Home / Sanatate / Batalia pe asistentii medicali. Cum gasesti angajatorul perfect?

Batalia pe asistentii medicali. Cum gasesti angajatorul perfect?

Distribuie

Photo of worried doctor analysing patient health record ** Note: Shallow depth of field

Spitalele din Romania sunt cum sunt : discutiile despre reforma, salarii mai mari si conditii de spitalizare, nu se termina niciodata. In timp ce unii vorbesc despre pilele si spagile platite pentru a obtine locuri de munca in unitatile medicale de stat, generatii intregi de asistenti medicali fac scoli postliceale tocmai cu gandul de a lucra in strainatate. Mai exact 20000 de absolventi sunt produsi anual de sistemul de invatamant romanesc.
Germania este una dintre optiunile asistentilor medicali cu sau fara experienta, in cautare de noi perspective.
Si totusi, sa iti schimbi viata de pe o zi pe alta, nu e usor. Aflam care sunt cele mai importante probleme intampinate de candidatii romani, in drumul lor catre Germania, de la Oana Dan, manager al firmei Mediko Hire din Sibiu.

Cine sunt asistentii medicali care vor sa plece in Germania?
Oana Dan: Sunt tineri, in general, proaspeti absolventi de scoli postliceale sau asistenti cu experienta in domeniu, in cautare de oportunitati pentru ei si familiile lor. Majoritatea se gandesc la viitor, la copii, la sistemul de invatamant din Germania si, evident, la posibilele lor cariere. Toti sunt extrem de hotarati si motivati, fiindca drumul pe care trebuie sa il parcurga ca sa ajunga in Germania presupune efort : invatarea limbii germane, cursurile de formare, mutarea cu totul inseamna o schimbare majora.

Care sunt motivele lor, de ce vor sa plece?
Oana Dan: Vor echilibru, perspective. Sunt asistenti care se pregatesc special pentru asta, gandul lor e sa plece de la inceput dar si asistenti care vor sa faca o schimbare pentru copiii lor. Motivele generale sunt legate de posibilitatile de a promova in cadrul jobului si de nivelul de trai. Vor sa invete, vor sa avanseze, sa fie respectati si, nu in ultimul rand, sa duca o viata echilibrata si sigura.

De ce Germania si nu oriunde altundeva in lume?
Oana Dan: Germania inseamna civilizatie. Germania merge bine, ofera perspective si siguranta. Exista multa presiune pentru asistentii medicali incepatori, intr-adevar, pentru ca totul trebuie sa fie perfect in conceptia germana. Daca spui ca stii o procedura medicala, trebuie sa o stii, daca spui ca vorbesti limba la nivel B2, asta trebuie sa faci. Dar, odata adaptat la sistem, te bucuri de beneficiile multiple ale unei societati care functioneaza si care te rasplateste pentru ca muncesti.

Limba germana e chiar obligatorie?
Oana Dan: Asistentii lucreaza cu oamenii, nu e de joaca in aceasta privinta. Trebuie sa stie limba germana la nivel B2, altfel pot face greseli fatale pentru pacienti. Toata documentatia in spitale, clinici si resedinte e scrisa in germana, medicul vine, citeste, intreaba, nu te poti eschiva ca nu intelegi. Sfatul meu pentru orice asistent care vrea sa plece in Germania si sa invete germana acolo e sa nu mai plece.

image001Ce ii impiedica pe asistentii medicali romani sa plece?
Oana Dan: Plecarea nu e o hotarare usoara, trebuie puse intrebari, lamurite aspecte inainte de a face un pas asa de important. Majoritatea celor care renunta vor sa plece rapid si fara efort, ori asa ceva nu se poate. Sunt victime perfecte pentru recrutatorii care vor sa faca bani de pe urma lor. Multi se intorc dupa un timp pentru ca nici o oferta, ori cat de atractiva ar parea, nu inlocuieste munca si determinarea personala. E mai grav atunci cand trebuie sa dea inapoi intermediarilor
sume mari, de pana la 7000 de euro.

Care sunt principalele probleme intampinate inainte de plecare?
Oana Dan: Invatarea limbii germane li se pare multora cel mai greu aspect al plecarii dar eu nu sunt de acord. E cel mai frumos aspect al plecarii, fiindca iti demonstrezi ca vrei si ca poti. Daca inveti germana bine, e o limba invatata pe viata, nu mai are cine sa ti-o ia inapoi. Dar daca te grabesti si pleci fara cunostinte valide, nu faci decat sa te pui in pericol. Ajungi intr-o tara straina, de multe ori iti iei si familia cu tine. E o limba grea, nu se poate invata intr-o luna sau doua, oricate cursuri intensive ai face. Asistentii scriu in germana, folosesc germana medicala in timpul muncii, ganditi-va ce inseamna sa scrii un diagnostic sau un tratament gresit. Dezastru!

In cat timp se poate pleca?
Oana Dan: Totul depinde de motivatia fiecarui candidat si de cat de repede invata limba germana. Plecarile pot fi imediate, pentru cei cu nivel B2 de germana si dosar complet si dupa 6 luni, pentru cei care fac integral cursul de germana si dau examenul de B2. Eu cred ca trebuie timp pentru a dezvolta o relatie de incredere cu viitorul angajator, in care fiecare parte stie exact pe ce se bazeaza.

Ce avantaje imi aduce angajatorul?
Oana Dan: Este bine ca asistentii sa-si aleaga cu intelepciune viitorul angajator, viitorul lor in Germania depinde de asta. Firmele intermediare nu au grija candidatilor care sunt nemultumiti de contracte sau care nu stiu germana la nivelul cerut de spital. Discutand cu angajatorul direct, de la bun inceput, ai avantaje extraodinare: poti pune altfel problema, esti angajat pe baza calificarilor si insotit pe toata perioada acomodarii, tot interesul acestuia este sa fii multumit.

Am ajuns in Germania. Acum ce se intampla?
Oana Dan: Nimic din ce nu ai fost anuntat de la inceput ca se va intampla, asta ar fi ideal. Treci printr-o perioada de acomodare in care vei lucra, nu doar vei privi, zi de zi inveti o multime de lucruri noi, vei fi obosit dar entuziasmat. Intre timp, te adaptezi, inveti din ce in ce mai bine germana, iti faci planuri de reunire a familiei. E o schimbare majora, nu recomand mutarea familiilor inainte de acomodarea la noul loc de munca, minim 3 luni.

Cum aleg oferta care mi se potriveste cel mai bine?
Oana Dan: De multe ori, din experienta, oferta alege candidatul, nu viceversa. Sa ma explic: sunt oferte create de firme de recrutare pentru un anumit tip de candidat : nehotarat, stramtorat din punct de vedere financiar, naiv, care isi doreste cu tarie sa creada ca exista super oferte, ca cineva o sa ii ofere o multime de gratuitati fara dea nimic in schimb. Asta nu exista.
Oferta trebuie sa iti inspire incredere. Omul cu care ai interviul trebuie sa iti dea incredere si sa isi bazeze afirmatiile pe fapte. Increderea e cuvantul de baza in recrutare si in orice relatie de munca. Daca omul te minte din Romania, cum o sa te astepti sa isi respecte promisiunile in Germania?
Asa cum angajatorii germani asteapta un timp candidati potriviti pentru posturile lor, la fel si candidatii romani ar trebui sa isi aleaga cu multa intelepciune angajatorul. Viitorul lor depinde de asta.

OanaDan

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.