Şezătoare ca-n poveşti, la Miheşu de Câmpie Invatamant
  • redactia
  • 1 comentarii
  • 1076 Vizualizări

Şezătoare ca-n poveşti, la Miheşu de Câmpie

Şezătoarea constituie un obicei important în viaţa socială a satului deoarece îi educă pe copii în spiritul valorilor tradiţionale româneşti, dezvoltându-le dragostea pentru frumos. Prin şezători lumea satului îmbina într-un mod plăcut lucrul cu voia bună. În cadrul serbărilor desfăşurate sub formă de şezătoare am încercat să readucem în viaţa satului obiceiuri de altădată.

Parteneriat Miheşu de Câmpie – Sărmaşu

În cadrul cercului pedagogic al învăţătorilor care a avut loc în data de 17 noiembrie, în localitatea Miheşul de Câmpie, elevii claselor I, îmbrăcaţi în frumoase costume populare au dat curs şi de această dată invitaţiei făcută de şcoală. A avut loc un parteneriat al clasei I din oraşul Sărmaşu şi din localitatea Balda cu clasa I din Miheşul de Câmpie.

„Am expus obiecte folosite altădată în şezătoare. Portul popular purtat în acele zile de participanţi a dat un aer de sărbătoare activităţii desfăşurate. Într-o atmosferă ambientală specifică zonei, cadrele didactice participante la activitatea de cerc pedagogic s-au reîntors o clipă în lumea copilăriei lor, rememorând colindele, urăturile şi urările rostite. Valoarea deosebită a şezătorilor este determinată pe de o parte de conţinutul educativ al materialului utilizat cât şi de calitatea artistică a acestuia, iar pe de altă parte modul de organizare şi antrenare a copiilor într-o astfel de activitate, nu este altceva decât o metodă alternativă de învăţământ. Încercăm să păstrăm obiceiul şezătorilor prin serbările organizate în şcoală şi să transmitem fiecărei generaţii datele şi obiceiurile străvechi. Prin aceste şezători urmărim să formăm copiilor unele trăsături morale, să-i învăţăm paşi de dans popular în concordanţă cu melodia, să primească şi să transmită frumuseţea artei populare din generaţie în generaţie. Tema tradiţiilor va fi abordată tocmai pentru a încuraja poporul român să nu îşi uite obiceiurile, în detrimentul altor sărbători, împrumutate”, a declarat prof. Anisia Elena Jucan, directoare adjunctă a Liceului Teoretic ,,Samuil Micu” din Sărmaşu.

Tradiţiile româneşti, valori inegalabile

De asemenea, reprezentanta Liceului Teoretic „Samuil Micu” din Sărmaşu a subliniat importanţa manifestărilor culturale care au ca scop perpetuarea tradiţiilor populare.

“Pe-un picior de plai, pe-o gura de rai” ne-am născut şi trăim şi datoria noastră este de a păstra şi de a arăta atât semenilor noştri din acest spaţiu, cât şi altora, frumuseţile fizice şi morale ale ţării noastre. Tradiţiile româneşti constituie una dintre valorile inegalabile şi incontestabile ale poporului nostru şi nu trebuie să lăsăm timpul şi evenimentele lumii moderne să ne facă să le uităm. Trăind într-o lume agitată, marcată de tot felul de frământări sociale și economice, omul modern s-a îndepărtat de origini, tehnologia luând treptat locul activităților tradiționale, precum și altor forme de manifestare spirituală. Prin astfel de manifestări culturale, încercăm să-i sensibilizăm atât pe copii, cât și pe părinți pentru a se reîntoarce la tradițiile autentice ale poporului român“, a completat prof. Anisia Elena Jucan.

(Redacţia)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • În cadrul cercului pedagogic al învăţătorilor care a avut loc în data de 17 noiembrie, în localitatea Miheşu de Câmpie, parteneriat al clasei I din oraşul Sărmaşu şi din localitatea Balda cu clasa I din Miheşul de Câmpie s-au implicat cu mare drag și doamnele învățătoare Mureșan Marieta si Năsălean Luminița. De asemenea nu trebuie sa le uităm si pe restul cadrelor didactice de la ciclul primar de la școala Miheșu de Câmpie care s-au implicat în amenajarea spațiului ambiental specific zonei.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE