Competiția Națională de Descarcerare și de Acordare a Primului Ajutor Calificat, din nou la Târgu-Mureș Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 356 Vizualizări

Competiția Națională de Descarcerare și de Acordare a Primului Ajutor Calificat, din nou la Târgu-Mureș

1În anul în care se împlinesc 25 de ani de la înființarea Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), la Târgu-Mureș se desfășoară, în zilele de miercuri și joi, 23, respectiv 24 septembrie, pentru a doua oară, a IV-a ediție a Competiției Naționale de Descarcerare și de Acordare a Primului Ajutor Calificat, la care participă 15 echipaje din țară și din Republica Moldova.

În anul 2013, orașul nostru a fost gazda acestei competiții, iar anul trecut concursul s-a desfășurat în județul Bihor. Comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Horea” al judeţului Mureş, col. Dorin Oltean, a declarat, miercuri, că la campionat participă și şeful evaluatorilor în cadrul competiţiilor mondiale de descarcerare, Kevin Lennon, care se află pentru a doua oară în Târgu-Mureș. Astfel, 12 Inspectorate județene pentru Situații de Urgență, Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale Republica Moldova, precum și Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești sunt înscrise în concursul care constă în două probe: descarcerarea din autovehicule și acordarea primului ajutor calificat.
„Începând cu data de astăzi, suntem pentru a doua oară gazdele celei de-a patra ediții a Campionatului Național de Descarcerare și de Acordare a Primului Ajutor Calificat. În urmă cu doi ani, am fost din nou gazdele acestei competiții. Suntem onorați și în același timp privilegiați și de faptul că că peste două zile vom sărbători 25 de ani de la înfiinţarea SMURD aici, la Târgu-Mureş. Pentru prima dată, la această competiţie participă și o echipă din afara graniţelor. Este vorba despre o echipă din Republica Moldova şi de această dată avem reprezentanţi de seamă ai competiţiilor mondiale de descarcerare, în persoana lui Kevin Lennon, care este şeful evaluatorilor în cadrul competiţiilor mondiale de descarcerare şi a altor doi colegi din Scoţia, care în urmă cu patru ani de zile au venit în România şi au pus bazele acestei competiţii naționale de descarcerare. Anul trecut, am participat pentru prima dată la competiţia mondială de descarcerare şi suntem printre puţinele ţări care, după doi ani de la înfiinţarea unei competiţii naţionale, participă la competiţia mondială de descarcerare cu nişte rezultate foarte bune, echipa României fiind reprezentată de un echipaj din cadrul ISU Mureş şi a unui echipaj din ISU Bihor”, a declarat colonelul Dorin Oltean.

2Ce premii se vor acorda
Vor fi premiate cele mai bune echipe la cele două probe, cel mai bun comandant de echipaj, cea mai bună echipă de paramedici și cea mai bună echipă de servanți. Câștigătorii vor primi cupe, medalii, diplome și premii asigurate de Asociația Sportivă a Pompierilor din România. „Sunt două probe, o probă de descarcerare și una de traumă. Aceste competiții se desfășoară contracronometru. Pentru prima dată, echipele vor avea posibilitatea să vadă pe monitoare inclusiv timpul care a trecut de la declanșare și cât mai au. Sunt convins că va fi o competiție din care vom învăța cu toții și sper ca cei mai buni să câștige”, a mai spus col. Dorin Oltean.

„Populația țării are de câștigat”
Șeful evaluatorilor în cadrul competiţiilor mondiale de descarcerare, Kevin Lennon, a transmis că din această competiție are toată lumea de câștigat și în special locuitorii țării. Acesta a spus că rezultatele cresc de la un an la altul.
„Sunt pentru a patra oară implicat în Competiția Națională de Descarcerare și pentru a doua oară în Târgu-Mureș și se vede de la un an la altul că rezultatele cresc. Chiar dacă vor fi câștigători și vor fi acordate premii nimeni nu a pierdut în această competiție. Toată lumea are de câștigat și, mai mult, populația din România are de câștigat prin abilitățile care se dobândesc aici”, a transmis Kevin Lennon.

4O luptă contracronometru
Paramedicii sunt de părere că această competiție le oferă posibilitatea de a deprinde noi cunoștințe, dar și de a pune în aplicare și exersa aplicații și exerciții extrem de utile în cazul unei situații reale, când fiecare secundă contează. „Găsim aceleași accidente rutiere, aceleași victime, încercăm să ne ocupăm cât mai bine de pacienți și acest concurs reprezintă o excelentă platformă pentru deprinderea de noi cunoștințe și toate aplicațiile și exercițiile pe care le facem sunt benefice și pentru situațiile reale”, Paul Horea, paramedic în cadrul ISU Alba. „Am întâlnit de foarte multe ori astfel de cazuri și în funcție de gravitatea situației de ocupăm de cel mai grav, după aceea unul din colegi merge și evaluează celelalte persoane, se acordă ajutor până sosește echipajul medical”, a precizat Nelu Sima, paramedic în cadrul ISU Mureș. De aceeași părere a fost și unul dintre paramedicii din cadrul ISU Mehedinți, care a subliniat importanța timpului în procesul de acordare a primului ajutor victimelor, astfel că doar câteva secunde pot face diferența între viață și moarte.

3

5

6

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE