Artiștii minorităților naționale își expun, în premieră, lucrările la ProEtnica XIII Cultură
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 370 Vizualizări

Artiștii minorităților naționale își expun, în premieră, lucrările la ProEtnica XIII

doriZece artiști contemporani din rândul minorităților naționale expun, în aceste zile, la Sighișoara, la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului intercultural ProEtnica, o serie de picturi, colaje și lucrări în cadrul expoziției de arte vizuale și decorative, expoziție care se desfășoară în premieră în cadrul acestui eveniment.

Cei zece artiști contemporani s-au unit într-un demers menit să promoveze turismul cultural prin artă și pictură. Turiștii care se află, în perioada 20 – 23 august, la Sighișoara pot admira aceste creații. Sunt prezenți, de asemenea, și fotografi armeni și albanezi. „Este extraordinar că în cadrul Festivalului ProEtnica putem avea o expoziție de grup, de la tapițerie, fotografie și până la pictură cu lucrări ale celor talentați din cadrul minorităților și nu numai. Aceasta are loc la Centrul de Informare Turistică din Sighișoara, care s-a renovat de curând. Lilian Theil, din Sighișoara, vine cu o poveste a sașilor, cusută cu mâna centimentru cu centimentru. Este Agoston Zsolt cu peste 60 de expoziții pe an, cunoscut ca suprarealist al secolului XX, după Salvador Dali sau o reinterpretare extraordinară la ceea ce lucrează în culoare, chiar un simț cromatic deosebit. Apoi, este Rareș Cherecheș, un tânăr artist sighișorean, cunoscut deja și în Europa ca manieră de lucru. Este absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, Facultatea de Arte Plastice și Decorative. El face deja o imagine orașului Sighișoara, promovând prin turismul cultural, prin pictură și reușind să ajungă cunoscut în România ca stil și poveste. Deja are o cotă. Eu știu că e de la 500 de euro în sus. Traian Ștefan Boicescu este din Râmnicu Vâlcea, este membru al Uniunii Artiștilor Plastici și a venit la Sighișoara cu un colaj și picturi interesante. Merită să vedeți această expoziție de grup. O să vină fotografi și de la armeni, și de la albanezi. Promovăm și minoritățile, căci aceasta este ideea”, a precizat Dorin Stanciu, Toboșar al Cetății și coordonator al expoziției.

O expoziție în premieră

Deși de-a lungul anilor au mai fost expoziții de pictură și artă, această expoziție aduce ceva nou și inedit. „În cadrul festivalului, au mai fost de-a lungul anilor expoziții, dar nu împreună, deci putem spune că aceasta e o premieră. Eu promovez cu toba această galerie, pentru a fi văzută și de către grupurile de turiști, deci ies afară cu toba, voi saluta în limbile lor, iar în acest fel îi invit să admire aceste lucrări. Tablourile nu se vând aici, însă cei interesați pot lua legătura direct cu artiștii”, a afirmat Dorin Stanciu.

Peste 2.000 de turiști zilnic

Peste 2.000 de turiști pășesc zilnic în Cetatea Sighișoarei, de la greci, spanioli, evrei și japonezi. „Orice eveniment cultural de o asemenea amploare e foarte important pentru imaginea Sighișoarei, dar și a României. Dacă noi promovăm învățământul, medicina și cultura înseamnă că promovăm țara noastră. În aceste zile, Toboșarul Cetății va fi prezent între orele 09.00 – 21.00. Va fi prezent aici, la galerie, cât și sub Turnul cu Ceas. Va aduna turiști pentru a vedea această galerie de artă și Centrul de Informare Turistică. În luna august, când e perioada concediilor în Europa, sunt peste 2.000 de turiști pe zi. Au fost spanioli, greci, evrei, japonezi. Ei au venit să viziteze Sighișoara, dar sunt informați despre festival”, a arătat Dorin Stanciu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE