Home / Administratie / FOTOREPORTAJ la Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureş. Flori şi recunoştinţă pentru Eroii Neamului

FOTOREPORTAJ la Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureş. Flori şi recunoştinţă pentru Eroii Neamului

Distribuie

Garnizoana Târgu-Mureș și Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, cu sprijinul Consiliului Judeţean Mureş şi al Primăriei orașului Iernut, au organizat joi, 17 mai, cu prilejul comemorării Zilei Eroilor, o ceremonie militară şi religioasă, cu depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori, la Cimitirul Eroilor de la Oarba de Mureş.

În debutul ceremoniei, subprefectul judeţului Mureş, Nagy Zsigmond, a trecut în revistă Garda de Onoare, care a fost alcătuită din militari ai structurilor de forţe pentru operaţii speciale din Garnizoana Târgu-Mureş şi efective ale grupării de Jandarmi Mobile „Regele Ferdinand I” Târgu-Mureş. În continuare, a fost intonat Imnul Naţional al României, după care un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de pomenire a tuturor eroilor neamului. În partea a doua a ceremoniei, au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureş reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş, Consiliului Judeţean Mureş, Primăriei oraşului Iernut şi Garnizoanei Târgu-Mureş, iar în încheiere Garda de Onoare a acordat onorul tuturor celor prezenți la eveniment, precum și eroilor care-și dorm somnul de veci în Cimitirul Eroilor de la Oarba de Mureş, loc sfânt, emblematic pentru istoria neamului românesc.

Aproape 11.000 de jertfe, în „Epopeea Oarba de Mureş”

Reprezentantul Garnizoanei Târgu-Mureş, maior Sergiu Colceriu, a readus în memorie principalele repere ale sângeroasei bătălii de la Oarba de Mureş, din toamna anului 1944, în urma căreia şi-au pierdut viaţa aproape 11.000 de militari români.

„Ceremonia de astăzi este organizată în memoria eroilor Armatei României căzuţi pe câmpurile de luptă în urmă cu 74 de ani, la oarba de Mureş, şi în alte crâncene bătălii purtate în toamna anului 1944, pentru reîntregirea Transilvaniei străbune, leagăn al naţiunii şi civilizaţiei româneşti din al cărei trup fusese răpită partea de nord-vest, prin odiosul dictat de la Viena. La 16 septembrie 1944, începea una dintre cele mai tragice pagini scrise de ostaşii români în cronica eroică de eliberare a Transilvaniei, atunci când pentru străpungerea fondului inamic Regimentul 3 Dorobanţi a primit ordinul de a forţa râul Mureş, în zona localităţii Cipău. Începea astfel ceea ce avea să fie denumită de către istoricii militari „Epopeea Oarba de Mureş”. În luptele purtate timp de 20 de zile, până la 6 octombrie 1944, pierderile Armatei Române au fost de aproape 11.000 de militari. În total, peste 500.000 de militari români au acţionat în Transilvania, până la 25 octombrie 1944, când au fost eliberate ultimele oraşe româneşti, Carei şi Satu Mare. Din cei 500.000 de militari români, aproape 60.000 şi-au pierdut viaţa. În memoria acestor eroi, vom asista astăzi la oficierea unei slujbe de pomenire şi vor fi depuse coroane de flori la monumentul închinat lor”, a afirmat maior Sergiu Colceriu.

Ioan Nicoară: „Suntem datori să îi cinstim”

Prezent la fiecare ceremonie organizată la monumentul Eroilor de la Oarba de Mureş în calitate de gazdă şi de primar al Oraşului Iernut, Ioan Nicoară a subliniat importanţa cinstirii memoriei militarilor români care şi-au jertfit vieţile pentru libertatea şi suveranitatea României.

„Ceremonia de astăzi este la fel de importantă în fiecare an. De fiecare dată când e Ispasul, venim aici deoarece considerăm că este un moment de-al nostru, suntem urmaşii celor care şi-au dat viaţa la Oarba de Mureş şi suntem datori să îi cinstim. Cu atât mai mult astăzi, cu cât avem datoria ca pe lângă cinstirea eroilor de a aminti oamenilor de cei 100 de ani care au trecut de la Marea Unire, pentru că jertfele înaintaşilor noştri nu au fost în zadar. Ne-au dăruit o ţară pe care trebuie să o conducem şi să o păstrăm pentru generaţiile viitoare”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Ioan Nicoară, primarul oraşului Iernut.

Lecţie autentică de Istorie

O frumoasă surpriză a constituit-o prezenţa unui numeros grup de elevi ai Şcolii Gimnaziale „Europa” din Târgu-Mureş, care au depus flori atât la Monumentul Eroilor, cât şi la mormintele amenajate în incinta Cimitirului Eroilor, după care au susţinut un scurt moment artistic, în afara programului pregătit de organizatori.

„Ideea de a veni la Oarba de Mureş se trage din familia mea, tatăl meu fiind colonel în rezervă în cadrul Armatei, astfel încât mi-a insuflat iubirea faţă de eroii noştri. Am venit pentru prima dată la Oarba Mureş când am fost făcută pionier, cu tatăl meu, când eram în clasa a II-a, exact cum vin eu acum cu elevii mei. De fiecare dată încerc să îi aduc aici pe elevii pe care îi îndrum. Programul de astăzi a fost frumos, dar va continua la noi la şcoală, unde vom avea un atelier de desene cu tema „Eroii de la Oarba de Mureş”. Am discutat ieri în prealabil şi elevii au demonstrat că ştiu foarte multe despre perioada aceea. De asemenea, am vizionat cu elevii şi o prezentare despre ce s-a întâmplat la Oarba de Mureş în anul 1944”, a declarat profesoara Cristina Chirteş.

Lucreţia Mărginean, poem în memoria eroilor

Cel mai emoţionant moment al ceremoniei i-a aparţinut venerabilei doamne Lucreţia Mărginean, în vârstă de 92 de ani, martoră a teribilelor momente din anul 1944, care a recitat un poem, creaţie proprie, închinat „eroilor neamului nostru românesc căzuţi pe toate câmpurile de luptă”:

„Avem şi noi atâtea morminte şi monumente,

În care ce-am avut mai drag am îngropat,

Martiri, eroi, cu nume şi fără nume,

Ce în veci nu trebuie uitaţi.

Şi monumente nu avem multe pe Pământ,

Dar ce valoare scumpă au acele morminte,

Am putea pleca genunchii peste aceste cruci, cu jale,

Ale noastre lacrimi în tăcere să le spele.

Dar ce vrea să ne spună aceste cruci care ne-nfioară,

Sub glia lor văzută noi azi avem o ţară,

Dar sub forţa lor din luptă,

Când s-a ivit dintr-o dată,

Scumpa şi adevărata noastră ţară.

Din lacrima-ntristării, ne curge jos pe faţă,

E dragostea lor din luptă,

Ce-au dus-o pentru neam şi ţară,

În fapte şi ale lor nume privească-ţi fii care vin,

Cât vor trăi în lume.

Eroi, voi nu aţi ştiut ce-i teama,

Voi aţi luptat neînfrânţi,

Stânci sfărmând în cale,

Pentru sfântul jurământ

A iubirii ţării tale

După datina străbună.

Luptă-te, urmaşul meu

Ca să-ajungi să iei ca ei, cunună,

Drumul cât ţi-o fi de greu

Că aceşti eroi au dus o luptă

Foarte grea în anii lor

Dar s-o ducem întreruptă.

Şi voi toţi, spre viitor

Şi Dealul Sîngeorzului ne arată

Şi Mureşul ne arată

Lupta cea sângeroasă,

Că la noi, la Oarba, sus la vii

Au fost cele mai grele şi sângeroase bătălii.

Acolo năvăleau duşmanii

Cu sutele şi mii,

Dar ai noştri tot nu s-au predat

Au ajuns sărmanii de s-au luptat

Chiar şi cu parii din vii.

Aici, aici sunt eroii noştri

Ce zac sub glii

Unsprezece mii,

Care au căzut la datorii

Acolo, la Oarba între vii.

Noi, cu coroane şi flori venim

Şi de ziua lor îi cinstim

Şi cu o sfântă slujbă îi cinstim

Şi le facem o urare

În veci să le fie somnul lin!

Dar să ne rugăm lui Dumnezeu, fierbinte,

Pentru aceste jertfe sfinte

Ce ne-au adus libertate,

Pe tot veacul înainte,

Da, să nu mai fie niciodată o toamnă ca aia de sângeroasă

Şi să piară pentru totdeauna

Şi cruzimea, dar asuprirea

Între noi, în veci să nu mai fie!”

Text şi foto: Alex TOTH

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Centrul comunei Corunca modernizat cu 3,5 milioane de lei, fonduri din bugetul local

Distribuie Zona centrală din Corunca este într-un amplu proces de modernizare. Lucrările sunt finanțate din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.