FOTO: Inovarea, necesitate şi provocare pentru companii Business
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 263 Vizualizări

FOTO: Inovarea, necesitate şi provocare pentru companii

1AAgenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru în parteneriat cu Enterprise Europe Network, Federaţia Patronatelor IMM Regiunea Centru, Patronatul Femeilor de Afaceri Regiunea Centru şi Universitatea „Petru Maior” Târgu-Mureş a organizat marţi, 29 septembrie, în incinta Universităţii „Petru Maior”, seminarul cu tema „Inovarea – necesitate şi provocare pentru companii. Programe de finanţare pentru Inovare destinate IMM-urilor în perioada 2014-2020”, dedicat companiilor din Regiunea 7 Centru care doresc să se familiarizeze cu conceptul de management al inovării şi cu principiile practice care pot susţine un management eficient al ideilor inovative, selectarea celor mai bune idei şi implementarea lor în vederea comercializării.

Cheia dezvoltării europene

În deschiderea seminarului, Mihai Pocanschi, director al Departamentului Politici Regionale din cadrul ADR Centru a precizat că evenimentul îşi propune „să marşeze pe o temă centrală a Comisiei Europene”, şi anume inovarea. „Inovarea este prezentă chiar în centrul strategiei Uniunii Europene privind creşterea numărului de locuri de muncă şi creşterea economică în acelaşi timp. Au fost create mai multe programe de finanţare pentru a stimula inovarea şi cercetarea”, a menţionat Mihai Pocanschi.

Interes pentru cercetare la Universitatea „Petru Maior”

Participanţii la eveniment au fost salutaţi de prof. univ. dr. Călin Enăchescu, rectorul Universităţii „Petru Maior” Târgu-Mureş, care a subliniat paşii importanţi realizaţi de cadre şi studenţi în vederea stimulării inovării, capitol important în agenda de dezvoltare a universităţii. „Universitatea „Petru Maior” este o universitate care a acordat importanţă acestui subiect, al inovării. El se încadrează în contextul mai larg al cercetării ştiinţifice. În Universitatea „Petru Maior” există un număr de şase centre de cercetare care sunt acreditate, cu un număr însemnat de programe de cercetare”, a afirmat prof. univ. dr. Călin Enăchescu. „În ultimii patru ani, în universitatea noastră au fost depuse un număr de 25 de brevete de invenţii. Unele dintre ele deja sunt în fază avansată”, a adăugat prof. univ. dr. Călin Enăchescu.

Buget de aproape 80 de miliarde euro

Vicepreşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor din România, totodată preşedinte al Federaţiei Patronatelor IMM – Regiunea 7 Centru, Radu Bălănean, a vorbit despre „Importanţa inovării pentru competitivitatea companiilor”, nu înaine de a sublinia rolul dezvoltării durabile în armonie cu mediul. „Uniunea Europeană nu se poate izola într-o lume globalizată. Uitaţi-vă la influenţele la care suntem supuşi din partea Chinei, de exemplu, o mare putere economică. Discutăm în primul rând la nivelul global şi apoi specific, la nivelul Uniunii Europene”, a spus Radu Bălănean, care a trecut apoi în revistă perspectivele pentru anul 2020. „Noul program european de cercetare şi inovare are un buget de aproape 80 de miliarde de euro şi va fi în curs de desfăşurare în perioada 2014-2020, orientat pentru a rezolva provocări, şi avem astfel de provocări chiar în momentul de faţă”, a completat Radu Bălănean.

Fără viziune, rămânem actori pitici

În prezentarea sa, intitulată „Strategia de inovare a companiei”, conf. univ. dr. ing. Avram Tripon, a subliniat că orice strategie trebuie să înceapă cu o viziune. „Fără viziune, rămânem actori pitici. Stăm şi imităm şi mai luăm nişte firimituri. Orice abordare este bună, chestiunea e de a înlocui binele cu mai binele. În 2020, viziunea spune – şi vedeţi că se vorbeşte la timpul prezent – România este competitivă la nivel regional şi global”, a menţionat conf. univ. dr. ing. Avram Tripon. „Avem o şansă formidabilă. Vedeţi, câteodată se spune că direcţia e bună, drumul e bun, dar sensul e nepotrivit. Avem şansa ca din ultimul loc să ajungem pe primul loc, privind în sens invers”, a adăugat reprezentantul Universităţii „Petru Maior” Târgu-Mureş.

Teme de interes

Seminarul a continuat cu alte prezentări de mare interes, realizate de echipa ADR Centru, după cum urmează: Ovidia Caba şi Monica Jorj cu tema „Finanţarea inovării în companii prin Programul Operaţional Regional 2014-2020”, Ovidia Caba cu tema „Programul Orizont 2020 – finanţări disponibile pentru companii. Prezentarea programului SME Instrument” şi Emil Toma cu tema „Servicii de sprijin pentru îmbunătăţirea managementului inovării companiei prin Enterprise Europe Network”.

1B

Companiile inovatoare de succes îşi optimizează astfel întreg procesul de inovare:

– O strategie de inovare clară cu obiective ambiţioase de inovare;

– O cultură corporativă de stimulare a inovării, inclusiv stimulentele dedicate pentru inovare;

– Termene pentru a ajunge pe piaţă cu idei noi;

– Reducerea costurilor de dezvoltare datorită integrării şi optimizării lanţului inovării;

– Măsurarea creşterii cifrei de afaceri şi a profitabilităţii prin inovare;

– Utilizarea reţelelor de cooperare pentru a reduce costurile destinate inovării.

[zizigallery id=1785]

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE