Home / Sanatate / Demersuri pentru înființarea unui centru de toxicologie, la Tîrgu Mureș

Demersuri pentru înființarea unui centru de toxicologie, la Tîrgu Mureș

Distribuie

hoȘeful Clinicii de Medicina Muncii din cadrul Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş, dr. Horațiu Moldovan, a anunțat, joi, 26 noiembrie, cu ocazia prezentării investițiilor realizate în ultimul an la Clinica de Medicina Muncii, că la Tîrgu Mureș se dorește înființarea unui centru de toxicologie dotat cu antidoturi existente la nivelul Uniunii Europene.

„Dorim să înființăm un centru de toxicologie nu doar pentru intoxicațiile profesionale, iar aici avem sprijinul spitalului, al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, al parlamentarilor de la putere și din opoziție pentru a realiza acest proiect, ci pentru toate tipurile de intoxicații. Este un proiect pentru România. În momentul de față, există un singur centru în țară, care se ocupă de intoxicații. Este vorba despre Spitalul Floreasca din București. Noi am devenit partenerii dânșilor și vom învăța de la dânșii să abordăm problema intoxicațiilor”, a declarat dr. Horațiu Moldovan.

Potrivit medicului, există un proiect la Institutul Național de Sănătate Publică pentru înființarea a două centre de informare toxicologică, unul la București și altul la Tîrgu Mureș, fiecare pe câte o jumătate de țară, unde pacienții vor putea să ceară informații în legătură cu o suspiciune de intoxicație. În acest sens, se dorește obținerea unui program național pentru toxicologie clinică prin care aceste două centre să fie dotate corespunzător. „Dorim să promovăm și să obținem și un program național pentru toxicologie clinică prin care aceste două centre să fie dotate și cu rezervele de antidoturi pentru toate intoxicațiile pentru care există aceste antidoturi la nivelul Uniunii Europene, astfel încât în momentul în care apare o intoxicație pe raza fiecărui centru să poată porni antidotul cu Ambulanța, cu elicopterul, iar apoi pacientul să fie, după caz, la aceste două centre”, a arătat acesta.

Aparat de dializă hepatică
Dr. Moldovan a spus că de la 1 ianuarie 2016, în cadrul Secției Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Județean Mureș va funcționa un aparat de dializă hepatică, care poate să gestioneze etapele cele mai dificile ale unei intoxicații care se lasă cu insuficiență hepatică. „Momentan, toți pacienții din țară sau din zona noastră sunt trimiși la București. Pentru partea de pediatrie există un aparat la Cluj, dar aceste aparate sunt insuficiente, pot să trateze un număr limitat. Tratamentul este foarte scump, mii sau zeci de mii de euro pe pacient. Există disponibilitatea din partea spitalului nostru, din partea Consiliului Județean și din partea autorităților centrale de a sprijini această inițiativă”, a precizat șeful Clinicii de Medicina Muncii.
Compartiment de recuperare a capacității de muncă
Tot în perioada următoare, se dorește înființarea unui compartiment de recuperare a capacității de muncă, recuperare osteo-musculo-articulară și recuperare respiratorie. „Noi am avut un sanatoriu de boli profesionale la Avrig, în județul Sibiu, care s-a desființat în urmă cu mai bine de zece ani, deci nu există în țară în momentul de față un loc unde pacienții cu boli profesionale să poată fi recuperați prin tratament de lungă durată. Există clinicile de medicina muncii din țară care diagnostichează cazurile de boli profesionale și tratează în măsura posibilităților, dar recuperarea efectivă este atributul nostru, al clinicilor de medicina muncii. În schimb, nu există reglementat din punct de vedere legal cadrul corect al funcționării și al finanțării”, a explicat dr. Horațiu Moldovan.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.