Home / Social / Avertisment de Cod Galben de ploi, lapoviţă, ninsori şi polei!

Avertisment de Cod Galben de ploi, lapoviţă, ninsori şi polei!

Distribuie

Începând de mâine dimineață, o mare parte a țării se va afla sub COD GALBEN de precipitații abundente – ploi, lapoviță, ninsori și polei – și intensificări însemnate ale vântului! Condițiile meteo vor determina depunerea unui nou strat de zăpadă și apariția poleiului.

ANM a emis astăzi o atenționare COD GALBEN de vreme rea, valabilă din 24 ianuarie, ora 4.00 și până pe 25 ianuarie, ora 14.00, potrivit căreia, în zonele de mare altitudine a Munților Banatului, Carpaților Meridionali și Carpaților de Curbură, va ninge abundent, iar vântul va avea intensificări cu rafale de 60-80 km/h, viscolind și troienind zăpada. În zonele mai joase, ploaia și lapovița vor determina topirea stratului de zăpadă.

Totodată, în județele Bacău, Neamț, Iași, Suceava și Botoșani și în zona Carpaților Orientali se va depune un nou strat de zăpadă, iar în județele Vaslui și Vrancea vor fi precipitații mixte ce vor favoriza poleiul. Pentru nordul și vestul Olteniei, nord-estul Munteniei și sud-estul Moldovei, sunt anunțate ploi, vânt cu rafale de 50 – 70 km/h și polei.

Ca urmare a emiterii acestei atenționări, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne au fost dispuse primele măsuri pentru prevenirea și gestionarea producerii unor situații de urgență cauzate de vremea severă.

Inspectoratele pentru situații de urgență din județele vizate de Codul Galben sunt pregătite să activeze grupele operative, pentru a putea veni în sprijinul oamenilor încă de la apariția primelor efecte ale fenomenelor meteo periculoase.

Evoluția fenomenelor meteorologice va fi permanent monitorizată astfel încât, dacă situația o va impune, intervențiile pompierilor, polițiștilor și jandarmilor să se poată desfășura fără probleme.

O atenție deosebită va fi acordată circulației pe drumurile publice, în condițiile în care în mai multe zone din țară este prognozată depunerea de polei, aceasta fiind una dintre principalele cauze ale problemelor de circulație rutieră pe timp de iarnă.

Jandarmii montani sunt la datorie pentru a acorda sprijin turiștilor care în această perioadă se află în vacanță la munte.

La nivel național, situația va fi monitorizată prin Centrul Național de Conducere Integrată care funcționează la nivelul MAI. Orice situație de risc pentru cetățeni va fi semnalată în cel mai scurt timp, astfel încât să se poată ști în orice moment unde este nevoie de sprijinul echipelor de intervenție.

Pentru siguranța dumneavoastră, vă recomandăm să nu plecați la drum dacă nu aveți autoturismul echipat pentru circulația în condiții de iarnă. Pe drumurile acoperite de zăpadă sau polei, rulați cu viteză redusă și păstraţi faţă de autovehiculul din față o distanţă confortabilă care să vă permită să opriți în siguranţă în situaţia în care acesta încetineşte sau opreşte.

Informați-vă în legătură cu evoluția fenomenelor meteo din zona în care urmează să vă deplasați, respectați recomandările autorităților și eventualele restricții de circulație impuse preventiv, pentru siguranța dumneavoastră, pe unele sectoare de drum!

Orice situație de urgență cauzată de vremea severă poate fi semnalată la numărul unic de urgență 112!

(Comunicat de presă, IPJ Mureş)

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Vizita Papei Francisc comemorată printr-o placă amplasată pe fațada Aeroportului Târgu Mureș

Distribuie O placă comemorativă dedicată vizitei Suveranului Pontif, Papa Francisc, care a fost oaspetele României …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.