Cum a fost nunta Laurei Cosoi în comuna mureșeană Băla: „Nu am trăit așa emoții de când mă știu” Monden
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 1152 Vizualizări

Cum a fost nunta Laurei Cosoi în comuna mureșeană Băla: „Nu am trăit așa emoții de când mă știu”

1 laura si cosminLaura Cosoi a fost de două ori mireasă. După nunta de la Iaşi, actrița a îmbrăcat din nou rochia albă şi la mijlocul lunii august a mai făcut o petrecere la Târgu-Mureş, locul de baştină al soţului ei, Cosmin Curticăpean. Mai precis, în comuna Băla, unde s-a organizat o nuntă cu tradiții, așa cum și-a dorit dintotdeauna Laura.

Laura Cosoi a povestit, miercuri, 2 septembrie, în detaliu, pe blog, despre nunta cu tradiții de la Băla și a mărturisit că emoțiile pe care le-a trăit în comuna mureșeană au fost unice, dincolo de ce și-ar fi putut imagina. La nuntă, l-a avut staroste pe Ioan Ungur, locuitor al comunei, care s-a ocupat până acum de 206 nunți, însă de mai bine de 10 ani n-a mai organizat o nuntă tradițională. „Nu am mai trăit așa emoții de când mă știu. Ti-am povestit că urmează detalierea episodului „Nuntă cu tradiții” și că tot ce s-a întâmplat la Băla a fost dincolo de ce mi-aș fi putut imagina. Totul a început în urmă cu doi ani, când, de Paște, stăteam cu Georgiana pe terasa casei la un ceai povestind despre cum încet, încet se pierd tradițiile românești. Ne-am amintit de cum era când eram micuțe, cum se respectau toate tradițiile la fiecare sărbătoare. Îi povestisem atunci că mi-aș dori o nuntă cu tradiții, tocmai pentru că vreau ca în acea zi importantă să retrăiesc momentele emoționante din copilărie, când nu ratam nicio nuntă din satul ardelenesc al copilăriei mele, Coșlariu. (…) Povestea noastră ar putea începe cu „A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi nu s-ar povesti…” La nunta noastră, am avut staroste – cel care a condus toata ceremonia – Ioan Ungur, din comuna Băla, județul Mureș, s-a ocupat de 206 nunți. Insă de mai bine de 10 ani nu mai făcuse nicio nuntă în stil tradițional. Cu o zi înainte de nuntă, porțile de la casa miresei sunt împodobite cu două coronițe din frunze de alun și iederă, baloane și ornamente din hârtie creponată și toți oaspeții sunt întâmpinați cu urarea de „Bine ați venit!” scrisă pe o tăbliță care este prinsă între cele două coronițe”, a povestit actrița pe blogul său.

casaCum a fost nunta tradițională din Băla
Actrița a vorbit despre felul în care a decurs nunta tradițională, punctând obiceiuri și tradiții vechi care au făcut-o să plângă de fericire. „Intrarea în curtea miresei nu se face oricum, ci prin negociere – de asta s-a ocupat starostele Ioan Ungur, care a aruncat peste poartă o pungă de monede. Aceasta se face pentru a arăta bogăția mirelui, iar principalii „beneficiari” au fost copiii, care au adunat bucuroși bănuții. Două chiuitoare așteptau alaiul mirelui, cu câte o sticlă cu țuică împodobită cu flori în mână și chiuiau. (…) Când mirele a intrat în casă, l-am așteptat în „casa de înainte”, care este folosită doar la evenimente speciale. Am fost foarte emoționată în momentul în care l-am văzut însoțit de staroste, nași, invitați. Eu i-am oferit floarea pe care a purtat-o în piept, iar el buchetul de mireasă. În curtea casei au rămas tinerii îmbrăcați în costume populare – un alai vesel și zgomotos, care mi-a ieșit înainte cu chiuituri specifice obiceiului de nuntă din Băla”, a spus Laura Cosoi.

mireasa„Întotdeauna mi-am dorit o nuntă cu tradiții”
Aceasta s-a arătat foarte emoționată atât de cuvintele starostelui, cât și de rugăciune și și-a amintit cum în drum spre Târgu-Mureș copiii au legat drumul cu o sfoară împodobită cu flori. „Prin vocea starostelui am fost îndemnată să-mi iau ramas bun de la cei dragi, dar și să le cer binecuvantarea pentru căsătorie. Îl țineam pe Cosmin strâns de mână și simțeam cum îmi curg lacrimile pe obraz. M-au emoționat vorbele starostelui deloc străine de mine. Le știam pe de rost încă de mică, iar apoi rugăciunea care are o însemnătate și o încărcătură spirituală deosebită. În drum spre Târgu-Mureș, drumul ne-a fost legat de copii cu o sfoară împodobită cu flori. Alaiul se oprește, iar nașul este obligat să plătească copiii, după negociere. Și iată cum am retrăit fiecare moment în parte exact ca pe vremea copilăriei mele. Întotdeauna mi-am dorit o nuntă cu tradiții și iată ca mi s-a îndeplinit visul cu ajutorul celor care mi-au dăruit acest cadou unic”, a mai povestit Laurs Cosoi.

hor„Sunt binecuvântată și îi mulțumesc bunului Dumnezeu pentru viața frumoasă”
Laura Cosoi le-a mulțumit, la final, celor care au contribuit la organizarea nunții de la Băla, de la primar, staroste, chiuitoare, prieteni și instrumenști, transmițând că e binecuvântată atât pentru viața frumoasă pe care o are, cât și pentru bărbatul care o face fericită zi de zi. „Vreau să-i mulțumesc prietenei mele Georgiana și soțului ei Steve, pentru că sunt atât de buni, calzi, iubitori, primăriței din Băla, Mariana Vlad, că s-a ocupat ca această zi importantă din viața noastră să fie idilică, emoționantă, autentică. Mulțumesc starostelui Ioan Ungur, care și-a dedicat timpul pentru a ne bucura nouă sufletele, mulțumesc Ansamblului de Dansuri „Flori de pe câmpie” și instructorilor Raluca Faghiura și Larisa Trifan pentru dansurile tradiționale: „De-a lungul”, „Fecioresc”, „Învârtita” încheiat cu o horă moldovenească și una ardelenească, acompaniați de instrumentiști profesioniști: Alex Cochisa – vioara, Florin Cochisa – saxofon și Remus Faghiura – acordeon. Mulțumesc chiuitoarelor, care ne-au înveselit petrecerea de nuntă cu strigături vechi de sute de ani, Maria Sântean Faghiura și Mariana Mihutiu. Sunt binecuvântată și îi mulțumesc bunului Dumnezeu pentru viața frumoasă, pentru familia din care provin și pentru familia în care tocmai am intrat, pentru norocul de a avea lângă mine bărbatul care mă face fericită zi de zi, pentru că m-a lăsat să exist pe pământ românesc, cel mai iubit cu putință”, a transmis actrița.

staroste

instrumentisti

nunta

chinuitoare

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE