Home / Sanatate / Fumatul, tot mai descurajat

Fumatul, tot mai descurajat

Distribuie

Colegiul Medicilor din judeţul Mureş, Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu-Mureş şi Colegiul Davidson din SUA au lansat marţi, 1 aprilie, proiectul „No smoking building” – Instituţie fără fumat, făcând astfel o invitaţie instituţiilor publice din judeţ de a se alătura acţiunilor menite să intensifice măsurile de educaţie împotriva fumatului, îmbunătăţind astfel starea de sănătate a populaţiei generale.

Invitaţie lansată instituţiilor publice

Fumatul este considerat o boală de adicţie foarte severă pentru că provoacă dependenţă, având efecte nocive atât ca fumat activ, cât şi ca fumat pasiv. Iniţiatorii proiectului şi-au propus să descurajeze fumatul în spaţiile publice şi să conştientizeze riscurile la care se expune fumătorul. „O să avem o serie de conferinţe în care o să vă prezentăm proiectele adoptate în noul an în urma şedinţei Consiliului Judeţean al Colegiului Medicilor din judeţul Mureş şi a Adunării Generale, care a avut loc săptămânile trecute. Sunt proiecte foarte intereante, cu impact major în ceea ce priveşte activitatea medicală şi activităţile conexe actului medical şi astăzi începem cu un proiect la care Colegiul Medicilor din judeţul Mureş ţine foarte mult, şi anume proiectul „No smoking building”. Am decis să facem o unire a acestor trei proiecte şi cred că sub umbrela Colegiului Medicilor este cel mai potrivit ca aceste proiecte să se unească şi să-şi atingă ţinta maximă, aceea de a face pe cât mai mulţi dintre noi să renunţe la fumat. Vor fi parteneriate pe care Colegiul Medicilor le va face cu cele mai importante instituţii din judeţul Mureş, practic astăzi lansăm invitaţia publică tuturor acestor instituţii de a se alătura acestui proiect. Ştim cu toţii că avem legislaţie anti fumat, bineînţeles ea poate fi îmbunătăţită, suntem încă departe de ceea ce se întâmplă în Europa de Vest sau chiar în SUA în ceea ce priveşte legislaţia, dar de aceea îi avem pe colegii noştri, să ne sfătuiască cum putem să ne modificăm această legislaţie, astfel încât să ne atingem dezideratul”, a spus dr. Horaţiu Moldovan, secretarul Colegiului Medicilor din judeţul Mureş.

Două etape

Dacă în prima etapă iniţiatorii şi-au propus să informeze, în etapa a doua, aceştia vor face parteneriate cu instituţiile publice prin care vor lipi stickere cu mesaje anti fumat în cele mai frecventate locuri din instituţii pentru a trage un semnal de alarmă. „Vrem să descurajăm fumatul în spaţiile publice şi în general şi să conştientizăm riscul la care este expus fumătorul. Vrem să îmbunătăţim starea de sănătate a populaţiei şi cred că acest lucru trebuie să înceapă de la noi şi să transmitem un semnal de implicare din partea medicilor, pentru că în ultima vreme această breaslă a fost şi este în continuare blamată din diverse motive. Grupul ţintă este populaţia generală a judeţului. În prima etapă vrem să transmitem informaţia, urmând ca în etapa a doua, împreună cu instituţiile partenere, să facem un lucru simplu. Vom avea nişte stickere, unde vor apărea cei doi parteneri, Colegiul Medicilor şi numele instituţiei respective, astfel încât să fie câte un sticker personalizat pentru fiecare instituţie. Dorim ca aceste însemne să fie puse în cele mai vizibile locuri, de la uşa conducătorului instituţiei respective până la cele mai frecventate spaţii, astfel încât să transmitem un semnal subliminal, pentru că dacă te duci la primărie, la spital, în cabinetele medicilor de familie sau în şcoli şi vezi aceste semne, poate te gândeşti la un moment dat că ar fi bine să renunţi la fumat”, a continuat dr. Horaţiu Moldovan.

Consiliere medicală şi psihologică

Prof. dr. Gabriela Jimborean, şefa Clinicii de Pneumologie din Târgu-Mureş, a subliniat că tabagismul este o boală şi trebuie tratat ca atare. Pentru că fumatul poate începe chiar din pubertate, în cadrul proiectului, Clinica de Pneumologie ca centru de consiliere medicală şi psihologică anti fumat poate să ajutor celor care doresc să renunţe la acest viciu, dar şi celor care s-au gândit să se apuce de fumat. „Toate proiectele vorbesc despre acelaşi lucru, şi anume intensificarea măsurilor de educaţie împotriva fumatului. Aş spune că noi venim din partea UMF şi sigur ne întâlnim într-un mod foarte fericit cu domnii doctori şi cu întreaga campanie prezentată de Colegiul Medicilor. Aş dori să subliniez faptul că preocuparea de luptă împotriva fumatului nu a început azi. În primul rând, noi avem un curs permanent pentru studenţii la medicină, pentru asistenţii medicali la nivelul specialităţii de pneumologie de anul V. Vrem să introducem cursul din anul I tocmai pentru a sensibiliza larg toţi viitorii medici şi pentru a participa la formarea formatorilor, să intrăm în şcoli cu cadrele sanitare de la Liceul Sanitar şi în cadrul orelor de dirigenţie să informăm acel grup ţintă, care este reprezentat de adolescenţii de 15-18 ani tocmai pentru prevenirea începerii fumatului. Fumatul începe poate chiar din pubertate. Pe de altă parte, proiectul cuprinde şi îndrumarea către centrele de consiliere medicală şi psihologică anti fumat din Clinica de Pneumologie tuturor celor care fumează deja, dar care doresc să renunţe. Nu în ultimul rând, dorim răspândirea largă a informaţiilor cu ajutorul dumneavoastră prin acţiuni media cu ocazia unor zile internaţionale. Vrem să intrăm şi în alte universităţi şi să aplicăm ideea de spitale fără fumat şi clădiri fără fumat, ţinem foarte mult la acest concept”, a precizat prof. dr. Gabriela Jimborean.

România, progrese în ultimii ani

Prof. Kristie Foley, de la Davdison College, a ţinut să precizeze că România a făcut progrese în ultimii ani în privinţa fumatului şi că acţiunile din cadrul proiectului sunt atât pentru fumătorii activi, cât şi pentru cei pasivi. „Sunt aici în cadrul unui parteneriat între Universitatea mea şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş şi avem trei mari obiective în iniţiativa noastră de sănătate publică. Vrem să reducem fumatul în rândul tinerilor, să implicăm serviciile medicale şi medicii în toate aceste acţiuni şi reducem şi fumatul pasiv, acest lucru îi ajută nu doar pe cei care nu fumează, ci şi pe cei care fumează doar uneori şi astfel îi determinăm să renunţe. Ne aflăm la Târgu-Mureş pentru a informa comunitatea locală, dar şi pe cei din Bucureşti. România a făcut progrese în ultimii ani în privinţa fumatului şi trebuie felicitată pentru acest lucru, dar unul din cinci oameni fumează şi de aceea trebuie să avem politici de informare prin care să reducem fumatul în ţară”, a precizat prof. Kristie Foley, de la Davdison College, investigator principal al proiectului cu UMF.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.