APIA: Campania de preluare a cererilor unice 2018 a luat sfârșit! Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 228 Vizualizări

APIA: Campania de preluare a cererilor unice 2018 a luat sfârșit!

Sediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș a găzduit miercuri, 16 mai, o conferință de presă cu tematica “Finalizarea Campaniei de preluare Cereri Unice 2018”. Directorul executiv al agenției, Ovidiu Săvâșcă, împreună cu directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană Mureș, Ioan Rus, au oferit detalii despre rezultatele realizate în perioada Campaniei de primire a cererilor unice de plată din acest an, defalcat pe centrele locale arondate. Au făcut referire în mod special la fermierii consideraţi „mari” (cu cereri peste 50 de hectare, arondaţi Centrului Judeţean APIA).

La final, ne-au prezentat situaţia comparativă cu datele anului trecut, respectiv numărul total de cereri, precum și totalul suprafeţele solicitate, acestea din urmă fiind criteriul de referinţă, deoarece la ele se va raporta gradul de absorbţie al fondurilor europene.

„În data de 15 mai 2018, orele 24.00, am finalizat campania de primire a cererilor unice de plată aferente anului de campanie 2018, derulată sub sloganul: “Drumul către o agricultură performantă trece pe la APIA. Depune Cererea Unică de Plată și în 2018! Pe această cale, dorim să informăm pe toţi cei interesaţi că derularea campaniei 2018 a fost încununată de succes, prin efortul deosebit pe care toţi funcţionarii APIA cu atribuţii în acest sens l-au depus, chiar prin sacrificarea timpului liber, a perioadei de repaos saptămânal şi a sărbătorilor dedicate Zilei Muncii. Trebuie apreciate, în egală măsură, efortul şi înţelegerea de care au dat dovadă beneficiarii instituţiei noastre care au respectat planificările pentru a folosi eficient timpul alocat cererilor, facilitând procesul de primire, în interesul acestora şi al semenilor lor. Nu în ultimul rând, ţinem să mulţumim tuturor instituţiilor mass media care au transmis prompt mesajul instituţiei noastre către fermieri în această perioadă, precum şi altor instituţii – Prefectura Mureş, Primării, Direcţia Agricolă Mureş – care au sprijinit, conform competenţelor acestora, activitatea APIA, în folosul fermierilor şi astfel, până la urmă, al colectivităţilor locale mureşene”, declară Ovidiu Săvâșcă.

Conform directorului executiv al APIA Mureş, acesta a fost unul dintre cei mai buni ani de campanie a primirii cererilor şi speră că toate operaţiunile necesare gestionării dosarelor în vederea demarării campaniei de plăţi se vor desfăşura la timp, cu eficienţă, astfel încât beneficiarii să intre în posesia subvențiilor imediat ce regulamentele comunitare permit acest fapt, adică de la data de 16 octombrie 2018:

“Astfel, scopul şi aşteptările noastre au fost atinse, cifrele concrete îngăduindu-ne să ne declarăm foarte mulţumiţi de activitatea desfăşurată. Ca în fiecare an de campanie, referinţele noastre sunt cifrele din anul precedent – în speţă 2017- care, de asemenea, a fost un an foarte bun, atât în ceea ce privește primirea cererilor, cât şi al efectuării plăţilor”.

Astfel, conform datelor primite din partea APIA Mureș, situaţia se prezintă după cum urmează: Ajutor național tranzitoriu sector zootehnic-bovine lapte: 3.240 de cereri, Ajutor național tranzitoriu sector zootehnic-bovine carne: 4.680 de cereri, Ajutor național tranzitoriu sector zootehnic-ovine: 1.674 de cereri, Ajutor național tranzitoriu sector zootehnic-caprine: 271 de cereri, Sprijin cuplat sector zootehnic-bivolițe de lapte: 2 cereri, Sprijin cuplat sector zootehnic-ovine: 413 de cereri, Sprijin cuplat sector zootehnic-caprine: 23 de cereri, Sprijin cuplat sector zootehnic-taurine carne: 61 de cereri şi Sprijin cuplat sector zootehnic-vaci de lapte: 779 de cereri.

 

Totalul cererilor primite, defalcat pe structuri

 

Centrul județean: 754, 3%; Centrul local Târnăveni: 2.145, 8%; Centrul local Luduș: 5.761, 23%; Centrul local Târgu-Mureș: 7.319, 29%; Centrul local Sighișoara: 2.813, 11%; Centrul local Reghin: 6.583, 26%.

Numărul fermierilor care au depus cerere unică de plată în Campania 2017 a fost de aproximativ 25.966, iar în 2018, aceștia s-au prezentat la sediile APIA din județul Mureș în număr de 25.375, cu 591 mai puțini față de anul precedent, astfel că procentul de realizare pentru anul 2018 este de 97,72%. Suprafața estimată declarată la APIA Mureș în 2017 a fost de 249.620,31 hectare, iar în 2018 este de 256.419, 68 hectare, deci cu 6.799,37 hectare mai mult față de 2017, realizându-se un procent de 102,72% în acest an.

 

Denisa MORAR

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE