Home / Administratie / Bugetul Târnăveniului ”trântit” de consilieri

Bugetul Târnăveniului ”trântit” de consilieri

Distribuie

Proiectul de hotărâre ce viza aprobarea bugetul municipiului Târnăveni pentru anul 2014 a fost amânat de consilierii locale pentru o ședință extraordinară ulteriară. Proiectul nici măcar nu a fost discutat deoarece un alt punct care viza ”necesitatea achiziționării unor lucrări, produse și servicii” a fost respins de aleșii locali.

Din mai multe motive, care țin de nemulțumiri personale ale unor consilieri legat de proiectele de investiții ale municipalității, cât și din cauza „lipsei de experiență” a unor aleși locali din Târnăveni, bugetul local nu a putut fi votat.

Banii de investiții, mărul discordiei

Problemele au început în momentul în care s-a ajuns la punctul 6 de pe ordinea de zi care viza ”aprobarea necesitatea achiziționării unor lucrări, produse și servicii pentru anul 2014”. Practic, la acest punct se stabileau proiectele de investiții ale municipalității pentru anul acesta, adică unde se duc cei mai mulți bani ai orașului. ”Nu pot fi de acord cu acest proiect pentru că domnul primar mi-a promis în ședința precedentă că se vor introduce în buget bani pentru studii de fezabilitate a unor străzi. Aceste studii nu se regăsesc în proiect”, a declarat consilierul PER Maria Șerban. ”Nici eu nu voi vota acest proiect. Sunt aspecte la care nu sunt de acord și investiții pe care le dorim cu toții și care nu se regăsesc aici”, a adăugat consilierul PP-DD Georgeta Toma.

Joaca de-a fi consilier

Deși respectivul proiect putea fi modificat pe loc, iar articolele nedorite eliminate, acest lucru nu a fost făcut de consilierii locali, deși reprezentanții aparatului de specialitate din cadrul Primăriei au cerut-o în mod repetat. ”Vă rog sa respingeți sau să aprobați proiectul pe puncte pentru a nu generaliza”, a afirmat directorul economic Rodica Muth. Astfel încât, într-o dezordine de nedescris, fiecare ales a votat fără o logică anume, proiectul fiind respins „la mustață”. Consilierii nici măcar nu au realizat faptul că prin respingerea acestui punct de pe ordinea de zi, nici proiectul ce viza bugetul municipiului nu mai putea fi votat. ”Sper că ați observat faptul că prin respingerea propunerii noastre în ceea ce privește investițiile ați respins practic și proiectul de buget. Se pare că aici ne jucăm cu banii contribuabililor mai mult decât ne preocupă interesul orașului”, a afirmat primarul Sorin Megheșan.

Şedină extraordinară luni, 3 februarie

La încheierea ședinței, aleșii locali au decis să se întrunească într-o ședință de urgență luni, 3 februarie, pentru a rediscuta cele două proiecte. Asta sub ”presiunea” Finanțelor care a dat termen de finalizare a aprobării bugetului data de 7 februarie.

Un buget ”prudent” și echilibrat

Bugetul municipiului Târnăveni pentru anul 2014 are propus la capitolul „Venituri” suma de 30.084.000 lei, iar la capitolul „Cheltuieli” suma de 30.440.000 lei. Bugetul de venituri proprii al municipiului pentru anul în curs este estimat la suma de 7.451.000 lei, adică 98,11%  față de realizările bugetare a anului precedent. Din cotele și sumele defalcate din impozitul pe profit, autoritățile locale au estimat venituri de 7.992.000 lei, adică 103.56% față de realizările anului 2013.

13.650.000 lei sunt așteptați să intre în bugetul local al Târnăveniului în anul 2014, din sume defalcate din TVA, cu 1.042.000 lei mai puțin decât în anul trecut. Creșterea cea mai mare este așteptată de municipalitate la capitolul subvenții primite de la bugetul de stat sau alte bugete, unde estimarea este cu 22,17 procente mai mare decât realizările din 2013, respectiv 346.000 lei față de 283.217 lei.  Administrația locală nu se așteaptă să primească, în 2014, niciun ban din donații sau sponsorizări.

Municipalitatea din Târnăveni și-a propus un bugetul de cheltuieli estimat pentru 2014  mai ”prudent” decât cel precedent. Acesta este cu 2,89 % mai mic decât realizările execuției bugetare a anului precedent, adică 29.439.000 lei față de 30.314.858 lei. Interesant la acest capitol este faptul că se reduc cheltuielile de personal și cele cu bunurile și serviciile în cuantum de 340.000 lei respectiv 1.588.661 lei. Și la nivelul dobânzilor la credite accesate la nivel local există o scădere estimată de 116.000 lei.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Proiect HCL. Întâlnirea Naţională Mercedes Clasic, la Sighișoara

Distribuie Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Sighișoara, din 28 martie, se află …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.