Home / Cultură / FOTO: Filmele câștigătoare ale Festivalului Alter-Native 25!
Kincses Réka și Laurențiu Damian (Foto: Andrei Vornicu)

FOTO: Filmele câștigătoare ale Festivalului Alter-Native 25!

Distribuie

Cea de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Scurtmetraj Alter-Native a avut loc în acest an în intervalul 8-12 noiembrie la Palatul Culturii, dar și în spații alternative precum Jazz&Blues Club, Office – Clubul Presei, Galeria UAP și Camera K’ARTE.

Au avut loc concerte, expoziții de artă plastică, un spectacol de teatru al Companiei András Lóránt, proiecțiile celor mai de succes de lungmetraje românești și ungurești ale acestui an (printre care „Un pas în urma serafimilor“, „Kincsem“, „Țara moartă“, „Kojot“, „Fixeur“, ș.a.) și, în primul rând, 49 de scurtmetraje care au fost în cursă pentru marele premiu.

Sarcină dificilă pentru juriu

Membrii juriului din acest an au fost: Vladimir Anton, Bereczki Csaba, Laurențiu Damian, Durst György, Hegedűs Bálint, Kincses Réka și Krzystof Sienkiewicz.

Laurențiu Damian și Kincses Réka (președinte al juriului) au urcat pe scena mare a Palatului Culturii în seara de sâmbătă, 10 noiembrie, ca să prezinte producțiile câștigătoare.

„Sunteți un public extraordinar, aveți un loc care e absolut unic, acest Palat al Culturii, în care am avut privilegiul să dau un premiu în cadrul UNITER, a fost atunci un moment foarte important. Juriul a avut o misiune dificilă, au fost filme extrem de variate: experimentale, animație, documentar, ficțiune de scurtmetraj și aș vrea să vă rog ca la edițiile viitaore, și vor fi foarte multe, să umpleți această sală ca și în această seară, pentru că miza cea mai importantă a Festivalului Alter-Native este dialogul între filmul de scurtmetraj și dumneavoastră, ca spectatori“ a declarat Laurențiu Damian.

Câștigătorii ediției cu nr. 25: Buzási Gyopár și Adrian Silișteanu, pe scenă

Astfel, ediția din acest an a scurtmetrajelor câștigătoare cuprinde: Mențiunea specială a juriului pentru imaginea filmului: „În pădure“, regia Corina Schwingruber Ilić și Thomas Horat (Elveția, 2017); Premiul Juriului Studenţesc Stiloul oferit de comisionerul educaţional al Ungariei Aáry-Tamás Lajos: „Abilitățile speciale ale domnului Mahler“, regia Paul Philipp (Germania, 2017); Premiul In Memoriam Simon Sándor pentru Cel mai bun film studențesc: „Babuka în iarbă“, regia Buzási Gyopár (România, 2017); Premiul oferit de Administrația Fondului Cultural Național: „Legea mielului“, regia Lotfi Achour (Tunisia, 2017); Premiul oferit de Consiliul Județean Mureș: „Rol“ – Hammudi al-Rahmoun Font, regia (Spania, 2016), iarcel mai important trofeu, Premiul Festivalului Internațional de Film de Scurtmetraj Alter-Native, a revenit filmului „Scris/nescris“, în regia lui Adrian Silișteanu (România, 2016).

Buzási Gyopár a câștigat Premiul In Memoriam Simon Sándor pentru Cel mai bun film studențesc: „Babuka în iarbă“
Adrian Silișteanu a fost distins cu Premiul Festivalului Internațional de Film de Scurtmetraj Alter-Native pentru „Scris/nescris“

Sipos Levente, directorul festivalului, a fost recunoscător tuturor celor care au crezut în acest proiect și l-au girat an de an, începând din 1993: „Vă mulțumim că ați fost alături de noi timp de 25 de ani. Ne cerem scuze pentru greșelile noastre, dar vă asigurăm că am depus toată silința și am făcut totul cu cea mai bună credință pentru a vă oferi serviciile noastre de cea mai bună calitate, chiar dacă uneori nu reuștim. Vă mulțumim încă o dată și sperăm că veți fi alături de noi și la anul.“

De asemenea, organizatorii au oferit o diplomă onorifică lui Incze Péter, fost proiecționist al Cinematografului Arta, cel care la prima ediție a festivalului a apăsat butonul de start al aparatului de proiecție. Proiecțiile continuă după 25 de ani, chiar dacă aparatura s-a schimbat, iar unii oameni au ieșit la pensie și privesc acum filmele doar ca cinefili.

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

CNAS a emis ediția a II-a a Ghidului Asiguratului. Ce drepturi au pacienții români asigurați și neasigurați?

Distribuie Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) din România a elaborat, în data de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.