50 de ani de prestigiu pentru Liceul Tehnologic Nr. 1 Luduş Invatamant
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 1689 Vizualizări

50 de ani de prestigiu pentru Liceul Tehnologic Nr. 1 Luduş

liceu 1Înfiinţat în urmă cu aproape 50 de ani, Liceul Tehnologic Nr. 1 din Luduş se pregăteşte să sărbătorească aşa cum se cuvine cinci decenii de existenţă. La începutul anului şcolar 2016-2017, absolvenţii liceului sunt invitaţi de actuala conducere a unităţii de învăţământ să participe la o festivitate specială, prilej cu care va fi lansată şi o monografie cu informaţii inedite. Detalii suplimentare despre aniversare am aflat de la prof. Claudia Botezan, directoarea Liceului Tehnologic Nr. 1 din Luduş.

Reporter: Care este istoria Liceului Tehnologic Nr. 1 din Luduş?

Claudia Botezan: Liceul Tehnologic Nr. 1 Luduş ia fiinţă în anul 1966 prin Ordinul Ministrului Învăţământului nr. 600 din 2 iulie 1966, sub numele de Liceul Nr. 2, funcţionând în primul an şcolar, 1966-1977, cu două clase a IX-a. În primul an aceste clase şi-au desfăşurat activitatea în spaţiul Şcolii Generale Nr.2 Luduş, iar la 1 septembrie 1967, pe baza Ordinului nr. 497 din 14 iunie 1967 al Ministrului Învăţământului, şcoala generală se comasează cu Liceul Nr. 2, iar de la Liceul Nr. 1 – situat pe strada Republicii – sunt transferate cinci clase, formându-se astfel o unitate şcolară cu clasele I-XII. Predarea se făcea în limba română dar exista şi secţie cu limba de predare maghiară, la clasele I-IV. La 1 septembrie 1974 liceul îşi schimbă denumirea în Liceul Real-Umanist Luduş. La 1 septembrie 1977 cele două licee din oraş se comasează, elevii şi profesorii de la Liceul Nr. 1 Luduş fiind transferaţi la Liceul Real-Umanist Luduş şi noua unitate de învăţământ primeşte denumirea de Liceul Industrial Luduş. Între anii 1990 şi 1992 numele liceului a fost Liceul Teoretic Luduş. De la 1 septembrie 1992, ca urmare a diversificării profilelor în structura de şcolarizare – liceu, şcoală profesională, şcoală de ucenici – liceul nostru a primit numele Grupul Şcolar Industrial Luduş, iar începând cu 1 septembrie 2012 suntem Liceul Tehnologic Nr. 1 Luduş.

liceu 2

Rep.: Cum veţi marca această aniversare specială?

C.B.: Aniversarea din acest an ne oferă prilejul de a readuce în atenţia noastră pe dascălii care şi-au dedicat cea mai mare parte din viaţă să ofere câte o fărâmă din cunoştinţele dar şi din sufletul lor fiecărui luduşean care la un moment dat a fost elev al liceului. Avem speranţa ca pe data de 15 septembrie 2016, cu ocazia festivităţii de început de an şcolar, să fim onoraţi de prezenţa unui număr cât mai mare dintre foştii noştri dascăli, dar şi elevi ai liceului, pentru a ne bucura împreună de împlinirea unui sfert de veac de existenţă. Cu acest prilej încercăm să finalizăm şi o mică monografie a liceului în format tipărit şi electronic.

Rep.: Care e în prezent structura de organizare a liceului?

C.B.: Liceul nostru asigură pregătirea teoretică și profesională a elevilor din oraș și împrejurimi pe o rază de aproximativ 30 de kilometri. Această pregătire include pe filiera teoretică profil real câte o clasă cu specializările matematică-informatică, științe ale naturii, științe ale naturii – intensiv engleză și științe ale naturii cu predare în limba maghiară, profil uman – o clasă cu specializarea filologie, iar pe filiera tehnologică specializările electrotehnică și mecatronică. În cadrul liceului funcționează și clase de școală profesională cu domeniile de calificare mecanic auto și confecționer produse textile. Misiunea școlii este asigurarea unui proces de instruire și educație de calitate, care să formeze elevii pentru viitoarea carieră și pentru învățarea pe tot parcursul vieții, oferindu-le astfel șansa de a deveni membri responsabili ai comunității.

Rep.: Câţi elevi aveţi în prezent?

C.B.: Liceul Tehnologic Nr. 1 Luduș școlarizează anual un număr de aproximativ 1.000 de elevi cuprinși în 35 de clase. Elevii școlii sunt pregătiți de aproximativ 55 de cadre didactice de cultură generală, profesori-ingineri și 6 maiștri instructori, 90% cadre didactice titulare ale școlii. Întreg colectivul profesoral este calificat și participă permanent la diferitele forme de perfecționare și formare continuă. Școala are un parteneriat foarte bun cu agenții economici la care elevii desfășoară practica comasată.

Rep.: Ce ne puteţi spune despre rezultatele elevilor dumneavoastră?

C.B.: După cum se poate observa și din structura claselor, acestea sunt oarecum împărțite în două categorii: pe filieră teoretică și pe filieră tehnologică. În general, în urma admiterii în clasa a IX-a, în clasele teoretice sunt admiși elevi cu medii mai bune decât cei de la tehnologic. Acesta este și motivul pentru care și pe parcursul ciclului liceal rezultatele mai bune provin de la elevii din clasele de matematică-informatică, științe ale naturii și filologie. În funcție de fiecare generație avem și surprize plăcute din partea claselor de profil tehnic – anul 2014 o notă de 10 la proba de matematică la examenul de Bacalaureat – sau mai puțin plăcute din partea claselor teoretice. La examenul de Bacalaureat promovabilitatea elevilor proveniți din seriile curente a fost de 61% în anul școlar 2013-2014 și 68% în anul școlar 2014-2015. Elevii liceului nostru participă în fiecare an la diverse concursuri școlare și, de cele mai multe ori, se întorc cu diplome și premii frumoase. În anul școlar trecut eleva Luminița Rostaş a participat la faza națională a Olimpiadei de Limba și literatura rromani unde a câștigat locul II, iar eleva Valeria Tocaciu la faza națională a două olimpiade școlare: Olimpiada de Informatică și Olimpiada de TIC la cea din urmă obținând medalia de bronz. Tot în anul școlar trecut, echipa Liceului Tehnologic Nr. 1 Luduș a câștigat locul III pe județ la Concursul de cultură generală ”Războiul minților”. Rezultate frumoase obțin și sportivii liceului nostru la fotbal băieți și fete, handbal și atletism. În același timp, elevii noștri sunt și deosebit de talentați atât din punct de vedere muzical, în fiecare generație existând mici interpreți de muzică ușoară și populară, corul de băieți al liceului, dar și cu talent actoricesc, lucru dovedit chiar în acest an cu ocazia punerii în scenă a unei piese de teatru cu ocazia sărbătoririi Zilei Culturii Naționale.

Rep.: Ce va conţine monografia liceului?

C.B.: Pentru început am gândit ca monografia să cuprindă imagini ale liceului pe parcursul timpului, personalul didactic şi nedidactic angajat al unităţii şi absolvenţi ai liceului care, într-un fel sau altul, au ajuns cunoscuţi în ţară şi peste hotare. Am creat şi o pagină de Facebook prin intermediul căreia am cerut ajutorul tuturor luduşenilor care deţin imagini relevante din activităţile liceului. Vom dedica o mare parte a acestei monografii cu prezentarea tuturor dascălilor care şi-au desfăşurat activitatea în şcoala noastră, dascăli a căror amintire ne obligă pe noi, actuali profesori ai liceului, să păstrăm ridicată ştacheta.

Rep.: Ne puteţi face o enumerare de absolvenţi care de-a lungul timpului au crescut prestigiul liceului?

C.B.: Ideea acestei monografii a apărut tocmai de la constatarea că oraşul nostru şi implicit învăţământul luduşean a pus bazele construcţiei multor personalităţi din diverse domenii. O parte dintre aceştia sunt cunoscuţi şi recunoscuţi de luduşeni, dar există şi alţii pe lângă al căror nume trecem uneori prea uşor pentru că dintr-un motiv sau altul nu am ştiut sau am uitat de micile lor contribuţii la creşterea prestigiului oraşului. Din păcate, nu am reuşit încă nici noi să adunăm suficiente informaţii, motiv pentru care, din dorinţa de a nu omite pe cineva, am rugămintea să reveniţi cu această întrebare în momentul în care mica noastră monografie va fi lansată. În calitate de absolventă a liceului luduşean, îmi exprim speranţa că fiecare dintre noi, oriunde ne vom afla la un moment dat nu vom uita să ne întoarcem cu recunoştinţă spre cei care ne-au călăuzit paşii şi vom mulţumi mereu celor care au dăruit puţin din sufletul lor la împlinirea micilor sau marilor noastre vise.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE