Home / Business / Un nou examen pentru primirea în profesia de avocat!

Un nou examen pentru primirea în profesia de avocat!

Distribuie

Conducerea Baroului Mureş anunță organizarea examenului de primire în profesia de avocat (pentru dobândirea titlului profesional de avocat stagiar) și de primire în profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice, sesiunea martie 2019.

Informaţii utile despre examen

Potrivit informaţiilor furnizate de av. Nicolae T. Galdea, decanul Baroului Mureş, examenul constă în verificarea cunoştintelor juridice prin susţinerea unui test grilă ce cuprinde 100 de întrebări din toate materiile de examen, urmând a fi declaraţi admişi candidaţii care vor obţine cel puţin 10 puncte la fiecare disciplină în parte şi un punctaj total de cel puţin 70 de puncte.

“Examenul se susține în cadrul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților și se desfășoară în mod unitar, la București. Tematica de examen este cea stabilită prin Hotărârea 368 din 22 iunie 2018, publicată pe site-ul Uniunii Naţionale a Barourilor din România, examinarea tuturor candidaților urmând a avea loc la Bucuresti, la data de 3 martie 2019”, a precizat av. Nicolae T. Galdea.

Ce trebuie să conţină un dosar de înscriere

Cererile de înscriere a candidaților la examen se vor depune în dublu exemplar, în original şi în copie, la sediul Baroului Mureş din Târgu-Mureş, strada Marton Aron nr. 8/1 până în data de 28 ianuarie 2019, între orele 9.00 – 13.00, și vor avea anexate în dublu exemplar următoarele acte: două dosare distincte cu şină (din carton, nu din plastic), certificatul de naștere (în copie certificată pentru conformitate), actul de identitate (în copie), diploma de licență, în copie legalizată (în cazul în care diploma de licență s-a obținut după anul 1995, se va depune și copia legalizată a foii matricole eliberată de facultatea absolvită), dovada de plată a taxei de înscriere la examen (în original şi în copie), certificatul de cazier judiciar, eliberat cu cel mult 15 zile înainte de data depunerii cererii, certificat privind starea de sănătate a candidatului eliberat de un medic de familie și o evaluare psihiatrică eliberată de un medic specialist psihiatru (la alegere), dovada promovării a examenului de definitivare în funcţia juridică îndeplinită anterior (pentru dobândirea titlului de avocat definitiv), dovada vechimii în muncă sau muncile juridice şi certificat eliberat de baroul competent în care solicitantul a mai fost înscris în profesie, care să ateste cauzele încetării calității de avocat ori, dacă este cazul, motivele respingerii unei cereri anterioare de primire în profesie (dacă este cazul).

Exclusiv pentru candidații care au susținut examenul de licență în anul universitar 2018, şi numai dacă unitățile de învățământ absolvite de aceştia nu au emis diplomele de licență, se admite depunerea adeverinței de absolvire a examenului de licență eliberată de unitatea de învăţământ, în locul diplomei de licenţă prevăzută la articolul 15, alineatul 2, litera b, din Statutul profesiei de avocat, în original sau în formă legalizata.

“În acest caz, nu se cere ca adeverinţa de absolvire să fie însoţită de foaia matricolă”, a arătat av. Nicolae T. Galdea.

Taxă de examen de 1.000 de lei

Taxa de examen este de 1.000 de lei și se va achita în contul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților din București nr. RO56 RNCB 0082 0441 7248 0001 deschis la BCR Sucursala Unirea – București cu mențiunea ,,Taxă examen primire în profesie ca avocat stagiar, sesiunea martie 2019”, respectiv ,,Taxă examen primire în profesie ca avocat definitiv, sesiunea martie 2019”, iar relații suplimentare privind tematica de examen și bibliografia se pot obține de la secretariatul Baroului Mureş, telefon 0265-261.669, sau accesând secţiunea de examene de pe site-ul Uniunii Naţionale a Barourilor din România.

(Redacţia)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.