Home / Social / Lecție de fericire la ”Balul Strugurilor” de la Ceuașu de Câmpie

Lecție de fericire la ”Balul Strugurilor” de la Ceuașu de Câmpie

Distribuie

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş a organizat joi, 12 octombrie, la Ceuașu de Câmpie, tradiționalul Bal al Strugurilor pentru copiii cuprinși în sistemul serviciului rezidenţial pentru copii cu deficiențe neuropsihiatrice (CRCDN) din Târgu Mureş, Ceuaşu de Câmpie, dar și pentru adulții de la Centrul destinat acestora de la Luduș. Zeci de copii și tineri, împreună cu personalul care îi are în grijă s-au distrat cum doar ei pot, oferind privitorului o adevărată lecție de fericire.

Ocazie de socializare

Marea majoritate a acestor copii suferă de autism, dar sunt printre ei și suferinzi de sindrom Down, întreg spectrul afecțiunilor neuropsihiatrice, asociate adeseori cu afecțiuni locomotorii, senzoriale și altele, după cum a explicat șefa serviciului CRCDN, Ligia Vamoș. ”Aici avem parte de trăiri intense. Pentru ei, întregul an este marcat de aceste evenimente. Carnavalul iarna, ziua copilului, acest Bal al Strugurilor și desigur sărbătoarea organizată în așteptarea lui Moș Crăciun, acestea sunt jaloanele care marchează existența acestor copii. Cum a trecut unul, îl așteptăm deja cu înfrigurare pe următorul”, a subliniat Ligia Vamoș. Din experiența personalului care lucrează cu acești copii, aceste evenimente le modelează comportamentul și dispoziția. În plus, au ocazia să se întâlnească, să socializeze, mențin legături extrem de strânse chiar și cu cei care au depășit vârsta și au fost mutați la Centrul pentru adulți de la Luduș.

Centrele, prima familie, primul acasă

Copiii au savurat fiecare moment. Fiecare și-a luat foarte în serios sarcina, adică distracția. Instruit special pentru a întâmpina oaspeții cu tradiționala pâine și sare, Feri de exemplu ținea să spună fiecăruia un ”Bun venit” foarte politicos. În cele 6 centre ale Serviciului, momentan există 84 de copii, la care se adaugă și cei de la Serviciul ”Speranța”, care funcționează în colaborare cu Spitalul Județean Mureș. Mulți dintre acești copii ajung în aceste centre cu probleme extrem de grave, abia târându-se şi unii chiar fără să ştie să vorbească. Nu sunt puţini nici cei care vin cu probleme de agresivitate. Ligia Vamoș îi cunoaște pe toți după nume, sunt prieteni vechi cu toții. Deși aparent doar un Bal, astfel de evenimente sunt extrem de complexe, a explicat șefa Serviciului, în condițiile în care acești copii preiau ca într-o oglindă comportamentul celor din jur. Răbdarea și empatia, încrederea reciprocă, toată munca susținută de zi cu zi, se văd pe chipurile acestor copii, pentru care Centrele înseamnă familie și acasă.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.