Centrele regionale SMURD, în pericol de desfiinţare! Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2443 Vizualizări

Centrele regionale SMURD, în pericol de desfiinţare!

În judeţul Mureş, pe lângă Târgu-Mureş, asemenea centre medicale de urgenţă prespitalicească s-au înfiinţat, în ultimii ani, în localităţi precum Târnăveni, Reghin, Sighişoara, Sovata, Sărmaşu, Miercurea-Nirajului, Ibăneşti, Deda şi Rîciu.

Începând însă de anul trecut, după ce au fost mărite salariile în administrațiile publice locale, unele dintre acestea nu mai au bani pentru salarizarea personalului civil din cadrul centrelor SMURD.

Se caută soluţii

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, a explicat că există un proiect de lege prin care se propune preluarea acestor centre de intervenție de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

”La acest moment, cel mai important lucru de explicat este că acum există o inițiativă legislative la nivelul Parlamentului, care imediat după ce revine din vacanță cred că va intra în comisii, inițiativă care prevede preluarea personalului de către IGSU. Deci acuma inițiativa legislative se află la diferite ministere pehntru colectarea de puncte de vedere. Eu sper că până ce se rezolvă această problemă definitiv, să aibă sprijin și din partea Consiliului Judeţean Mureș, de altfel eu știu că domnul prefect Dușa – și mi-a zis acest lucru – se preocupă personal să nu se întâmple ceva cu aceste echipe, până această lege este rezolvată”, a asigurat dr. Raed Arafat.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a mai precizat că cinci județe din țară au la ora actuală astfel de echipe mixte de intervenție, existând deja probleme în județul Iași, unde s-a desființat echipajul din Podu Iloaiei, iar în Arad sunt pe cale să fie desființate punctele din Nădlac și Vinga.

Președintele Consiliului Judeţean Mureș, Peter Ferenc, a confirmat că în ultimele luni ale anul trecut Consiliul Județean a alocat bani pentru a plăti salariile respectivilor angajați.

“Vom găsi soluţii şi, chiar dacă încă nu există buget naţional, vom asigura salariile angajaţilor de la centrele SMURD din judeţ până la apariţia unei legi în acest sens”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş. Acest model de intervenţie în caz de urgenţă medicală a fost inițial implementat în județul Mureș, şi ulterior extins la nivel național. În prezent există peste 300 de echipaje de prim-ajutor, din rândul cărora circa 30 sunt civile sau mixte, iar specialiştii atrag atenţia că desființarea acestor echipaje va duce inevitabil la pierderi de vieți și la mari întârzieri în cazul unor intervenții.

V. OANCEA

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE