Home / Sighișoara / Fundația ”Veritas” Sighişoara, 20 de ani de programe pentru persoane cu nevoi speciale

Fundația ”Veritas” Sighişoara, 20 de ani de programe pentru persoane cu nevoi speciale

Distribuie

Organizația Mondială a Sănătății și Banca Mondială au estimat că la nivel global peste 1 miliard de persoane, adică aproximativ 14% din totalul populației, trăiesc cu o formă de dizabilitate. Cunoscutul om de știință britanic Stephen W. Hawking, decedat în 14 Martie 2018, în urma unei boli degenerative care l-a ținut 55 de ani în scaun cu rotile, spunea că ”dizabilitatea nu trebuie să reprezinte un obstacol în calea succesului”. Văzând acest raport, tot el a mai spus că este de datoria noastră morală să înlăturăm barierele și să asigurăm fonduri suficiente, la nivel local, național și internațional, pentru deblocarea vastului potențial al persoanelor cu dizabilități.

În România trăiesc peste 800.000 de persoane cu dizabilități (aproape 4% din totalul populației), dintre care 36% au o formă gravă, iar 70% sunt persoane adulte cu vârsta de peste 50 de ani. Datele aparțin Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Tot în România avem o lege care reglementează cadrul general de organizare, funcționare și finanțare a sistemului național de asistență socială – Legea nr. 292 / 2011, modificată prin Legea nr. 194 / 2018. Statul este astfel responsabil, ca prin instituțiile sale, măsurile și acțiunile întreprinse de autoritățile administrative, să intervină pentru respectarea drepturilor fundamentale, facilitării participării la viața socială, economică, politică și culturală, dar și pentru creșterea calității vieții acestor persoane.

În județul Mureș trăiesc peste 20.000 de persoane cu dizabilități, din care jumătate sunt femei. În Sighișoara trăiesc 640 de persoane cu diferite forme de dizabilități.

Începând din 29 Martie 2018, în temeiul H.G. nr. 797 / 2017, Serviciul public de asistență socială din cadrul Primăriei a căpătat personalitate juridică, fiind transformat în Direcția de Asistență Socială, subordonată Consiliului local. Aceasta îndeplinește, printre altele, funcții de coordonare a activităților de asistență socială și de protecție a persoanelor cu dizabilități și a persoanelor vârstnice, dar și funcții de prevenire și combatere a situațiilor de marginalizare și excluziune socială în care ele se găsesc.

Serviciul public de asistență socială poate fi furnizat local sau în comun cu alte unități administrativ-teritoriale. Dacă de asigurarea cadrului legal se ocupă instituțiile statului, de aplicarea efectivă a programelor se ocupă instituțiile private, cu propria logistică, cu proprii practicieni și profesioniști, iar uneori cu sprijin din partea voluntarilor.

La nivelul Sighișoarei există mai multe organizații de profil, dintre care poate cea mai cunoscută este Fundația ”Veritas”. Înființată în anul 1998, în sânul Bisericii Nazarineanului, ea are ca obiectiv principal îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu nevoi speciale, iar ca viziune integrarea lor în comunitate. Fundatia ”Veritas” este o organizație creștină, ecumenică, ce urmărește producerea unei schimbări pozitive în viețile oamenilor din Sighișoara, prin servicii aduse comunității și persoanelor în nevoie, printr-o diversitate de programe educaționale și prin schimb intercultural.

Serviciile oferite de fundație se adresează preșcolarilor, copiilor, adolescenților, persoanelor în vârstă, persoanelor cu nevoi speciale și persoanelor ce suferă de pe urma violenței domestice. În cei 20 de ani de activitate a programului pentru persoanele cu dizabilități,  beneficiarii asistenței au participat la cluburi tematice, drumeții, excursii, picnicuri, tabere, serbări, carnavaluri, scenete și târguri cu obiecte confecționate de ei.

În cadrul serviciului dedicat persoanelor cu nevoi speciale sunt asistate 35 de persoane, din care pentru 15 persoane se oferă un prânz cald de 4 ori pe săptămână, ore de gimnastică, curs de ceramică, ore de hipoterapie, activități recreative și de socializare, curs de limba engleză, educație religioasă și asistență spirituală. Familiilor beneficiarilor li se oferă asistență socială, consiliere/ educație parentală și activități de suport.

Ce au însemnat pentru fundație acești 20 de ani de activitate și ce-și propune ea pentru anii care vin, ne spune Emese Kiss, asistent social: ”Calitatea vieții asistaților noștri s-a îmbunătățit datorită activităților pe care le-am desfășurat și a faptului că au avut ocazia să socializeze. Au fost astfel scoși din izolare, au învățat diferite deprinderi de viață independentă, au învățat anumite abilități practice. Ei se simt la Veritas ca într-o familie, iar în cele 5 ore în care sunt la program rudele lor au parte de un respiro. Pentru viitor mizăm pe îmbunătățirea serviciilor, prin convergența lor cu serviciile oferite de Primărie, pe sensibilizarea comunității și pe creșterea gradului de acceptare. În acest sens, avem în derulare proiectul <Mainstream Sighișoara – investiție europeană pentru incluziunea socială>, ce are termen de finalizare Iulie 2020. Este vorba de un proiect comun, în care mai sunt implicați Fundația <Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi> Cluj Napoca, Primăria Sighișoara și Școala Generală <Miron Neagu>. Răspundem astfel provocărilor ce țin de finanțări europene, nivel ridicat al birocrației și colaborarea cu autoritățile publice locale, care vor transpune rezultatele finale în viitoarea strategie de dezvoltare a orașului.”

(Comunicat de presă, Primăria municipiului Sighişoara)

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Angajări la început de an

Distribuie În primele două luni ale anului 2024, ca urmare a implementării Programului Naţional de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.