Home / Sanatate / FOTO: SOS pentru renaşterea Maternităţii Sighişoara!

FOTO: SOS pentru renaşterea Maternităţii Sighişoara!

Distribuie

7A carmina mirela tircoveanuSoarta maternităţii din municipiul Sighişoara a fost analizată luni, 8 februarie, cu prilejul unei dezbateri publice găzduită de Sala mare de şedinţe a Primăriei. Construită în anul 1902, actuala clădire în care funcţionează maternitatea este perimată din toate punctele de vedere, neputând asigura standardele impuse de cerinţele normative. Astfel, soluţia identificată de conducerea Primăriei şi cea a Spitalului Municipal este mutarea actualei maternităţi de pe strada Gării nr. 1 în imobilul fostei Policlinici Vechi, în prezent nefuncţional, situat pe strada Morii nr. 26. Propunerea municipalităţii a împărţit opinia publică în două tabere: cea care susţine proiectul de mutare în fosta Policlinică Veche şi cea care solicită construirea unui corp nou de clădire în curtea Spitalului, în care să funcţioneze Pediatria şi Ginecologia.

6C ionel gavrila

Construirea unui spital nou, exclusă

Moderatorul dezbaterii a fost viceprimarul Ionel Gavrilă, care a adus argumente pentru mutarea maternităţii în clădirea fostei Policlinici Vechi. „Domnul Mureşan (Adrian Mureşan – n.r.) de la DSP şi-a spus punctul de vedere foarte clar în legătură cu eventuala construire a unui spital nou. Am avut o întrevedere care a fost de bun augur, iar dumnealui ne-a spus foarte clar că nu se poate construi un spital nou din cauza distanţei aeriene dintre noi şi Târgu-Mureş”, a afirmat Ionel Gavrilă. „Nu ne încadrăm pe nicio axă cunoscută pentru accesarea de fonduri europene. Cel mai bine ar fi să se acceseze bani pe baza unor proiecte eligibile şi finanţabile pentru a construi cât mai mult în Sighişoara. Nu s-a făcut nimic în acest sens, ăsta e adevărul”, a adăugat viceprimarul.

1

2 milioane de euro, costurile proiectului de mutare

Partea tehnică a proiectului care propune mutarea maternităţii în imobilul fostei Policlinci Vechi a fost prezentată de arhitectul Ioan Velicu, şeful proiectului şi reprezentantul societăţii Velimar Arhitect SRL Sighişoara. „Clădirea pentru care s-a făcut acest DALI este clădirea fostei Policlinici Orăşeneşti sau municipale. Clădirea datează de dinainte de Al Doilea Război Mondial, este o clădire deosebită în opinia mea care cu toată lipsa de întreţinere a finisajelor exterioare şi la ora actuală arată foarte bine. Clădirea este structurată pe patru niveluri, nivelul demisolului, are un demisol înalt, parter, etaj 1, etaj 2 şi o bucăţică denumită etajul 3. În proiectul propus ne-am bucurat în primul rând de conformarea clădirii şi de structura existentă a clădirii. Fiind un proiect făcut pentru capacităţi medicale de la început, clădirea corespunde din punct de vedere al volumelor spaţiilor, al tramelor, al coridoarelor generoase şi a căilor de acces”, a afirmat arhitectul Ioan Velicu, potrivit căruia costurile proiectului se ridică la aproximativ 2 milioane de euro. „Am căutat în primul rând să funcţionalizăm clădirea în sensul dorit de această temă, asigurând totodată un lift pentru targă şi circulaţiile riguroase. Funcţional, la demisol se păstrează spaţiul deţinut de Fizioterapie, se amenajează un cabinet de consultaţii ecograf-chiuretaj, iar restul sunt spaţii de depozitare şi materiale adiacente”, a completat şeful proiectului.

Spaţii funcţionale, în Policlinica Veche

De asemenea, arhitectul Ioan Velicu a oferit detalii şi despre funcţionalitatea spaţiilor viitoarei maternităţi. „La parter există două zone, una pentru planificare familială, consultaţii ambulatoriu pe intrarea dinspre partea stângă, iar pe intrarea din partea dreaptă se intră pentru urgenţă, pietonal, sau cu maşina. Cam toate saloanele prevăzute în acest plan de parter au grupuri sanitare proprii. Aici e şi registratura şi camera de gardă. La etajul 1 este partea de obstretică şi neonatologie. Aici în pricipal sunt saloane cu paturi şi grupuri sanitare proprii, există o rezervă în caz că sunt persoane care au anumite boli care nu permit să stea într-un salon mai mare. Avem travaliu, sală de naşteri, operaţii cezariene. Există partea de primire nou-născuţi, supraveghere moaşă. La etajul 2 este ginecologia. Aici avem sală de operaţii, saloanele de ginecologie, două rezerve, sală de tratamente, sală de mese, oficiu cu acces din curtea imobilului, liftul de targă, post-operator, cameră de medici, zonă sterilă în care tot ce se întâmplă este controlat”, a menţionat arhitectul Ioan Velicu, care a mai precizat că aproximativ jumătate din buget ar urma să fie utilizat pentru schimbarea instalaţiilor de purificare a aerului şi apei, a aerului condiţionat, oxigenului şi de stingere a incendiilor.

6D aurelia masca

Statistici interesante

Proiectul prezentat de arhitectul Ioan Velicu a fost apreciat de dr. Aurelia Maşca, managerul Spitalului Municipal Sighişoara, care a arătat că astfel va creşte nu doar calitatea actului medical, ci şi numărul de paturi, de la 27 la 33. De asemenea, dr. Aurelia Maşca a prezentat şi câteva statistici interesante cu privire la natalitatea şi sporul natural din municipiul Sighişoara. „De-a lungul anilor, în cadrul politicilor Ministerului Sănătăţii care îşi evaluează politica de paturi la trei ani, spitalele care nu le utilizează sunt supuse firesc tăierii numărului de paturi. Deci 33 sunt suficiente. Subliniez încă o dată, populaţia este îmbătrânită, natalitatea la nivel de judeţ este de circa 9,8 la mie, tocmai acum am prezentat dările de seamă statistice pentru Institutul Naţional de Statistică Bucureşti, iar mortalitatea generală este de 10,8 la mie. Deci se nasc la nivel de judeţ Mureş aparţinând Sighişoarei cam 700 şi ceva de naşteri, 524 au fost în Sighişoara şi este o mortalitate de 880 de persoane. Aceste statistici spun clar că populaţia îmbătrâneşte”, a afirmat dr. Aurelia Maşca.

6B

Autorizaţia de funcţionare, aproape de expirare

Directorul medical al Spitalului Municipal Sighişoara, Carmina Mirela Tîrcoveanu, a tras un semnal de alarmă reamintind auditoriului că în luna octombrie 2016 autorizaţia de funcţionare pentru maternitate va expira. „La momentul prezent, clădirea Policlinicii de care a pomenit domnul arhitect Velicu este cea mai viabilă pentru mutarea secţiei de Obstretică Ginecologie, întrucât întruneşte toate condiţiile de normele legislaţiei în vigoare, şi anume Ordinul 914 din 2006, penru aprobarea Normelor din condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital pentru a obţine autorizaţie de funcţionare. După cum ştiţi, un spital pentru a desfăşura activitate medicală trebuie să deţină autorizaţie de funcţionare pentru toate secţiile şi compartimentele sale, iar secţiei de Obstretică Ginecologie îi va expira această autorizaţie în luna octombrie 2016”, a precizat Carmina Mirela Tîrcoveanu. „Ar fi bine să conştientizăm că la momentul actual singura soluţie viabilă din punct de vedere al timpului care ne presează şi din punct de vedere al surselor de finanţare este mutarea în Policlinica Veche. E cea mai bună variantă”, a completat Carmina Mirela Tîrcoveanu.

Alternative dorite de „contribuabili”

La dezbatere au luat cuvântul şi doi cetăţeni care s-au recomandat ca fiind simpli contribuabili. „Pe mine ca şi contribuabil mă interesează în ce fel se vor cheltui banii mei, cum trebuie sau cum nu trebuie?”, s-a întrebat un domn. „Aş fi vrut un argument clar de ce clădirea actuală este mai nepotrivită pentru a fi în stare de a îndeplini standardele faţă de clădirea vechii Policlinici?” , a punctat un alt contribuabil, potrivit căruia se impunea prezentarea a cel puţin două proiecte, din care să se aleagă cel mai avantajos.

stela popa

5% din naşteri, cu probleme

Pe lista vorbitorilor s-a aflat şi dr. Stela Popa, coordonatoarea compartimentului Neonatologie din cadrul Maternităţii Sighişoara. „Conform criteriilor de ierarhizare ale Ministerului Sănătăţii, maternitatea noastră este o unitate de nivel 1B. Compartimentul este format din 15 paturi încadrat cu doi medici din care un pediatru şi un neonatolog, rezidenţi de anul 2, momentan efectuându-şi stagiul de rezidenţiat în centrul universitar. Conform criteriilor de ierarhizare 1B, la nivelul compartimentului Nou-născuţi asigurăm asistenţa medicală a nou-născutului născut la termen, ceea ce înseamnă peste 37 de săptămâni, a nou-născutului matur sau dismatur, cu o greutate mai mare de 2 kilograme, născut dintr-o sarcină fiziologică, fără patologie şi fără risc. Această asistenţă medicală a nou-născutului o asigurăm 24 de ore din 24, cu personal calificat, cu dotările şi competenţa necesare unei unităţi de gradul 1B”, a spus dr. Stela Popa. „Cam 5% din totalul naşterilor care au loc la Maternitatea Sighişoara, ca de altfel şi în ţară, sunt naşteri cu probleme, în care nou născutul are nevoie de o asistenţă specială, de reanimare – echilibrare şi transport spre unităţi de grad superior, cu competenţă în îngrijirea acestor nou-născuţi. Întâmpinăm într-adevăr dificultăţi când aceste urgenţe survin după programul de lucru, de opt ore, când pentru rezolvarea problemei este nevoie de solicitarea medicului pediatru din Pediatrie care poate fi angrenat la momentul acela într-o urgenţă”, a mai menţionat dr. Stela Popa.

7D iulian sirbu

Varianta B, un corp nou în curtea Spitalului

Consilierul local UIPS Iulian Sîrbu a fost de părere că orice variantă va fi aleasă, niciuna nu va fi finalizată până în luna octombrie 2016, când expiră autorizaţia de funcţionare. De asemenea, Iulian Sîrbu a spus că „s-a pus carul înaintea boilor” şi a militat pentru construirea unui corp nou în curtea Spitalului Municipal Sighioara. „S-a pus carul înaintea boilor. Prima dată, în 2014, ni s-a propus în Consiliul Local să acceptăm acest proiect de hotărâre, am fost cu toţii de acord, nu cred că au existat opuneri, ulterior aflând de la domnul George Rolea şi nu doar de la dânsul de o grămadă de lucruri noi”, a arătat Iulian Sîrbu. “Cred că o mare problemă cu această investiţie o reprezintă accesul auto. Ştim cu toţii dimineaţa ce se întâmplă în acea zonă. Există o şcoală. S-a făcut şi acea “insulă” la trecerea de pietoni şi cu toate acestea zilele trecute un autobuz ADT a lovit – se pare că nu mortal – o femeie pe trecere”, a adăugat consilierul UIPS.

De asemenea, Iulian Sîrbu a propus o amânare în luarea unei decizii. “În acest moment nu există bani pentru acest proiect. Trebuie să conştientizăm că orice decizie luăm, repede, nu are finalitate aşa de rapidă. Şi atunci mai bine haideţi să mai dormim o noapte, haideţi să ne gândim foarte bine şi să cădem cu toţii la un acord comun, că avem nevoie de o maternitate corespunzătoare”, a afirmat consilierul UIPS.

doamna stoica

Critici către conducerea Spitalului

Un discurs critic la actuala conducere a Spitalului Municipal Sighişoara l-a avut o doamnă Stoica, care s-a recomandat ca fiind o fostă asistentă de la Maternitate. “Sighişorenii şi cadrele medicale care şi astăzi lucrează în Maternitatea Sighişoara ar dori să ştie de ce de atâţia ani de zile şi numai acum ne-am gândit că maternitatea cade jos?”, s-a întrebat doamna Stoica. “De ce trebuie să ne mutăm într-o clădire care oricum până în luna octombrie nu o să se realizeze? De ce nu punem umăr la umăr, ban la ban, să întrebăm contribuabilii să se aloce din taxe şi impozite o parte din sumă, să se facă demersuri să se acceseze fonduri. Şi dacă n-o să fie anul acesta, o să fie la anul, dar o să avem o maternitate nouă”, a propus asistenta medicală.

gabriela logigan

Un vis aproape de realitate

Şefa secţiei de Obstretică Ginecologie din cadrul Spitalului Municipal Sighişoara, dr. Gabriela Logigan, s-a declarat mulţumită de condiţiile oferite de fosta Policlinică şi a afirmat că proiectul înaintează “pas cu pas”, de peste patru ani. “După un vis de acum zece ani, cu studii de fezabilitate făcute pentru un spital nou, am visat toţi. Ştim foarte bine acest lucru, toate colegele mele râdeau de mine că eu chiar am visat şi am crezut în acel crez. S-a dărâmat peste noapte”, a explicat dr. Gabriela Logigan. “Au început reabilitările, fiecare secţie şi-a văzut obiectivul îndeplinit, s-au reabilitat toate secţiile, au încercat să îşi facă cât de cât un loc mai bun atât pentru pacienţi, cât şi din punct de vedere medical să meargă lucrurile bine. Din păcate, la noi a fost abandonat asta, au venit o grămadă de firme, toată lumea a ridicat din umeri, că nu se poate. Maternitatea este monument istoric, cu o structură de rezistenţă grav afectată. Ştim foarte bine că la demisolul clădirii sunt pereţi proptiţi cu drugi de fier. Motiv pentru care s-a pornit acest gând, de a ne muta, de a face ceva pentru maternitate”, a completat şefa secţiei de Obstretică Ginecologie, care a catalogat proiectul arhitectului Ioan Velicu drept viabil şi fezabil. “Pe termen scurt şi mediu vă rog aşa consider, vă rog frumos să daţi drumul acestui plan”, a punctat dr. Gabriela Logigan.

alexandru gota

Manevră electorală?

O alocuţiune interesantă a avut Alexandru Goţa, care a fost de părere că “O clădire nouă este întotdeauna mai bună decât o clădire renovată” şi care a sugerat că interesul pentru maternitate este legat, de fapt, de apropiatele alegeri locale. “Interesant este că probleme stringente apar mereu înainte de alegeri”, a afirmat Alexandru Goţa.

“Este logic ca orice proiect să fie folosit în campanie electorală şi senzaţia mea este că la ora asta tenta este mai mult electorală decât într-adevăr interesează cetăţeanul oraşului. Şi asta este trist, pentru că mulţi dintre cei aflaţi în sală aţi avut putere de decizie. Şi n-aţi luat deciziile…”, a mai spus Alexandru Goţa.

ovidiu moldovan

Propunere de amânare

În discursul său, Ovidiu Moldovan a propus amânarea luării unei decizii până după constituirea noului Consiliu Local al municipiului Sighişoara. Adică după iunie 2016. “Nu este moral să luaţi o decizie destul de grea pentru oraş, care ar vitregi bugetul cam patru – cinci ani. Eu zic că această hotărâre ar trebui să o ia următorul primar ales şi următorul Consiliu ales”, a precizat Ovidiu Moldovan. “În mandatul trecut s-a votat Ecoservul în ultimele două luni şi plătim în fiecare an un milion de euro, că a vrut domnul fost primar să facă o firmă a Primăriei”, a completat Ovidiu Moldovan.

7E gabriela vunvulea

Resursa umană, la fel de importantă

Şeful interimar al secţiei de Pediatrie din cadrul Spitalului Municipal Sighişoara, dr. Gabriela Vunvulea, a subliniat necesitatea existenţei nu doar a resursei materiale adecvate, ci şi a resursei umane. “Secţia de Pediatrie este deservită la ora actuală de doi medici specialişti. În gărzi suntem ajutaţi de doamna doctor, medicul primar, pediatrul din Maternitate, precum şi de doamna doctor Maşca, care este specialist pediatru de fapt, înainte de a fi manager. Astfel, calculele matematice spun clar că facem câte şapte-opt gărzi pe lună. Nu este un volum de muncă uşor de tolerat, dar îl facem. Trebuie să ştiţi că în secţia de Pediatrie în afară de cele 35 de paturi avem de deservit şi Ambulatorul integrat şi în plus mai avem de deservit şi camera de gardă care funcţionează în sistem CPU, unde credeţi-ne că sunt gărzi cu 50-60 de consultaţii”, a afirmat dr. Gabriela Vunvulea. “Urgenţele neonatale au fost şi sunt cuprinse în garda de Pediatrie, după ora 14.00. Da, am fost solicitaţi, suntem solicitaţi şi mergem la maternitate, indiferent unde va fi acea locaţie. Această hotărâre vă aparţine dumneavoastră, dar trebuie să ştiţi un singur lucru, că legal vorbind în perioada de timp în care medicul specialist de pediatrie care lipseşte din camera de gardă este la limita legii. Cine îşi asumă lucrul ăsta? Noi, medicii, noi care punem parafa? Trebuie să mai ştiţi că în Pediatrie, solicitările la camera de gardă se fac şi pentru urgenţe care nu sunt urgenţe de Cod Roşu”, a mai spus dr. Gabriela Vunvulea.

7C anca zablau

Problema maternităţii, veche de peste 18 ani

Angajată a Spitalului Municipal Sighişoara din 1998, directorul financiar contabil al unităţii, Anca Zablău, a precizat că problema maternităţii datează de mai bine de 18 ani. “Problema clădirilor în care spitalul îşi desfăşoară activitatea şi secţiile şi compartimentele spitalului, este o problemă gravă şi foarte veche, de care s-a ştiut dinainte de 1998, când am venit eu la spital. Ce vă pot spune însă, că într-adevăr maternitatea care funcţionează în clădirea de pe strada Gării pe lângă faptul că este foarte veche, clădire istorică, are cea mai slabă structură de rezistenţă. Şi este groaznică. Mă şi mir, că bulina roşie ar trebui să stea tot timpul pe această clădire. În această perioadă, vă spun cu mâna pe suflet că fiecare manager din 98 încoace nu a existat an în care să nu facă note de fundamentare, în care am făcut solicitări de sume pentru reparaţia capitală a clădirilor în care funcţionează secţiile spitalului”, a transmis Anca Zablău. “Până în anul 2010, spitalul a fost în subordinea Ministerului Sănătăţii. Din iunie 2010, a trecut în subordinea autorităţii publice locale. În această perioadă de timp, pot să menţioneză că în 2006 spitalul a fost cuprins de către Ministerul Sănătăţii într-un proiect de construcţie a unui spital nou, pentru care au fost alocate fonduri pentru întocmirea studiului de fezabilitate. La momentul respectiv, conducerea spitalului împreună cu conducerea Primăriei şi Consiliului Local au considerat oportună locaţia din Zaharia Boiu 29, unde este curtea spitalului, unde sunt majoritatea secţiilor şi compertimentelor din spital. Firma care a câştigat întocmirea studiului de fezabilitate a atras atenţia în mod foarte clar, atât conducerii spitalului, Consiliului Local şi inclusiv Ministerului Sănătăţii că acel spaţu este impropriu pentru construirea unui spital care să asigure suprafaţa legală determinată de numărul de paturi, circuitele funcţionale şi spaţiile verzi, fără demolarea altor clădiri. După 2010, cu toate solicitările noastre făcute de toţi directorii – şi inclusiv în acest an a fost trecut pe proiectul de buget pe 2016 şi estimativ 2017, până în 2019 – pentru proiectele de investiţii au fost trecute sume pentru aparatură şi pentru repararea capitală a clădirilor în care funcţionează secţiile de spital, cu co-finanţare din partea autorităţii publice locale”, a mai spus Anca Zablău.

6E george rolea

Program vulnerabil, după-masa şi noaptea?

Mutarea maternităţii în imobilul fostei Policlinici Vechi a fost contestată de George Rolea, medic ginecolog. “Secţia de Obstretică Ginecologie este situată la 3-4 kilometri de Spitalul Sighişoara şi de secţia Pediatrie. În cadrul maternităţii funcţionează secţia Obstretică Ginecologie cu program permanent acoperit de cadru mediu şi cadru cu studii superioare, adică medic şi compertiment neonatologie cu program 24 din 24 acoperit de personal mediu şi cu program 8.00 – 14.00 acoperit de medici, deci personal cu studii superioare, ceea ce înseamnă că în timpul gărzii după-amiază şi noapte în maternitate nu este niciun medic pediatru sau neonatolog, şi la naştere nu este prezent, ceea ce nu corespunde cu asistenţă medicală sigură şi modernă a nou-născutului la naştere. În caz de urgenţă, insuficienţă fetală, vorbim de acel 5% de care se spunea, suntem nevoiţi să solicităm medicul pediatru de gardă aflat la 3-4 kilometri distanţă. Conform legii, acesta nu poate părăsi garda, deci este nevoit să refuze asistenţa de urgenţă a nou-născutului”, a susţinut dr. George Rolea.

 

 

De asemenea, verificati

Chirurgie Vasculară de top, la Spitalul de Urgență din Târgu Mureș

Distribuie Secția Chirurgie Vasculară este relativ nou deschisă, din anul 2018, în cadrul Spitalului Clinic …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.