Reguli de combinare a alimentelor Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 933 Vizualizări

Reguli de combinare a alimentelor

Principiile și regulile de combinare a alimentelor au fost stabilite în așa fel încât să asigure o digestie corectă, aptă să hrănească și să vitalizeze optim organismul, dar cu minimum de energie consumată și fără “efecte colaterale”.

Nu combinați niciodată alimentele acide (citrice, roșii, ananas, căpșuni) cu cele cu amidon, așa numiții carbohidrați (paste, cereale, pâine, cartofi, fasole, mazăre, porumb, soia, banana, dulciuri). Digestia începe în gură, sub acțiunea ptialinei, o enzimă secretată de glandele salivare, care transform amidonul din carbohidrați în maltoză și glucoză. Ptialina are nevoie de un mediu alcalin sau neutru și poate fi distrusă de cel mai slab acid. Combinând acizii citrici din fructe sau cei oxalici din roșii cu carbohidrați, se inhibă digerarea acestora din urmă. Regula aceasta se aplică și alăturării alimentelor acide cu protein (nuci, lactate, ouă sau carne) sau cu grăsimi (mai ales cele animale). Acizii din fructe sau roșii determină digestia întârziată a proteinelor și grăsimilor.

Legumele fără amidon (roșii, ardei gras, varză, salată, sfeclă, morcovi, castraveți, ceapă, broccoli etc) pot fi combinate cu orice altă grupă de alimente, mai puțin cu fructe.

Nucile și alunele se consumă separate, în cantități mici deoarece sunt foarte calorice și pline de grăsimi.

Legumele cu amidon nu se consumă odată cu proteinele (carne, lactate, ouă) deoarece timpul de digerare a acestora din urmă este mult mai mare și legumele intră între timp în fermentație, rezultând balonări și indigestii.

Apa nu se bea în timpul mesei, ci la o distanță de minimum 30 de minute, înainte sau după masă, pentru că diluează sucurile gastrice.

Fructele nu se consumă ca desert, pentru că, în combinație cu alimente greu digerabile ajung să stea mult timp în stomac și încep să fermenteze. Ideal e să le consumăm dimineața, pe stomacul gol sau între mese.

În afară de legumele fără amidon și fructe, toate celelalte alimente sunt concentrate. Stomacul nu poate digera două alimente concentrate simultan. De aceea, nu se mănâncă la aceeași masă, carne cu ouă sau leguminoase cu brânză.

Alimentele esențial grase (untura, untul, uleiurile) nu se combină nici cu proteinele și nici cu cele care conțin amidon, ci doar cu legumele fără amidon.

Fructele dulci (pere, mango) nu se consumă deodată cu cele acide (mere, portocale, grapefruit), ci separate, câte un singur fel. Fructele acide se pot combina între ele.

Leguminoasele (fasole, mazăre, linte, năut etc) pot sta alături la o masă cu alimente bogate în amidon (cartofi, orez, paste, pâine, cereal etc.).

A consemnat Denisa MORAR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE