Dieteticianul Beatrix Hack, recomandări de Paște Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 111 Vizualizări

Dieteticianul Beatrix Hack, recomandări de Paște

 După o perioadă de Post destul de lungă, timp în care nu ai consumat carne, ouă sau lactate, urmează câteva zile în care organismul tău este foarte agresat de tentaţiile culinare. Paştele este una dintre cele mai importante sărbători ale anului, pe care o petreci în sânul familiei.

Abundenţa de pe masă este elementul principal al zilelor de sărbătoare care urmează, iar statul cu familia şi cu prietenii reprezintă o tentaţie pentru a sta mai mult la masă, să ciocneşti ouăşi câte un pahar de vin cu fiecare musafir. Dar lucrul acesta dăunează siluetei şi mai ales sănătăţii tale.  Sărbătorile sunt un prilej de a sta împreună cu familia, cu cei dragi şi de a petrece timpul în cel mai plăcut mod posibil. Nu lăsa ca sărbătorile să se axeze  numai pe delicii culinare. Se poate sărbători în sânul familiei cu mâncare sănătoasă, dietetică, în porţii mici !

Iată câteva sfaturi :

Preparatele din carne

Îţi propunem ca pentru preparatele din carne să foloseşti foarte puţin miel, cât să dea aromă mâncării, în rest poţi  folosi organe de pasăre, carne de pui, peşte sau curcan.

Îţi recomandăm ca drobul să-l faci din ficat şi organe de pasăre, însă o treime din cantitatea drobului să fie reprezentată de carne, restul de spanac şi urzici. Drobul capătă un gust excelent şi este sărac în calorii.

Antreurile să fie reprezentate în special de preparate din legume! Poţi asorta legumele cu brânzeturi şi sosuri de legume, de roşii de exemplu, poţi face creme de brânză cu mărar şi castravete, însă este recomandat să eviţi mezelurile şi maioneza. Acestea din urmă conţin multe calorii, se digeră greu şi se “aşează” pe talie.

Masa de Paşte ar trebui să conţinăcât mai puţină sare, zahăr şi grăsimi. Ar fi bine să pui pe masăcât mai multă carne slabă: curcan, pui sau peşte: (somon, păstrăv sau ton).

Masa de prânz

Pentru primul fel se recomandă supele sau ciorbele de orice fel. Acestea conţin puţine calorii şi sunt foarte sănătoase pentru digestie.

Pentru al doilea fel se recomandă fripturăşi salată de crudităţi. Este indicat sa nu asociezi carnea cu legumele bogate în amidon (cartof, orez) sau cu făinoase , preparatele din carne să fie întotdeauna asortate cu legume crude. Acestea uşurează digestia şi, de asemenea, ajută la menţinerea siluetei şi sănătăţii prin conţinutul ridicat de antioxidanţi, vitamine şi minerale.

Foloseşte pentru prepararea mâncărurilor grătarul sau cuptorul şi renunţă la alimentele prăjite bogate încolesterol şi substanţe cancerigene şi care se digerăşi greu. Ca ţi garnituri cumpără legume proaspete, orez integral, năut, spanac pe post de salată, leurdă sau ridichi.

Pentru gustările dintre mese, alege alimente sănătoase, cu cât mai puţine calorii. Alege fructe uscate, miez de nucă, seminţe crude de floarea soarelui sau de dovleac, iaurt cu musli etc.

Alcoolul

Moderaţie se recomandăşi în cazul sucurilor şi băuturilor alcoolice. Sucurile sunt adevărate “bombe” calorice, apa reprezentând cea mai bună alegere pentru dietă. Alcoolul, chiar şi vinul, creşte producţiade colesterol (colesterol endogen) de aceea se recomandă să consumi cu moderaţie băuturi alcoolice.

Ouăle
Dac
ă ciocneşti mai multe ouă cu fiecare membru al familiei, asta nu înseamnă  că trebuie să le mănânci pe toate. Maxim două ouă ai voie pe zi. Încearcă să ai cât mai multe gustări reci şi aperitive pentru că te poţi sătura mai uşor cu ceapă verde, salată, roşii şi alte legume de primăvară.

Nu consuma multe ouă de ciocolată

Un astfel de ou care cântăreşte 100 de grame îţi va aduce peste 500 de calorii. Alege mai bine deserturi mai mici şi evită să le consumi în cantităţi mari. Ciocolata neagră este mult mai sănătoasăşi are mult mai puţine calorii, deci alege-o în detrimentul altor produse din ciocolată normală.

Porţii mai mici

De Paşte este foarte uşor să exagerezi atât cu mâncărurile consumate, cât şi cu porţiile. Nu consuma mai mult de trei mese principale la care porţiile trebuie să fie mici şi  două gustari între mese. În momentul în care  simţi că te-ai săturat, opreşte-te din mâncat.

Nu uita de exerciţiile fizice

Chiar dacă programul de sărbători este încărcatcu pregătirile şi invitaţii, încearcă să faci şi puţină mişcare. Mergi pe jos mai mult, renunţă la lift şi mergi la o plimbare revigorantă dupa masa de Paşte. Poţi ieşi cu familia la plimbare , puteţi organiza diferite activităţi când este însorit afară : oplimbare cu bicicletele sau cu câinele.

Beatrix Hack , Dietetician-nutriţionist vă ureazăSărbători fericite!

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE