lungul anilor (1902-2016)”, Editura Vatra Veche, Târgu-Mureș, 2016, al cărei autor este semnatarul acestor rânduri, veți vedea imediat cine și de unde s-a inspirat…
Pentru „autorii” textului respectiv istoria fotbalului mureșean începe cu A.S. Armata Târgu-Mureș!, uitând, voit oare?, să menționeze faptul că Mureșul Târgu-Mureș a fost prima echipă de fotbal din oraș care a participat în Divizia A, în sezonul 1933/34! În Divizia A au mai activat și alte formații târgumureșene: Dermagant Târgu-Mureș în sezonul 1946/47, RATA Târgu-Mureș în edițiile 1947/48 și 1948/49, Locomotiva Târgu-Mureș în 1950 , 1951, 1952, 1953, 1954 și 1955 și C.S. Târgu-Mureș în sezonul 1957/58. Din județ, doar Avântul Reghin, în 1955, a fost divizionară A!
Sunt uimit că au fost omiși din carte sportivii Molnár Attila și Radu Niculescu, primii fotbaliști mureșeni participanți la Jocurile Olimpice (în 1924, la Paris), dar și primul jucător de fotbal mureșean care a evoluat în primul meci oficial al României, Szilágyi Alois, la Belgrad în 1922 (Iugoslavia (Regatul Sârbo-Croat) – România 1-2!).
Trecem, cu zâmbetul pe buze, peste formularea… „Primul gândul(?) despre fotbal duce la…”!!
Va urma.

Aurel RAŢIU

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE