Home / Sanatate / A crescut numărul donatorilor de organe în România

A crescut numărul donatorilor de organe în România

Distribuie

rDirectorul executiv al Agenției Naționale de Transplant, prof. dr. Radu Deac, a declarat, vineri, 2 octombrie, în cadrul Zilelor Inimii de la Târgu-Mureș, că a crescut numărul donatorilor de organe în țara noastră, astfel că anual sunt peste 130 de donatori, lucru ce situează România pe primele locuri, în Europa, la numărul de donatori.

Datorită sprijinului venit din partea Ministerului Sănătății, al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și al coordonatorilor de transplant din fiecare spital județean important al țării s-a îmbunătățit activitatea de transplant, care este extrem de importantă pentru viața și sănătatea oamenilor. „Prin acțiunile Agenției Naționale de Transplant, în special prin numirea coordonatorilor de transplant în fiecare spital județean important, care să depisteze potențialii donatori și să devină donatori reale, această activitate a crescut enorm, iar progresele sunt foarte mari. A crescut numărul de donatori. Anii trecuți, eram o pată albă pe harta Europei, iar acum suntem pe primele locuri la numărul de donatori, deci au trecut bine de 130 pe an. În viitorul apropiat, vor fi cu siguranță mai mulți, ceea ce a impulsionat activitatea de transplant hepatic, au trecut de 122 de transplante anul trecut. Sunt sute de transplante renale și au fost inițiate transplantele de pancreas, de țesuturi, piele, cornee, oase, ligamente, tendoane, deci toate aceste activități s-au dezvoltat în ultimul timp, cu sprijinul Ministerului Sănătății, cu programul finanțat de Minister și de Casă, pentru a exista o bază materială solidă pentru activitatea de transplant. Un bolnav într-o fază terminală a unei boli renale, cardiace, hepatice are șansa să trăiască și să ducă o viață normală mulți ani după transplant. Activitatea de transplant este extrem de importantă pentru viața și sănătatea oamenilor și evident și Institutul Cardiovascular. Chiar acum se desfășoară un transplant de inimă, o coincidență fericită”, a declarat prof. dr. Radu Deac.

Trei proiecte importante
Acesta a amintit trei proiecte importante care se desfășoară la nivelul Academiei de Științe Medicale, al cărei vicepreședinte este, și anume: un proiect de angiografie în valoare de 25 de milioane de euro prin intermediul căruia 17 centre medicale din țară, printre care și Târgu-Mureș, vor fi dotate cu aparatură; proiectul Cordisped, despre diagnosticul și tratamentul bolilor cardiace la copii, care se află aproape de final și proiectul de instruire în transplant, în care peste 1.000 de cursanți și formatori vor răspândi la nivelul țării practica modernă în acest domeniu. „La nivelul Academiei, se desfășoară trei proiecte majore de cercetare, cu foarte multe fonduri europene, milioane. Un proiect de angiografie cu 25 de milioane de euro și vor fi implicate 17 centre, care vor fi dotate cu aceste aparate, pentru a ridica nivelul de performanță și a duce performanța în diagnosticul și tratamentul bolilor cardiovasculare către populație. Este, de fapt, o salbă de centre, începând cu Constanța, Buzău, Iași, Suceava, Târgu-Mureș, Brașov, Cluj, Timișoara, Arad și Craiova. Am insistat pentru că este într-adevăr o cercetare foarte importantă. Apoi, vorbim de proiectul Cordisped, despre diagnosticul și tratamentul bolilor cardiace la copii, și nu în ultimul rând, fiind director al Agenției Naționale de Transplant, trebuie să vă spun că proiectul de instruire în transplant implică peste 1.000 de cursanți și formatori care vor răspândi la nivelul țării practica modernă în acest domeniu”, a arătat prof. dr. Radu Deac.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Detalii despre proiectul noului Spital Municipal cu 7 etaje din Reghin

Distribuie Agenția pentru Protecția Mediului Mureş anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.