Home / Agricultura / Sfaturi pentru o altoire eficientă a pomilor fructiferi

Sfaturi pentru o altoire eficientă a pomilor fructiferi

Distribuie

Altoirea este cea mai indicată metodă de a îmbina artificial două plante în scopul de a creşte şansele de dezvoltare ale puietului obţinut sau de a de a da naştere unor noi soiuri. Pentru realizarea procesului de altoire vom avea nevoie de două plante: altoi şi portaltoi.

Portaltoiul este plantă deja înrădăcinată care va servi drept gazdă pentru altoi, elementul care urmează să se îmbine cu portaltoiul.  În mod normal, portaltoiul este o plantă provenită din seminţe sau dintr-un pom care nu mai dă randament. Altoiul este de obicei o porţiune de ramură cu câţiva muguri sau chiar un mugure, provenind dintr-un pom care a dat un randament bun din punct de vedere al producţiei.

Totuşi, conform cărţii ,,Ghidul pepinieristului pomicultor’’, nu toate combinaţiile soi/portaltoi sunt compatibile. Un exemplu prezentat în carte este cel al portaltoiului M7 la măr, un portaltoi extrem de utilizat în pomicultură, însă care nu dă un rezultat foarte bun în simbioza cu soiurile de tip spur. Soiul de măr Granny Smith este un alt exemplu de soi care dă semne de incompatibilitate, în special atunci când este altoit cu un portaltoi de tipul M26.

Piersicul altoit pe corcoduş poate genera rezultate mulţumitoare

Portaltoiul M26 pune probleme şi atunci când este altoit cu soiul Jonagold. În mod normal, specialiştii recomandă să evităm altoirea dintre soiurile de măr triploide şi acest tip de portaltoi pentru că în cele mai multe cazuri rezultatul va fi unul dezamăgitor.

Totuşi, regula conform căreia pomii din diferite grade de rudenie sunt incompatibili este falsă. De exemplu, foarte multe soiuri de păr se vor dezvolta mulţumitor când vor fi altoite cu un gutui. Acelaşi lucru se aplică şi pentru piersic, atunci când îl altoim pe un corcoduş.

Întârzierea simptomelor de incompatibilitate

Apariţia cu întârziere a simptomelor de incompatibilitate între portaltoi şi altoi este un fenomen care poate face dificilă aprecierea gradului de compatibilitate în pepinieră. Simptomele întârziate pot apărea chiar şi la înflorirea pomului şi pot fi confirmate în urma testelor întreprinse în livadă, când se vor verifica performanţele celor doi simbionţi. Pentru evitarea unor situaţii de acest fel, este recomandabil să altoim doar soiuri testate, care s-au dovedit productive şi în trecut.

Sursa: Ştiri Agricole


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Fermierii cer suspendarea sistemului anti-grindină. „Face mai mult rău decât bine”

Distribuie Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (APPR) a solicitat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.