Home / Invatamant / Bernády György, omagiat timp de 3 zile de școala care îi poartă numele
Câțiva dintre elevii premianți (Sursă foto: Școala Gimnazială „Dr. Bernády György”)

Bernády György, omagiat timp de 3 zile de școala care îi poartă numele

Distribuie

În intervalul miercuri 11 aprilie – vineri 13 aprilie a avut loc cea de-a doua ediție a Zilelor Școlii Gimnaziale „Dr. Bernády György” din Târgu-Mureș. Unitatea de învățământ a organizat o serie de activități în cadrul cărora elevii și-au putut manifesta abilitățile artistice și sportive, au consolidat munca în echipă și, în funcție de performanțe, au obținut premii.

Celebrarea unei moșteniri impresionante

Ilustrul primar, jurist și farmacist Bernády György s-a născut în 10 aprilie 1864, motiv pentru care conducerea Școlii Gimnaziale care îi poartă numele a ales perioada 11-13 aprilie pentru a aniversa Zilele instituției.

Școala a fost ridicată în perioada 1905-1906 și a fost dată în folosință în 1907. În 2013, Școala Gimnazială nr. 2 (cum era cunoscută până în acel moment) a fost botezată cu numele primarului care a înființat-o, în cinstea activității sale edilitare remarcabile.

Bernády György a construit 15 clădiri de școală în intervalul 1902-1910, dintre care 5 școli primare.

Finanțare de la Primăria Târgu-Mureș

Prof. dr. Kupán Edith, directoarea instituției a povestit despre activitățile desfășurate în cele trei zile aniversare: „La festivitate au fost invitați reprezentanții părinților, a sindicatului. Suntem în consorțiu cu Liceul „Avram Iancu“ și au fost prezenți și reprezentanți ai lor, precum și de la Fundația Culturală „Dr. Bernády György“. După deschiderea oficială a avut loc un spectacol artistic cu piese interpretate la chitară și la fluer, dar și cântece populare. Miercuri, joi și vineri au avut loc câteva concursuri: la clasele 1-4 a avut loc concursul de desene numit „Școala mea“, iar la nviel gimnazial a fost un concurs de fotografii cu aceeași temă. S-a putut vota și electronic, pozele au fost puse pe blogul școlii. A mai avut loc concursul de istorie „Orașul meu, Târgu-Mureș“ și concursuri sportive: baschet la fete și fotbal la băieți.


Vineri a avut loc festivitatea de premiere. Am obținut și o finanțare de la Primăria Târgu-Mureș și am putut să oferim premianților niște premii. Din partea Asociației părinților Pro Școala au fost și premii speciale valoroase. Cei mici au primit în special cărți, iar cei mari au primit și niște plachete cu clădirea Primăriei. Din alte finanțări au mai fost achiziționate și niște rechizite. Premiile speciale din partea părinților au constat în vouchere de la Art & Hobby acordate celor care au câștigat concursul de desene, iar la nivel gimnazial s-au oferit și tricouri cu emblema școlii.“

În general, activitățile aniversare au avut loc după ora 1, iar concursurile sportive s-au ținut în timpul programului școlii, dar au fost programate câte două clase, și a mai fost prezentă și câte o clasă care să-i susțină pe participanții la concurs.

De asemenea, a fost lansat cel de-al doilea număr al revistei școlii, intitulată „Confluențe”, și care este împărțită în cinci capitole: „Gânduri… de primăvară”, „Pledoarie pentru iubire”, „Despre carte”, „Locuri și sentimente” și „Academica”. Textele cuprinse în revistă sunt în limbile română, maghiară și engleză.

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Ministrul Educației, ședință cu directorii unităților școlare din județul Mureș

Distribuie Ministrul Educației din România, Ligia Deca, va efectua joi, 28 martie, o vizită de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.