Reînfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic, analizată de şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş Invatamant
  • redactia
  • 1 comentarii
  • 620 Vizualizări

Reînfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic, analizată de şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş

Inspectorul general școlar al judeţului Mureş, prof. Ioan Macarie, apreciază că dacă din punct de vedere tehnic Liceul Teologic Romano-Catolic de la Târgu-Mureș își poate începe activitatea în toamnă, administrativ și procedural sunt probleme dificile.

Astfel, până pe 1 septembrie școala, care este personalitate juridică, trebuie să aibă o conducere, elevi înscriși, dascăli angajați, ștampilă și Cod de Identificare Fiscală pentru a funcționa. Asta în condițiile în care juridic, liceul, înființat în 31 august 2015, a fost desființat anul aceste în 6 februarie, prin sentința definitivă a Curții de Apel Târgu-Mureș, precizează Macarie.

”Unitatea școlară, dacă are efective de copii și va fi numită conducere și cadrele didactice vor fi suficiente, bineînțeles că, practic, poate să înceapă, dar o să vedem, administrativ, cum. Pentru că este o cu totul altă unitate școlară. Actul de înființare de fapt specifică foarte clar că se înființează cu personalitate juridică pentru toate cele 26 de formațiuni de studiu sau clase. Vom vedea cine ne va transmite tabelele, câți copii sunt, care e forma de conducere. Urmează să comandăm ștapilă, urmează ca unitatea școlară după ce va avea copii și director, să-și obțină și CIF-ul”, a declarat prof. Ioan Macarie.

Senatorul UDMR Novák Csaba-Zoltán, vicepreşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senatul României, e convins că în acest fel se pune punct unui șir de scandaluri, iar din toamnă Liceul Romano-Catolic de la Târgu-Mureș va funcționa legal.

”Acest ordin, sperăm noi, pune punct la scandalul din jurul Liceului Romano-Catolic, și începând din anul școlar 2018-2019 această școală să aibă posibilitatea să funcționeze în cadru legal. Acest lucru înseamnă că a fost înființată o instituție nouă – căci liceul care a funcționat în anii 2015-2017 a fost desființat – și practic această școală începe din acest an școlar, procesul de reorganizare”, a declarat Novák Csaba-Zoltán, senator UDMR de Mureş.

Ordinul Ministrului Educației, prin care se acordă autorizarea de funcționare provizorie a Liceului Teologic Romano-Catolic „II. Rakoczi Ferenc” în Târgu-Mureș, reprezintă și actul de înființare, ca persoană juridică, a acestei unități de învățământ. Decizia ministrului Valentin Popa a fost luată urmare a Ordonanței de Urgență nr. 48, din 8 iunie 2018, privind drepturile elevilor școlarizați în unități de învățământ înființate în procesul de organizare a rețelei școlare. Astfel, la cererea părinților/tutorilor legali, a refugiaților, a cultelor oficiale sau a unor organizații ale minorităților reprezentate în Parlament, Ministerul Educației Naționale înființează, reorganizează și constituie unități de învățământ preuniversitar de stat, cu personalitate juridică, dacă autoritățile publice locale nu asigură exercitarea acestui drept.

V. OANCEA

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Rusine celor care pun piedici la infiintarea unei scoli in Tg.Mures, mai ales ca scoala apartine comunitatii maghiare din oras care a pus amprenta peste tot in acest oras,istorie, invatamant,cultura,constructii etc.Derbedeii care defaima comunitatea maghiara sunt oameni rai, diabolici,lasi, incompetenti si lacomi.Trist este faptul ca comunitatea romaneasca urmareste orbeste pe acesti farizei lipsiti de scrupule.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE