„100 de ani de sport mureșean”, o lucrare plagiată parțial și cu foarte multe greșeli de conținut! (VIII) Sport
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 192 Vizualizări

„100 de ani de sport mureșean”, o lucrare plagiată parțial și cu foarte multe greșeli de conținut! (VIII)

Ne apropiem de sfârșitul serialului nostru. Astăzi ne vom îndrepta atenția spre alte capitole din cartea editată, în decembrie 2018, de D.J.S.T. Mureș, „100 de ani de sport mureșean”.
Să citim și alte texte…


Popice: În cartea editată de D.J.S.T. Mureș se afirmă ritos că „Evidența tuturor asociațiilor sportive cu secții de popice se ține în Registrul de afilieri al C.J.E.F.S. Mureș”…, fără să se precizeze începând cu ce an! O fi cumva anul 1959?  În aceeași lucrare, se afirmă că… „În anii ’50 încep să se construiască popicăriile din lemn cu două piste și apar cele mai multe asociații sportive cu secție de popice: Meseriașul (1950), C.F.R. (1951), Voința, Ciocanul, Oțelul Roșu, Progresul și Spartac (1952), toate din Târgu-Mureș, Sticla Târnăveni și Târnava Sighișoara (1953) sau Fabrica de Zahăr (1954)”. De unde au avut „autorii”(Koós Béla, Albert Erzsebéth, Seres Sándor, Antal Matild) aceste informații? Nu cumva din cartea „Sportul mureșean de-a lungul anilor”, Aurel Rațiu, Editura Nico, Târgu-Mureș, 2007, pagina 173?
Dacă „autorii” ar fi citit cu atenție acea pagină, ar fi aflat că primele „societăți sportive” de popice au luat ființă, la Târgu-Mureș, în anul 1935: Societatea Forestieră a Popicarilor și E.T.E. (op. cit., pag. 173).
Scrimă: La acest capitol, scris de antrenorul Szabó Zoltán, medaliatul cu bronz la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976, Alexandru Nilca, a fost trecut la categoria „Alți sportivi de renume ai scrimei mureșene”! Doar o fotografie cu o tăietură dintr-un ziar care ține loc de CV! Niciun cuvânt în lucrarea editată de D.J.S.T. Mureș despre un alt sportiv născut la Târgu-Mureș, Vánky Péter, participant la 4 ediții ale Jocurilor Olimpice(1988, 1992, 1996 și 2000, pentru Suedia), dublu vicecampion mondial la sabie plus două medalii de bronz la Europene, și nici despre floretistul Iosif Zilahi, participant la Jocurile Olimpice de la Roma din anul 1960!
Tenis de masă: “În județul Mureș, tenisul de masă este practicat din anul 1936, la Asociația MTE Târgu-Mureș (Obs.: în acest caz, „autorii” n-au fost în stare să copieze în mod corect anul despre care este vorba în text!) dar și la Sticla Târnăveni și Voința Reghin… În anul 1951, Dinamo Târgu-Mureș promovează în prima divizie, având în componența lotului sportivii Verzar, Jakabovics, Böhm și Berstew”(în lucrarea „100 de ani de sport mureșean”, D.J.S.T. Mureș, 2018, text de Koós Béla, Naftali Gheorghe și Szakács Géza)!
„… o activitate susținută se desfășura și la Târgu-Mureș, mai precis în cadrul secției de tenis de masă din cadrul Clubului MTE, secție înființată în anul 1931! La Târnăveni exista, în anul 1936, în cadrul Asociației Sportive Sticla, o altă secție de tenis de masă” (în cartea mea, Sportul mureșean de-a lungul anilor, Editura Nico, Târgu-Mureș, 2007, pag. 198).
„1951: Echipa masculină de tenis de masă Dinamo Târgu-Mureș (Verzar, Jakabovici, Böhm și Berstew) a promovat în Divizia A”(op. cit., pag. 199).


Volei: „Bunătatea” redactorilor coordonatori a mers până acolo încât, atunci când au introdus în lucrarea amintită poza primei coperte (al cărei autor este Raul Hațegan) a cărții „De la Hodac la Moscova și înapoi”, au eliminat din fotografie titlul acesteia, în așa fel încât să nu se vadă nici cine este autorul lucrării menționate, și nici titlul acesteia! Probabil că referenții (consilierii) aceștia, autointitulați „redactori coordonatori”, Koós Béla și Siklodi József, au alergie la… numele meu!
Repet, o inițiativă foarte bună a doamnei Iuliana Rus, directoarea D.J.S.T. Mureș, a fost finalizată de niște amatori și, în acest context, nu-i de mirare ce a ieșit! Păcat de calitatea hârtiei folosite pentru tipărirea cărții!
Recunosc, n-am scris cu plăcere acest șir de articole. Și nici nu le-aș fi redactat dacă, în lucrarea editată de D.J.S.T. Mureș, ar fi fost inclusă obișnuita Bibliografie între coperțile acesteia. În lipsa ei, cititorii sunt privați de niște informații esențiele, cum ar fi, în primul rând, sursele info! Cum acestea nu există între coperțile lucrării, eventualii cititori pot rămâne cu impresia că Béla Koós și Siklodi József sunt atotcunoscătorii istoriei sportului mureșean! Realitatea este cu totul alta!
Încă câteva precizări: cartea editată de D.J.S.T. Mureș nu are cod ISBN și nici paginile numerotate! De asemenea, rămâne o enigmă numele tipografiei care a scos-o!

Aurel RAŢIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE