Mihai Eminescu și Veronica Micle. O iubire eternă sărbătorită de B-Unici Cultură
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 360 Vizualizări

Mihai Eminescu și Veronica Micle. O iubire eternă sărbătorită de B-Unici

Biblioteca Județeană Mureș, în colaborare cu B-Unicii de la Căminul de Bătrâni din Târgu-Mureș sărbătoresc împreună, pentru al doilea an consecutiv, Ziua Culturii Naționale, printr-un eveniment dedicat marelui poet Mihai Eminescu.

Întâlnirea a avut loc în dimineața zilei de 15 ianuarie la sediul bibliotecii și a avut ca temă „O mare iubire ce transcende timpul și spațiul: Mihai Eminescu si Veronica Micle”, dar a conținut și o prezentare plină de informații controversate despre nașterea și moartea lui Eminescu.

Eminescu, sărbătorit pentru a doua oară împreună

„Este pentru al doilea an când împreună cu colegii noștri, cu B-Unicii de la Căminul de Bătrâni din Târgu-Mureș, sărbătorim Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie, ziua poetuluinațional. Prima dată când am încercat acest parteneriat, am avut o surpriză foarte plăcută, pentru că b-unicii au venit la bibliotecă cu propriul lor program. Au cântat melodii pe versurile eminescine, s-au pregătit cu discursuri pe teme eminescinene, au subliniat importanța Zilei Culturii Naționale și a fost în general o atmosferă care te-a dus și ne-a dus pe toți în aceleași vremuri când Eminescu era încă printre noi. O asemenea întânire nu putea să nu fie reluată și regândită, motiv pentru care iată că din nou în acest an b-unicii sunt alături de noi. Este un moment format din două etape. În prima parte colegele mele au pregătit o prezentare vizavi de viața și moartea poetului național, de simbolistica eminesciană, iar în a doua parte b-unicii ne vor cânta cântece, romanțe, pe versurile lui Eminescu. E un altfel de Eminescu, e o altfel de întâlnire de fapt și un alt mod de a sărbători această zi”, a spus Monica Avram, directorul Bibliotecii Județene.

Prezentarea susținută de Alina Borz din cadrul bibliotecii a acoperit o vastă suită de subiecte pe tema eminesciană. Relația cu Veronica Micle a fost una complicată, iar în 1881 a și provocat o ceartă între Eminescu și Caragiale, când poetul l-a agresat fizic pe dramaturg la aflarea trădării sale cu Veronica. Chiar dacă s-au gândit la căsătorie, cei doi și-au găsit pacea doar după moarte, când Veronica s-a sinucis cu arsenic la două luni după moartea poetului.

Momentul și locul nașterii sale conține date misterioase și reprezintă o tematică care încă se dezbate. Conform datelor găsite de alina Borz, într-un registru al membrilor Junimii, Eminescu însuși și-a trecut data nașterii ca fiind 20 decembrie 1849, iar în documentele gimnaziului din Cernăuți unde el a studiat este trecută data de 14 decembrie 1849. Cu toate acestea, Titu Maiorescu, în lucrarea „Eminescu și poeziile lui” (1889) citează cercetările în acest sens ale lui N.D. Giurescu și preia concluzia acestuia privind data și locul nașterii lui Mihai Eminescu la 15 ianuarie 1850, în Botoșani. Această dată rezultă din mai multe surse, printre care un dosar cu note despre botezuri din arhiva bisericii Uspenia (Domnească) din Botoșani. În acest dosar data nașterii este trecută ca „15 ghenarie 1850”, iar a botezului la data de 21 în aceeași lună. Data nașterii este confirmată de sora mai mare a poetului, Aglae Drogli, care însă susține că locul nașterii trebuie considerat satul Ipotești.

În jurul morții lui Eminscu se învârt multe teorii ale conspirației

În ceea ce privește decesul lui Eminescu, după ce s-au studiat toate documentele referitoare la starea de sănătate a poetului din ultimii ani de viață, specialiștii afirmă că Mihai Eminescu nu a murit din cauza sifilisului.

„Astăzi am prezentat teoriile conspirației, să spunem așa, din jurul morții lui Eminescu. Cercetătorii din zilele noastre au ajuns la concluzia că au existat trei mari teorii ale conspirației, cum că Eminescu ar fi murit în urma unei lovituri, cealaltă e că ar fi un posibil ucigaș care se leagă de cea a loviturii și ultima ar fi un caz grav de malpraxis care este cea mai probabilă teorie a morții lui Eminescu, un caz de malpraxis al medicinei din secolul XIX. Ei au ajuns la concluzia că Eminescu nu a fost sifilitic și nu a murit de sifilis. Se pare că el a fost tratat cu mercur deși nu trebuia. El avea o tuburare bipolară, a fost închis în Sanatoriul de Boli Mentale al Doctorului Şuţu, cercetătorii cred că din alte motive, nu din cele ale bolii. Și cu toate acestea, au descoperit că suferea de anumite boli mintale, nu foarte grave, dar au fost agravate de alcoolism și de faptul că el fuma foarte mult. Și suprasolicitarea și-a spus cuvântul, el lucra de un timp foarte mult la articole și la poezii”, a spus Alina Borz, bibliotecară.

B-Unicii au cântat „Pe lângă plopii fără soț”

După finalizarea prezentării, a venit rândul b-unicilor să pună la bătaie un moment artistic în care au cântat și au recitat din vasta capodoperă eminesciană, axându-se pe scrierile sale dedicate iubirii.

„Este al 5-lea an de când formăm o echipă cu b-unicii de la cămin și de când acest moment din istoria culturii României îl punctăm împreună cu b-unicii, dar este al doilea an când locația în care sărbătorim acest eveniment este Biblioteca Județeană. În fiecare an am avut o altă temă a acestei manifestări, iar în acest an am ales, fiind plini de romantism b-unicii, „Iubirea de veacuri dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle”. Acest moment a fost pregătit de b-unici cu multă iubire și sperăm că după ce îl veți parcurge, veți simți pentru câteva clipe că Mihai și Veronica au fost printre noi. Momentul este alătuit ca un fel de cenaclu în care există niște prezentatori. Ei vor recita și în egală măsură vor și cânta din melodiile de pe versurile lui Mihai Eminescu”, a spus Anca Florea, directorul Căminului Pentru Persoane Vârstnice din Târgu-Mureș.

Aceste momente sunt cu totul speciale, iar dedicația cu care b-unicii au reușit să organizeze un mini-recital dedicat poetului, este de admirat. Cu toate că biblioteca este îndreptată în mod obișnuit către tineri, cei de acolo au decis de data aceasta să se adreseze și unui public mai aparte. „Și ei sunt ai noștri. Într-adevăr, activitățile bibliotecii se îndreaptă către tineri pentru că ei trebuie să crească la bibliotecă și ei trebuie să pășească în viață având cartea la subraț. Dar și bunicii fac parte din comunitate, și mai mult decât atât, este un motiv în plus să fie alături de noi, să vină aici, pentru că în felul acesta ies și ei din cotidian, ies din ceea ce înseamnă rutina zilnică, deși au multe activități. E un motiv în plus să iasă din casa lor și să meargă și în altă parte”, a concluzionat directoarea bibliotecii.

Dacă doriți să aveți opera lui Eminescu oricând la dispoziție, vă puteți descărca aplicația „Mihai Eminescu, întreaga operă” lansată de Academia Română de Ziua Culturii Naționale în magazinele App Store și Google Play.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE