Home / Cultură / VIDEO, FOTO: Cristian Mandeal, sărbătorit pe scena Filarmonicii

VIDEO, FOTO: Cristian Mandeal, sărbătorit pe scena Filarmonicii

Distribuie

DSC_4807Filarmonica Târgu-Mureș a primit joi seara un oaspete special, maestrul Cristian Mandeal fiind sărbătorit pe scena Palatului Culturii printr-un concert simfonic la aniversarea a 70 de ani de viață. Momentul a fost marcat nu doar printr-o seară muzicală de excepție, maestrul Cristian Mandeal primind din partea Consiliului Județean Mureș și Filaramonicii de Stat Târgu Mureș o Diplomă de Onoare. ”Este o istorie frumoasă pe care maestrul Cristian Mandeal a trăit-o la Târgu Mureș, istorie care a început în urmă cu 40 de ani. A debutat pe scena noastră în 1976 la invitația maestrului Csiky Boldizsár , fiind pe atunci un tânăr extrem de talentat. A lucrat pentru acest ansamblu simfonic vreme de patru ani, a construit foarte mult, un repertoriu foarte bogat pus în lucru, și alte experiențe de excepție. Dumnealui a avut apoi o carieră extraordinară, pe plan național dar mai ales pe plan internațional. A dirijat pe patru continente la cele mai renimite ansambluri simfonice din întreaga lume cu care a avut prilejul să colaboreze. Este o ocazie specială, o bucurie pentru noi să-l avem alături de noi pe scenă deoarece peste o lună maestrul Cristian Mandeal va împlinii 70 de ani”, a spus Vasile Cazan, directorul Filarmoncii de Stat Târgu Mureș.

Târgu Mureșul este a doua casă”

DSC_4810Maestrul Cristian Mandeal, vădit emoționat nu și-a uitat prima casă, cea  care la primit cu căldură în urmă cu 40 de ani, locul de unde avea să pornească minunata sa călătorie pe tămâmul muzicii. ”Pentru mine Târgu Mureșul este a doua casă. Aici m-am născut ca dirijor, Târgu Mureșul mi-a fost prima mea casă de orchestră, de muzică. Aici, ca om foarte tânăr, neexperimentat am primit experiență, am primit participare din partea orchestrei pe care am dirijat-o timp de trei ani, dar mai ales am primit peste toate căldura omenească din partea tuturor membrilor Orchestrei Filarmonicii din Târgu Mureș , cu care am rămas până astăzi într-un foarte strâns contact. Cu aceștia mă văd și am o legătură permanentă pentru că îmi sunt colegii și prietenii mei de o viață, de care nu te poți despărți. Este prietenia de la tinerețe, care durează toată viața . Pentru asta vă mulțumesc încă o dată, că mă întâmpinați în acest fel. Vă promit doar că atâta vreme cât îmi va permite sănătatea o să continui să vin aici la Târgu Mureș, dacă voi fi chemat, cu cea mai mare plăcere”, a spus Cristian Mandeal.

Seară pe acorduri Schumann și Beethoven

DSC_4824Aplauzele publicului adresate maestrului Cristian Mandeal au fost răsplătite cu un concert de excepție, deschis de Uvertura „Coriolan” și Simfonia nr.5 în do minor de L.van Beethoven. Prima parte a concertului a mai cuprins Concertul pentru pian și orchestră în la minor de R. Schumann, solist fiind pianistul Eduard Stan. Seara a culminat cu Simfonia nr.5 în do minor de L.van Beethoven, o capodoperă a muzicii clasice universale care a completat bucuria și respectul pentru maestrul Cristian Mandeal cu ocazia celor 70 de ani de viață, și a celor patru decenii în slujba muzicii.

[zizigallery id=1942]

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.