Home / Cultură / CRONICĂ: „Camera 701“ continuă să încânte spectatorii, după 5 ani
Cei opt locatari de ocazie ai camerei 701 (Foto: Cristina Gânj)

CRONICĂ: „Camera 701“ continuă să încânte spectatorii, după 5 ani

Distribuie

Oferta teatrală din Târgu Mureș este din ce în ce mai generoasă. Pe lângă activitatea din zona independentă, care începe să capete tot mai multă vizibilitate națională, în special prin activitatea companiei Teatru 3G, Teatrul Național propune, prin cele două companii ale sale, un repertoriu variat, care oferă câte ceva fiecărei categorii de public.

Printre spectacolele Companiei „Liviu Rebreanu“ care au trecut „proba timpului“ și s-au menținut în actuala stagiune se numără „Camera 701“ de Elise Wilk, în regia lui Rareș Budileanu, care, având premiera în noiembrie 2013 este, alături de „Campionatul de improvizație“ și de „Cloaca“ de Maria Goos (regia Theodor Cristian Popescu), cel mai longeviv spectacol al secției române. Piesa reprezintă cea de-a treia creație a Elisei Wilk, după debutul din 2010 cu „S-a întâmplat într-o joi“ (text scris în 2008, dar montat în premieră tot de către Rareș Budileanu, tot la Târgu Mureș, dar la Teatrul Ariel). Elise Wilk a devenit între timp una dintre cele mai apreciate și montate autoare dramatice din România, atât pe plan național, cât și internațional, iar succesul „Camerei 701“ confirmă apetența pentru umor a acesteia, un umor mai degrabă amar.

Spectacolul este format din patru povești egale ca dimensiune, fiecare având doi protagoniști, iar acțiunea se petrece în camera 701 a unui hotel nenumit, care este numitorul comun al celor 8 personaje. Prima poveste îi prezintă pe doi proaspăt căsătoriți, după petrecerea de nuntă, interpretați de Georgiana Gergu și Sebastian Marina (care face, în prezent, un rol titular memorabil în spectacolul „Mihai Viteazul“, de Székely Csaba, în regia lui Andi Gherghe, producție a Teatrului 3G). Deși tânărul cuplu aflat la început de mariaj are, aparent, toate motivele să fie fericit, o îndoială tot mai pronunțată apasă armonia celor doi. Echilibrul se zdruncină în momentul în care mirele face o dezvăluire.

În cea de-a doua poveste, tânăra cameristă Alex (Raisa Anè), deprimată în seara de Anul Nou fiindcă iubitul ei s-a cuplat cu soră-sa și au șters-o la o cabană, lăsând-o singură și nefericită, plănuiește să-și pună capăt zilelor, când un paparazzi carismatic (interpretat de Csaba Ciugulitu) intră precipitat în cameră, în interes urgent de serviciu. Deși nu este foarte receptiv la invitațiile mai degrabă stângace și candide ale cameristei, între cei doi se naște un sentiment de simpatie care va da nopții o altă turnură.

Cea de-a treia poveste le prezintă pe Anca Loghin și pe Claudia Ardelean în rolurile unor corporatiste ambițioase, la finalul unei petreceri în care șefa (Anca Loghin) s-a îmbătat criță și a demarat o serie de jocuri psihologice care au bulversat-o pe subalternă. Relația ierarhică și de putere dintre cele două stă, însă, sub semnul incertitudinii.

Ultima poveste este, până pe la jumătate, și cea mai comică și savuroasă, întrucât un soț disperat să își impresioneze nevasta (Luchian Pantea) solicită serviciile unui stripper profesionist (Ion Vântu) pentru a-l învăța să danseze. Bărbatul are motive întemeiate și vom afla care sunt urmărind spectacolul.

„Camera 701“ nu are pretențiile unui spectacol sofisticat și provocator, ci mizează pe simplitate, naturalețe și emoții redate cât mai limpede, într-o formă accesibilă și foarte umană. Prezintă povești ale noastre, personaje vulnerabile și umor de calitate care nu recurge la cioace ieftine, la vulgaritate ostentativă sau la artificii. Se prezintă ca un spectacol pentru toate vârstele și toate categoriile de public, motiv pentru care lipsa de superficialitate (caracteristică multor producții „lejere“) și seriozitatea cu care este construit și jucat îi oferă valoare și savoare.

Fanii pieselor Elisei Wilk pot viziona și spectacolul „Semnale disperate către planeta Pluto“, în regia lui Theo Marton, producție a Teatrului 3G, care se joacă în Bastionul Măcelarilor. Totodată, autoarea va susține, la finalul lunii februarie, la Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai“, ore de literatură română contemporană câtorva clase de elevi, în cadrul proiectului „Scriitori la școală“, inițiat de Asociația Podium.

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

RECENZIE. Negocieri Creative Româno-Americane

Distribuie Cel de-al doilea volum colectiv publicat în limba engleză, la editura Presa Universitară Clujeană, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.