Home / Social / Educația rutieră, educație pentru viață la Târgu Mureș

Educația rutieră, educație pentru viață la Târgu Mureș

Distribuie

DSC_4310

Ziua de 2 octombrie 2015 a fost dedicată, la Târgu Mureș, educaţiei rutiere. În cadrul Săptămânii prevenirii criminalităţii, agenţii de la Compartimentul de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii şi Serviciul Rutier Mureş, au organizat activităţi în care au angrenat elevi, biciclişti şi alte categorii de cetăţeni obişnuiţi, în intervalul orar 12,30 – 14,00, în Piaţa Teatrului.

Au participat elevi ai școlilor gimnaziale și colegii din municipiu, respectiv ”Tudor Vladimirescu”, ”Dacia”, ” Al. Ioan Cuza Vodă”, ”Al. Papiu Ilarian”, ”Nicolae Bălcescu”, ”Liceul Vocațional de Artă”, ”Serafim Duicu”, ”Unirea”, care au făcut un marș de susținere, cu pancarte și mesaje împotriva accidentelor rutiere. Punctul de întâlnire a fost Piaţa Teatrului, centrul Municipiului Târgu- Mureş, pentru ca elevii însoţiţi de poliţişti să sensibilizeze comunitatea referitor la tragediile din traficul rutier.

DSC_4314

În deschiderea evenimentului, comisar de poliţie Gabriela Pîncă, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, a vorbit despre importanța educației rutiere încă de la vârste fragede, în scopul dezvoltării capacităților de înțelegere, de formare a unor deprinderi practice  și a unor abilități specifice traficului rutier, a simțului orientării și concentrării, a capacității de a lua repede decizii corecte. Organizatorii au amplasat un simulator de impact cu scopul de a atrage atenția asupra importanţei utilizării centurii de siguranţă, care scade riscul unei accidentări grave şi a decesului în cazul unui accident rutier, iar cei mai curajoși, au probat-o. Totodată, pentru copiii de grădiniţă şi gimnaziu a fost amplasată o pistă pentru îndemânare în mersul cu bicicleta, participanții având parte și de simulări de acordare a primului ajutor şi distribuire de materiale informative.

DSC_4334

”Suntem parteneri în această acțiune, publicul larg trebuie să conștientizeze importanța cunoștințelor de prim ajutor care, de multe ori fac diferența între viață și moarte. Vom face demonstrații pe manechin copiilor, le vom arăta ce să facă și, mai ales, ce să nu facă în situația acordării primului ajutor în caz de accident” a precizat Maria Magda Bercea, director al filialei Crucea Roșie Mureș.

DSC_4300

Circulația rutieră reprezintă una dintre dimensiunile socialului care necesită o atenție deosebită, având în vedere dinamica ascendentă a evenimentelor rutiere grave produse în ultimii ani. În încercarea de a ajunge în timp scurt la destinație sau din comoditate, cei care ar trebui să fie exemple vii pentru copiii lor încalcă frecvent regulile de circulație.

DSC_4365

”Este ultima zi din Săptămâna Prevenirii Criminalităţii, dedicată siguranței rutiere, un subiect vast, complex, care ne interesează pe toţi! Să ne oprim un minut şi să ne gândim la greşelile pe care le facem în trafic, indiferent de calitatea de pieton, biciclist, şofer. Primul lucru pe care îl putem schimba este atitudinea şi comportamentul nostrum, de aici vine și exemplul pe care îl dăm copiilor, celor mai tineri. Suntem fiecare parte din traficul rutier, deci avem fiecare un rol în siguranţa rutieră! ” declară comisar şef Lucian Archiudean, şeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Mureş, pe pagina de facebook ”Siguranța Mureșenilor”.

DSC_4306

În perioada 28 septembrie – 2 octombrie, Poliţia Română a organizat la nivel naţional a X a ediţie a manifestării „Săptămâna prevenirii criminalităţii”, al cărei scop este transmiterea către populaţie a unor mesaje anti-victimale, dar mai ales sublinierea importanţei activităţii preventive a Poliţiei şi totodată a parteneriatului cu alte autorităţi, instituţii, ONG-uri şi mai ales cu cetăţenii. Fiecare zi a săptămânii a fost dedicată unei teme, respectiv prevenirea victimizării minorilor, prevenire delincvenţei juvenile, prevenirea furturilor, a infracţionalităţii din sfera criminalităţii organizate, precum şi siguranţa rutieră.

DSC_4368

” Am învățat foarte bine regulile de circulație și cum să mă comport în trafic, motiv pentru care am primit acest Permis de bun pieton” a spus Dennis Popeanu, clasa a III-a, Gimnaziul ”Serafim Duicu”.

DSC_4290

”Mă simt bine că sunt aici, am venit cu învățătoarea Mădălina Alexandra Marian, care ne-a vorbit de multe ori despre riscul de accidente” a spus Patricia Grindean , clasa a III-a, Gimnaziul ”Serafim Duicu”.

DSC_4291

” Este o campanie binevenită, de la care avem multe de învățat, consider că ar trebui să fie mai multe de acest gen” a spus Laurențiu Năznean, clasa a VII-a, Colegiul ”Al. Papiu Ilarian”.

DSC_4357

”Acțiunea e interesantă, polițiștii sunt drăguți cu noi și ne vor doar binele” a spus Suciu Sara, clasa a VII-a, Colegiul ”Al. Papiu Ilarian”.

 

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Incendiu într-o benzinărie din Târgu Mureș

Distribuie Pompierii militari din cadrul Detașamentului Târgu Mureș au intervenit marți după-masă, 26 martie, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.