Business-ul cu mere, revitalizat de Hortipomicola Reghin Agricultura
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 1788 Vizualizări

Business-ul cu mere, revitalizat de Hortipomicola Reghin

hortipomicola 1Şapte cultivatori de mere din zona municipiului Reghin şi-au unit forţele şi au înfiinţat Grupul de Producători Agricoli Hortipomicola Reghin. Noua formă de asociere a beneficiat de o finanţare europeană în valoare de 1,4 milioane euro şi are menirea de a asigura condiţii excelente de depozitare a producţiei de mere, precum şi vânzarea acesteia la preţuri avantajoase.

„Am învăţat să vindem împreună”

Conştienţi că o formă de asociere le-ar facilita activitatea şi în acelaşi timp le-ar creşte considerabil şansele de consolidare ale business-urilor, cei şapte producători de mere au decis să înfiinţeze Grupul de Producători Agricoli Hortipomicola Reghin, de administrarea căruia se ocupă Dumitru Ormenişan, Vasile Hanganu şi Ioan Ormenişan. „Timp de cinci ani a trebuit să implementăm programul de recunoaştere a Grupului de Producători Hortipomicola din Reghin. Am fost recunoscuţi ca organizaţie, ceea ce e o realizare destul de importantă pentru noi, ca producători de fructe. Ne-am unit, am învăţat să vindem împreună. Acest grup presupune ca producţia să fie păstrată în comun şi vândută în comun, nu individual. A durat cinci ani, nu a fost uşor, iar eforturile financiare au considerabile, iar posibilităţile noastre de negociere cu partenerii noştri s-au schimbat mult în bine. Acum discută un singur vânzător, nu mai negociem pe rând, nu plătim taxa de raft de mai multe ori şi avem cantităţi mari. Un alt atu în negocierile cu clienţii noştri este calitatea la livrare, iar preţurile sunt negociate în funcţie de categorii şi cantităţi. Una e să ai de vânzare 1.000 de tone şi alta e să ai 3.000 de tone. Putem astfel negocia cu cumpărăturii, cu marile magazine şi supermarketurile. Vindem la Selgros, Metro şi Auchan”, a declarat Dumitru Ormenişan. „Asociaţia reuneşte doar producători de mere şi toată producţia se livrează doar prin asociaţie. Înainte fiecare îşi valorifica individual producţia, acum acest lucru se face prin intermediul asociaţiei, şi chiar dacă avem 20% dreptul să vindem în nume propriu, fiecare pe firma respectivă, pe firma lui, vindem 100% prin asociaţie”, a adăugat Vasile Hanganu.

hortipomicola 2

Depozit propriu, modernizat

Graţie unei finanţări europene, condiţiile de sortare şi stocare a merelor sunt excelente, iar tehnologiile utilizate sunt de ultimă generaţie. „Avem depozit propriu, în Reghin, modernizat, în care fructele sunt păstrate în condiţii excelente. Pe lângă umiditate, controlăm temparatura şi nivelul de oxigen şi azot, ceea ce este o performanţă. Deţinem utilaje speciale, iar încăperile în care se controlează oxigenul trebuie să fie izolate perfect. De la 21 la 1-1,5 sau 2%, ceea ce ne permite să păstrăm fructele şi un an”, a menţionat Dumitru Ormenişan. „Deţinem tehnologie de ultimă generaţie în domeniul de depozitare a fructelor şi de control al oxigenului, denumită ULO. De asemenea, avem şi o linie performantă de spălare, sortare şi calibrare a fructelor, pe 24 de categorii. Nu e cazul la noi, dar aceasta e posibilitatea noastră maximă, opt calibre, pe trei culori, în total 24 de categorii. Noi mergem pe două-trei categorii”, a completat Vasile Hanganu.

Colaborare bună cu Ministerul & APIA

Cei doi administratori ai Grupului de Producători Agricoli Hortipomicola Reghin au mărturisit că efortul financiar propriu a fost considerabil şi au transmis mulţumiri reprezentanţilor Ministerului Agriculturii pentru sprijinul primit în implementarea proiectului. „Planul a fost de 1.400.000 de euro. La nivelul nostru mărturisesc cu sinceritate că nu a fost uşor. Şi acum încă se resimte efortul financiar. Trebuia să implementăm şi apoi să aşteptăm finanţarea propriu-zisă. Vorbim de credite şi a fost greu din acest punct de vedere, însă am colaborat foarte bine cu Ministerul Agriculturii şi cu APIA. Deşi multă lume le bagă culpe, noi am colaborat excelent. Am fi incorecţi dacă nu am recunoaşte că am lucrat foarte bine împreună şi chiar ne-au ajutat în anumite situaţii”, a explicat Dumitru Ormenişan. „La asociaţie lucrăm tot prin Ministerul Agriculturii, plăţile se fac prin APIA. Am văzut mereu bunăvoinţă din partea autorităţilor şi nu ne-au pus piedici. Adevărul e că se spune că agricultorii au suflet şi au tragere de suflet pentru cei care lucrează. Aşa a şi fost, din partea Ministerului în special, şi îi transmitem mulţumiri ministrului Agriculturii”, a afirmat Vasile Hanganu.

Plan de dezvoltare pe viitor

Referindu-se la proiectele de viitor ale Grupului, cei doi administratori au subliniat că cei şapte producători pe care îi reprezintă sunt interesaţi de replantări şi de modernizarea plantaţiilor pe care le deţin. „Fiind recunoscuţi ca şi organizaţie, putem deja să concepem un plan de dezvoltare pe viitor, ceea ce am şi făcut, un plan de dezvoltare pe trei – cinci ani. Ca şi grup, ne-am axat mai mult pe depozitare şi livrare. Am modernizat depozitul şi linia de sortat, ambalaje şi maşini de transport cu temperaturi controlate. După recunoaşterea ca organizaţie avem posibilitatea să facem, cu 50% fonduri europene, plantaţii noi. Modernizarea plantaţiilor şi replantările sunt priorităţile noastre de viitor. Dacă putem să replantăm 10 hectare de livadă va fi foarte bine, dacă vom replanta 100 va fi şi mai bine. Condiţia e să anunţăm din timp. Ca principale elemente ale strategiei noastre pe următorii trei-cinci ani amintesc replantarea suprafeţelor îmbătrânite şi achiziţionarea de utilaje noi. Sunt principalele noastre obiective”, a declarat Dumitru Ormenişan. „Am acoperit prin proiect segmentul de depozitare şi livrare, dar avem şi partea de producţie. Ca să ajungem la faza de depozitare şi livrare trebuie să producem, să începem de la zero, să creem şi apoi să ajungem cu produsul finit la depozit. Până acolo, în circuitul acesta avem şi alte cheltuieli şi alte greutăţi din punct de vedere financiar. Plus că e nevoie şi acolo de modernizare, utilaje, refacerea plantaţiilor şi avem şi lucrările curente care trebuie făcute”, a adăugat Vasile Hanganu.

În prezent, Grupul de Producători Agricoli Hortipomicola Reghin gestionează aproximativ 350 de hectare de culturi de mere. „Portofoliul Hortipomicola se bazează doar pe mere, însă pe lângă organizaţie avem, fiecare, pe suprafeţe mai mici, pruni, cireşi, vişini. Perioada optimă de vânzare a producţiei diferă de la un an la altul. Ideal e să aştepţi să vândă cei care nu au posibilitatea de a păstra producţia şi vând la preţuri mai mici. Această perioadă durează de obicei până în luna ianuarie – februarie. De asemenea, avem circa 100 de hectare irigate. Când am cumpărat terenurile, am defrişat şi am replantat, apoi am investit în sisteme de irigare”, a explicat Dumitru Ormenişan. „Suntem şapte membri. Au aderat cei care au vrut. Noi am invitat mai mulţi producători, dar nu toţi au dat curs pozitiv propunerii noastre. Unii au motivat refuzul prin vârsta mai ridicată sau efortul mare financiar. Fiind vorba de 1,4 milioane de euro, când stai să analizezi, trebuie să te gândeşti bine înainte”, a mai spus Dumitru Ormenişan.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE