FOTO: Distracţie, joc şi voie bună la Balul Ionilor de la Lunca Comune
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 328 Vizualizări

FOTO: Distracţie, joc şi voie bună la Balul Ionilor de la Lunca

Tradiţia spune că la început de ianuarie  la Lunca e petrecere mare cu ocazia Balului Ionilor. Nu a făcut excepţie nici acest an, locuitorii comunei şi-au dat întâlnire la tradiţionalul bal, sâmbătă, 11 ianuarie. Chiar dacă balul  a fost devansat cu câteva zile, cei din Lunca au ţinut să păstreze tradiţia  din care nu a lipsit tradiţionala paradă a călăreţilor din sat care au dat de ştire oamenilor de Balul Ionilor de la Căminul Cultural din comună.

“Balul Ionilor de la Lunca se organizează de marea majoritate a bărbaţilor tineri din sat. Ei, în timpul sărbătorilor de iarnă  se întâlnesc la făgădăul din sat, la un prieten la colindat şi discută. Acolo fiecare îşi spune părerea de cum să fie organizat balul, unul vine cu o idée, altul cu alta şi se cade de acord. Balul se organizează de obicei în a doua zi de Bobotează. În acest an e o situaţie specială pentru că Sfântul Ioan a căzut la mijlocul săptămânii şi nu puteam face acest bal pentru că toată lumea era ocupată”, ne-a declarat Iuliu Pasidea, membru în comitetul de organizare al  Balului Ionilor de la Lunca.

Vestea balului adusă de călăreţi

Tradiţia spune că înaintea  balului, călăreţii vestesc oamenilor din sat petrecerea  balului, fiind răsplătiţi de gazde cu colaci, merinde şi un pahar de vin sau ţuică. “Prin tradiţie, cei care organizează balul, anul acesta suntem peste 20 de persoane, în ziua de Sfântul Ioan, îmbrăcaţi în costume populare, când trage la biserică, în jurul orei 10, se adună cu toată lumea şi participă la Sfânta Liturghie. După ieşirea de la biserică fiecare merge acasă, mănâncă de amiaz, iar călăreţii îşi pregătesc caii, se îmbracă frumos în costume populare şi,  după cum s-a hotărât, se întâlnesc într-o anumită locaţie din sat.  În acest an ne-am întâlnit în faţă la primărie, de unde s-a pornit chemarea oamenilor la bal. Cel care este staroste, sau mai bun de gură se adresează gazdelor care îl primesc cu un colac frumos pus pe o găleată. Călăreţii îşi aleg un port drapel, un călăreţ care merge în faţă, el duce steagul de-alungul satului şi el ia colacul de pe găleată oferit de gazde. La ceilalţi călăreţi, gazda care îi primeşte, la fiecare cal  pune un colac mai mic. Ei fac apoi o chemare la bal gazdelor, merg  prin tot satul şi dau de veste oamenilor despre bal. Oamenii ies la poartă cu un pahar, cu o prăjitură, cu o pască, îi întâmpină cu drag şi se bucură atunci când îi văd frumos îmbrăcaţi în costume populare. Toată această treabă se termină în jurul orei 5 pentru că nu vrem să apuce noaptea cu caii prin sat. Apoi fiecare merge acasă, se mai odihneşte după care în jurul orei 8 se adună la cămin unde începe balul”, a precizat  Iuliu Pasidea.

“Bărbatul aduce de băut şi femeia aduce merindele”

După ce călăreţii au vestit marele bal pe uliţele satului, la lăsarea întunericului, invitaţii balului s-au adunat la Căminul Cultural din comună, cu merinde şi băutură aduse de fiecare din participanţi  petrecând  prin joc şi voie bună până spre dimineaţă. Atmosfera a fost  întreţinută de soliştii Doru Pop, Camelia Moldovan şi formaţia Mesaj. “Fiecare participant  la bal nu vine cu mâna goală, bărbatul aduce de băut şi femeia aduce merindele. De obicei se vine cu coşul, mai puţin cu plase din plastic pentru că aşa e tradiţional, coşul aşezat cu merindare, care să aibă două ieşiri, cu două dopuri de cocean, unul să fie de la sticla cu vin şi unul de la sticla de ţuică. La bal vin prieteni, cunoscuţi, fiecare serveşte un pahar de vin, distracţia ţinând până spre dimineaţă”, afirmă Iuliu Pasidea.

“Dorim să-l  păstrăm”

Printre participanţii la bal s-a numărat şi Teodor Vultur, primarul comunei Lunca  alături de soţia Maria, care alături de cei prezenţi au petrecut o seară pe cinste. “Balul Ionilor de la Lunca este o sărbătoare de iarnă pe care noi o avem deja în organizare de aproximativ  10 ani. Acest bal completează sărbătoarea de vară, Târgul de artă populară şi artizanat care se desfăşoară de obicei în perioada iunie-iulie. Completăm această sărbătoare de vară cu Balul Ionilor pe care  dorim să-l  păstrăm deoarece acest bal se ţinea şi pe vremuri după câte ştim. A fost o perioadă de pauză dar pe urmă tradiţia a fost reluată şi sperăm să o continuăm cu ajutorul tinerilor din sat. Sunt câţiva tineri care au dorinţa şi speranţa că tradiţia va fi reînviată, ajutaţi şi de cei mai în vârstă, şi sperăm că vom continua această tradiţie pe viitor”, a spus Teodor Vultur.

Cu mic cu mare la bal

Distracţia şi buna dispoziţie s-a întins până spre dimineaţă, dovadă câ luncanii ştiu să petreacă, ştiu să-şi cinsteascpă tradiţiile. De la mic la mare, de la Violeta Maria Coman, de doar 1 an şi trei luni, până la bătrânii satului, oaspeţii balului  au petrecut pe cinste, cinstind astfel tradiţia care spune că la Lunca e mare  bal mare în jurul sărbătorii  Sfântului Ioan.

Foto : Alin Zaharie

[zizigallery id=1047]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE