Home / Agricultura / Proiecte de amenajament pastoral, în atenția Camerei Agricole Mureș

Proiecte de amenajament pastoral, în atenția Camerei Agricole Mureș

Distribuie

amenajament pastoralCamerele Agricole au trecut la întocmirea proiectelor de amenajament pastoral, demers devenit obligatoriu pentru toate unităţile administrativ-teritoriale în cazul încheierii oricărui contract de concesiune a păşunilor pe care le deţin în proprietate.  Potrivit unei Hotărâri de Guvern din anul 2015 și a celorlalte acte normative în vigoare, Camera Agricol a trecut la constituirea grupurilor de lucru în vederea elaborării proiectelor de amenajament pastoral. În conformitate cu prevederile legii, reprezentantul primăriei face parte obligatoriu din grupul de lucru și este obligat să pună la dispoziția specialiștilor Camerei Agricole documentația prevăzută de lege, inclusiv datele referitoare la condițiile agropedologice, plan de fertilizare întocmit de către OSPA. Realizarea proiectelor de amenajament pastoral se face la solicitarea scrisă a primăriilor în baza căruia încheie un contract de specialitate cu Camera Agricolă”, a declarat ing. Ileana Gușatu, directorul Camerei Agricole Mureș.

Doar trei contracte încheiate

În cursul anului trecut, 26 de primării s-au adresat în scris pentru elaborarea proiectelor de amenajament pastoral, finalizate fiind în prezent doar două, al treilea urmând a fi finalizat în cursul acestei luni. „În anul 2015, ni s-au adresat în scris un număr de 26 de primării, dar din cauza lipsei documentației necesare pevăzute în ghidul cadru a determinat încheierea doar a trei contracte de asistență tehnică și acestea spre sfârșitul anului, motiv pentru care nu s-au putut elabora anul trecut aceste proiecte, reușind să le încheiem doar în 2016. Este vorba de primăriile Ibănești și Adămuș, proiecte pe care le-am și definitivat. În continuare, elaborăm la Sângeorgiu de Pădure. Sperăm ca până la sfârșitul lunii aprilie să elaborăm și cel de-al treilea proiect”, a spus ing. Ileana Gușatu.

Îmbunătățirea calității pășunilor

Potrivit directorului Camerei Agricole Mureș, primăriile nu pot să liciteze suprafețele de pășuni fără a avea acest proiect de amenajament pastoral, documet cerut și de APIA. „În ultimii ani, au primit subvenții mari pentru suprafețele de pășuni și marea majoritate nu au investit din acești bani din suprafețele respective de pășuni, ceea ce a dus la o degradare excesivă a acestora. Aceste proiecte de amenajament pastoral vor fi obligatorii începând cu anul 2018. Cei avizați vor trebui să respecte toate măsurile tehnice pe care noi le vom trece în aceste proiecte pastorale. Acolo unde trebuie distruse mușuroaiele, unde trebuie supraînsămânțat pentru creșterea calității de iarbă la hectar, practic toate lucrările care trebuiesc făcute pe pășunea respectivă vor trebui să le respecte. Este de fapt un angajament prin care ei aduc îmbunătățiri la calitatea pășunii”, a menționat ing. Ileana Gușatu.

Documentația tehnică, întocmită de Camera Agricolă

Instituția îndreptățită să elaboreze aceste proiecte de amenajament pastoral conform legii este Camera Agricolă. „Legea spune că instituția care elaborează astfel de proiecte de amenajament pastoral este Camera Agricolă, însă se pare că multe primării au evitat acest lucru, au făcut cu firme private. În afară de documentația ce ne-au dat-o cei de la Oficiul de Studii Pedologice si Agrochimice, restul documentațiilor le-am făcut noi. Primăria ne-a pus la dispoziție toată documentația legată de pășune, suprafețe, compoziție floristică, producție la hectar, iar noi am venit cu partea tehnică de îmbunătățire a calității pășunilor. A fost practic munca noastră, am coraborat ce am primit de la OSPA cu ceea ce ne-au dat din teren primăriile, iar noi am văzut unde sunt punctele deficitare, ce trebuie făcut o calitate mai bună a pășunii. Sunt aspecte care trebuie îndeplinite, dacă pășunea trebuie supraînsămânțată, curățată de mărăcinișuri, nivelată de mușuroaie, nevoia unei surse de apă pentru animale, încărcătura de animale pentru fiecare pășune, la toate aceste măsuri tehnice au lucrat specialiștii Camerei Agricole. Mai sunt și alte primării, cu 26 am purtat corespondență anul trecut, restul de 23 nu au făcută încă pedologia. Multe dintre primării sunt în curs de a primi documentația de la pedologie și sperăm că se vor ține de promisiune și vor veni să lucreze alături de specialiștii noștri”, a subliniat directorul Camerei Agricole Mureș.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Zeci de oi, găsite fără suflare pe o pajiște din Sângeorgiu de Mureș

Distribuie Mai multe oi de la o stână din Sângeorgiu de Mureș au fost găsite …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.