Home / Cultură / Palatul Toldalagi, redeschis pe acorduri jazz

Palatul Toldalagi, redeschis pe acorduri jazz

Distribuie

eveniment muzeuSpațiile Muzeului de Etnografie din Târgu-Mureș își vor deschide porțile vineri, 8 aprilie, ora 13:00 cu ocazia evenimentului ”Palatul Toldalagi-fereastră înspre patrimoniu cultural transilvan”. ”Chiar dacă muzeul nu a fost închis, considerăm acest eveniment ca și o redeschidere a a spațiilor muzeale printr-un eveniment pe care îl dorim unul divers și atractiv, prin expoziții noi, prin expoziții regândite și reamenajate precuș și printr-un concert etno jazz”, a precizat Angela Pop, șef Secția de Etnografie și Artă Populară.

Complementaritate şi simbioză

Procesualitatea raportului dintre cultura elitelor și cultura populară adusă de noul aspect al cădirii muzeului a fost reliefată de Dorel Marc, cercetător în cadrul Secției de Etnografie și Artă Populară. ”Întrucât modernitatea a creat o dislocare profundă în societate prin diferenţierea forţată dintre cultura elitelor (aristocraţie, burghezie, avangardă) şi cultura populară (tradiţională) ajungându-se la un adevărat clivaj în perceperea şi interpretarea culturilor – discursul etnologic actual muzeal pe care îl propunem ţinteşte recuperarea valorilor culturii tradiţionale mureşene aducând totodată argumente privind confluenţa, complementaritatea şi simbioza dintre cele două niveluri de abordare şi compartimentare culturală”, a precizat Dorel Marc.

Opera lui Laurentius Umling cel Bătrân

Evenimentul de vineri va include și expoziția Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca intitulată ”Moștenirea dinastiei de tâmplari-pictori Umling: cazul tavanului pictat din Vechea”. ”Cele trei generații ale familiei de tâmplari-pictori sași Umling, familie originală din Saschiz, dar aparținând societății meșteșugarilor clujeni începând cu anii 1740, s-au aflat timp de o jumătate de secol în slujba comunităților reformate maghiare transilvănene, care își reparau și își redecorau bisericile .Cele 20 de casete prezentate în cadrul acestei expoziții, restaurate de specialiștii Muzeului Etnografic al Transilvaniei și prezentate publicului mureșean pentru prima dată, sunt opera lui Laurentius Umling cel Bătrân și datează din anul 1751”, afirmă Tekla Totszegi, director adjunct, Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Model de restaurare

Programul mai cuprinde un recital de etno jazz susținut de Ana Maria Galea & New Landscapes, o invitație la explorarea teritoriului ofertant al temelor standard, compoziţiei şi aranjamentelor muzicale inspirate din folclor.  ”Este o mare onoare și o bucurie pentru colectivul muzeului că am reușit să finalizăm această clădire după opt ani de restaurare. Este vorba de o lucrare meticuloasă care deservește ca și model în ce privește restaurarea unui monument istoric al Târgu Mureșului. Cred că este un model de cum ar trebui restaurate monumentele, nu doar în Târgu Mureș. S-a lucrat ani de zile cu echipe de specialiști, restauratori în lemn, piatră și tencuieli. Investiția se ridică la circa 1,5 milioane de lei”, a spus Soos Zoltan , directorul Muzeului Județean Mureș.

 

De asemenea, verificati

Prof. univ. dr. Augustin Lazăr, procuror general al României (2016-2019) susține conferința „Epopeea brățărilor regale dacice”

Distribuie Studenții UMFST G.E. Palade Târgu Mureș, programele de studii de licență Istorie și Drept …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.